El canvi climàtic: un dels grans reptes dels nostres temps

Cerca al Blog de Medi Ambient

E.g., 22/12/2024
E.g., 22/12/2024
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

canvi_climatic.jpg
inundacio.jpg

Al llarg de la història el clima de la Terra ha anat variant. Els canvis en les temperatures, precipitacions, vents, etc. s’han anat donant de manera natural i gradual en el temps. L’actual canvi climàtic però, afecta directament els ecosistemes naturals i al nostre benestar i estil de vida actual.  Ara, els canvis venen provocats per les nostres accions ies donen de manera molt més ràpida, sense deixar temps a l’adaptació. 

A l’atmosfera hi ha una sèrie de gasos que, de manera natural, tenen un efecte hivernacle i permeten que hi hagi la temperatura adequada perquè puguem viure a la Terra. Ara bé, a causa de les activitats humanes, la quantitat d’aquests gasos ha augmentat i a més s’han abocat a l’atmosfera altres gasos amb efecte hivernacle que no hi eren de manera natural. Aquest fet ha provocat que la temperatura mitjana de la Terra augmenti, amb les conseqüències que se’n deriven. 

 

Energia i canvi climàtic

El model consum i producció d’energia actual, és un dels principals causants del canvi climàtic. L’energia necessària per la indústria, el transport o les llars, s’ha obtingut principalment de la crema de combustibles fòssils com el petroli, el gas natural i el carbó, els quals generen GEH (gasos d’efecte hivernacle).

Des que ens llevem fins que anem a dormir estem utilitzant alguna forma d’energia: per il·luminar la casa, climatitzar-la, conservar els aliments, rentar la roba, desplaçar-nos…El nostre model de vida és absolutament depenent de l’energia. Per fer front al canvi climàtic és necessari transitar vers un sistema energètic més sostenible. Per fer-ho tenim tres eines bàsiques: l’estalvi, l’eficiència energètica i la generació renovable.  El que volem és seguir gaudint del benestar que ens aporta l’energia però generant el mínim impacte possible.

COP 27 

Per tal de plantar cara a l’escalfament global a nivell mundial, l’any 1994 L’ONU (Organització de les Nacions Unides) va promoure la primera conferència pel clima, anomenada conferència de les parts (COP) i des de llavors aquestes trobades s’han anat repetint anualment. Enguany s’ha celebrat la 27a edició d’aquesta conferència, la COP 27, que ha tingut lloc del 6 al 18 de novembre a Egipte i hi han participat gairebé 200 països. Tot i que la COP27 ha estat qualificada de poc ambiciosa, en destaca la creació del primer fons de finançament  que servirà per ajudar als països més vulnerables a fer front al cost econòmic derivat de l’escalfament global. 


 Què hi podem fer nosaltres? 

  • Tenir present que l’energia que consumim té un impacte associat i que per tant, n’hem de fer un ús responsable. 

  • Comprar productes de proximitat per afavorir l’economia local i estalviar tota la despesa energètica del transport

  • Fer un ús més racional de l’energia (vegeu l’apartat “Apunta’t l’estalvi”) 

  • Evitar desplaçaments innecessaris en cotxe, optant pel transport públic o bé la bicicleta. 

  • Apostar per energies renovables i l’autoconsum energètic.

  • Millorar l'aïllament de la casa per tal d’evitar pèrdues d’energia innecessàries.

canvi_climatic.jpg
inundacio.jpg

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.