Notes de premsa
Reus presenta un pla d’acció per donar un major impuls a l’economia social i cooperativa
Aquest matí s’ha presentat en roda de premsa el Pla d’Acció de l’Economia Social, Solidària i Cooperativa realitzat per la regidoria d’Empresa i Ocupació a través de Mas Carandell, amb la col·laboració de l’Ateneu Coop Camp i Ecosistema Cooperativa de Reus, per donar un major impuls a l’economia social i cooperativa de la ciutat i aprofitar el creixement d’aquest tipus de projectes a nivell local i global. Aquesta acció forma part de l’Estratègia de Desenvolupament Socioeconòmic i d’Ocupació que es va presentar el juny de 2021.
El pla recull, ordena i calendaritza totes les accions i actors que, en relació a l’economia social i cooperativa, es porten a terme a la ciutat tant des de l’àmbit municipal com privat-comunitari. Entre les 27 accions recollides hi ha iniciatives en marxa com el projecte Reus Espais Vius, la promoció de comunitats energètiques o la posada en marxa de la Comunalitat Reus Sud. També es plantegen accions de futur com l’impuls d’una moneda local a Reus.
Les monedes locals, socials o alternatives són sistemes monetaris creats al marge de les monedes oficials, i que fomenten la realització de projectes econòmics, socials i mediambientals, com la posada en valor de béns i serveis locals. Des del sector de l’Economia Social i Solidària a Reus s’ha identificat aquest projecte com una oportunitat per fomentar el consum local i responsable. Actualment, la Regidoria d’Empresa i Ocupació, a través de l’Observatori de Monedes Complementàries, està portant a terme un avantprojecte de moneda local que tenint en compte les particularitats de la ciutat, definirà el tipus de moneda més adient, física o virtual, així com el procés d’implantació i difusió.
Objectius
En base a les necessitats socioeconòmiques detectades a la ciutat de Reus i les necessitats de les pròpies entitats de l’economia social i solidària, el Pla d’Acció de l’Economia Social, Solidària i Cooperativa defineix 6 objectius estratègics per a l’impuls de l’ESS a la ciutat, en el període 2021-2023.
- Fomentar l’articulació de dinàmiques col·laboratives i la intercooperació entre entitats i organitzacions de l’ESS
- Impulsar la creació, consolidació i enfortiment d'organitzacions de l’ESS
- Promoure la visió de l'ESS de forma transversal a les accions i polítiques municipals
- Apropar del model i pràctiques de l'ESS entre la ciutadania i especialment en els espais educatius
- Impulsar iniciatives que permetin afrontar les desigualtats socials i atendre les necessitats de col·lectius específics
- Fomentar el consum responsable
27 accions
Per tal d’assolir els objectius estratègics s’han definit 27 accions. Cadascuna d’aquestes accions contribueix en un o més d’un dels 6 objectius estratègics.
1. Creació d’un pol cooperatiu
2. Enfortiment de l'ecosistema La Bresca
3. Directori d'ESS de la ciutat de Reus
4. Emprenedoria col·lectiva i incubació
5. Impuls d’una moneda local a Reus
6. Punt d’Atenció i Informació (PAI)
7. Transformació d'entitats a cooperatives
8. Acompanyament al relleu cooperatiu
9. Contractació pública responsable
10. Formació per a l’emprenedoria i empreses de l'ESS
11. Sensibilització de col·lectius professiónals en l’ESS
12. Suport a la presentació d’ajuts
13. Comunalitat urbana Reus Sud
14. Fons de finançament per a entitats de l'ESS
15. Espai de governança del Pla d’acció ESS Reus
16. Espai de transició energètica
17. Adhesió i participació activa a la XMESS
18. Programa formatiu per a joves migrants
19. Programa per a col·lectius vulnerables
20. Formació en ESS a les escoles i instituts
21. Emprenedoria col·lectiva a FPI
22. ESS en itineraris d’inserció laboral
23. Visibilització de l'ESS a través de fires
24. Reus Espais Vius
25. Reus Compra Responsable
26. Centre Social El Roser
27. Programa de gestió alimentària
L’empresa Tandem Social SCCL, sota l’encàrrec de l’IMFE Mas Carandell, ha estat l’encarregada de l’elaboració del pla. Aquest s’ha realitzat amb una metodologia molt participativa, en la qual s’ha convidat a participar a les entitats d’economia social i cooperativa de Reus o que tenen projectes locals a la ciutat. Durant el procés col·laboratiu es van realitzar enquestes, focus grups i reunions de treball, presencials i en línia. El Pla resultant és un document viu i actiu, que preveu la incorporació d’altres agents i accions fins a finals de 2023.