Notes de premsa
La Secció MemoriReus proposa quatre documentals sobre històries locals compromeses amb el territori del Camp de Tarragona
La Secció MemoriReus, dedicada al cinema documental produït en el marc del Camp de Tarragona, presenta quatre llargmetratges d’històries locals compromeses amb el territori.
Les pel·lícules es podran veure en el marc del Memorimage – Festival Internacional de Cinema de Reus, que celebrarà del 8 a l’11 de novembre la dissetena edició al Teatre Bartrina amb entrada gratuïta per a totes les sessions.
Dimecres es projectarà la primera pel·lícula de la secció local, "Arrels de mar", un homenatge a les persones que han dedicat i dediquen la seva vida a la pesca en aigües tarragonines. El seu objectiu és donar a conèixer els oficis relacionats amb la mar i dona respostes a preguntes com “Què té la mar que enganxa tant a aquells qui la viuen?; Quin paper juga la dona?; Hi ha preocupació pel relleu generacional?; És un ofici en perill d'extinció?”. Mestres d'aixa, remendadores, pescadors, membres de les confraries, treballadors de les llotges, etc., són alguns dels perfils que tenen cabuda al documental. Es comptarà amb la presència dels co-directors de la pel·lícula, Emanuel Munteanu i Laura Vargas-Machuc, i el director de fotografia Alan Pardines.
Dijous dia 10 de novembre es projecten dos curtmetratges de la secció MemoriReus, presentats tots dos per part de l’equip dels films. El primer curtmetratge és "Les dones i els dies (d’avui)", un documental que recull el procés de creació d’una obra teatral realitzada pels alumnes de l’institut Gabriel Ferrater de Reus sota la direcció d’Iban Beltrán. L’obra de teatre “Les dones i els dies (d’avui)" planteja l’obra poètica de Gabriel Ferrater, en commemoració del seu centenari, des d’un punt de vista contemporani. Es va presentar a Reus el passat 2 de juny, dins del marc del cicle Paradigmes organitzat per Bartrina Territori Creatiu i el Centre d’Art Cal Massó, produït per Reus Cultura. El desenvolupament creatiu de l’obra teatral va ser enregistrat pels alumnes de la Casa d’Oficis de Mas Carandell durant 3 mesos. El resultat és aquest documental on la temporalitat de cada acció apareix intercalada en un a contrarellotge fins a arribar al dia de l’estrena.
Tot seguit, es projectarà el curt documental "Alésh", el retrat íntim d’Aleix Cantón, un jove transgènere diagnosticat amb autisme que s’ha convertit en una figura pública a través del seu perfil de Tik Tok. El documental explora les dificultats actuals amb les que ha topat Alésh alhora de ser diagnosticat com a autista pel fet de no formar part de la normativitat cisgènere, al mateix temps que apropa al públic als aspectes de la vida quotidiana d’una persona que busca acabar amb els estereotips que envolten tant el TEA com la transsexualitat. Un crit i un reclam a la visibilització dels col·lectius LGTBIQ+.
Aquell mateix dijous, la pel·lícula que tanca la secció MemoriReus és "L’Espill". Un documental que captura la biografia d’Hilaire Arasa, fill d’exiliats catalans que torna al Delta de l’Ebre per descobrir l’Espanya dels presos polítics. Després de passar la seva infància menyspreat als barris obrers de Narbona, Hilaire torna al seu poble natal 60 anys després al seu poble natal, al llegat repressiu de la postguerra, però també retorn si del seu gran amor de la joventut. Hi haurà el director Mario Pons i el co-guionista Felip Solé.
Un cop finalitzada l’edició d’enguany, el Memorimage Online oferirà una selecció de pel·lícules de la secció MemoriReus d’edicions anteriors del festival. Es podran visionar del 12 al 20 d’octubre mitjançant un registre gratuït a la plataforma digital del Memorimage.