6 consells per uns regals més sostenibles
Cerca al Blog de Medi Ambient
És realment bonic fer regals i que ens els facin però, i si ho fem de manera més responsable? A continuació t'oferim una sèrie d'idees per aconseguir regals alternatius i ecològics.
T’hi animes?
1. Menys és més
Pensa bé abans de fer la compra i opta per productes de qualitat. A vegades ens deixem endur per l'impuls i comprem objectes que finalitzaran a la brossa abans que acabin les festes. Dedicant més temps a pensar què volem podrem trobar regals de més qualitat i que durin molts anys.
2. Compra a Reus o en comerços de proximitat
A Reus hi ha una gran varietat d'establiments. En ells hi podràs trobar una gran oferta de productes de qualitat per a tots els gustos i butxaques. Comprant a Reus fomentes el comerç local i ajudes a mantenir viva la ciutat. A més, rebràs atenció personalitzada per part dels professionals. També pots visitar les parades d'artesans, ubicades a la plaça d'Evarist Fàbregas de l'1 de desembre al 5 de gener. (de 9 h a 21 h).
3. Minimitza els residus
Tant a l'hora de comprar com a l'hora d'embolicar són moments en què podem evitar residus. Al comprar, pensa si realment necessites el que vas a adquirir i, si pots, selecciona aquell producte que generi menys residus.
A l'embolicar també pots evitar molts residus. Utilitza paper reciclat, reutilitzat. També pots utilitzar el furoshiki, una ancestral tècnica japonesa que s'ha estès arreu del món i que consisteix en embolicar els regals amb tela. Pots veure com es fa clicant aquí.
4. Regals solidaris
Una manera de repensar els regals és adquirir-los a entitats o associacions que destinin els diners dels regals a finalitats benèfiques. D'aquesta manera el regal serà doble, l'objecte que compris i la donació que faràs a l'entitat. En són exemples les botigues solidàries de l'Hospital Infantil de Sant Joan de Déu, dels Amics de la Gent Gran, del Taller Baix Camp de Reus, els regals de l'Associació Catalana d'Ajuda al Refugiat, els Espigoladors, el Gepec, l'Associació per la Conservació dels Ecosistemes Naturals.
5. Fes regals inmaterials
Quan pensem en un regal ens ve al cap la idea d'un objecte ben gros i ben embolicat. Però no té perquè ser així. Una visita guiada, entrades pel teatre, un dinar a un bon restaurant o un curs de cuina són d'allò més originals. També pot ser una bona idea una subscripció a una revista o a un canal de televisió!
6. I perquè no comprar de segona mà?
Potser tens certa reticència a comprar de segona mà. Pots tenir la creença que és per les persones amb pocs recursos o bé que no fa per nosaltres. Res més allunyat de la realitat. Comprar de segona mà està de moda i és molt sostenible. Donant una segona vida als objectes no només evites residus sinó que evites l'impacte de fabricar un nou producte, com ara els diferents materials i l'aigua que es necessiten en la seva producció. Perquè enviar a l'abocador un producte que algú pot utilitzar?