Notes de premsa
Concentració silenciosa amb motiu del primer aniversari de la guerra a Ucraïna
L’alcalde de Reus ha presidit aquest divendres, 24 de febrer la concentració ciutadana d’un minut de silenci a les portes de l’Ajuntament de Reus convocada pel consistori per mostrar la solidaritat de la ciutat de Reus amb la població ucraïnesa i el seus milions de desplaçats. L’Ajuntament de Reus s’ha sumat a la convocatòria de les entitats municipalistes coincidint amb el primer aniversari de la guerra a Ucraïna, amb la voluntat d’urgir el final del conflicte bèl·lic originat pel president rus contra la nació d’Ucraïna i el restabliment de la pau i la legalitat democràtica internacional.
Declaració institucional
Durant la concentració, l'alcalde i altres regidors de la corporació municipal han llegit la Declaració de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya amb motiu del primer aniversari de la invasió de Rússia a Ucraïna, amb el text següent:
"Un any després de l’inici de la invasió russa a Ucraïna, expressem la nostra profunda preocupació per la perllongació del conflicte bèl·lic i pel patiment que està causant en la població civil. Com a representants de ciutats i pobles, volem mostrar la nostra solidaritat amb els alcaldes i alcaldesses ucraïnesos i el nostre suport a totes les víctimes del conflicte, tot manifestant un gran respecte pel seu coratge i resiliència.
A mesura que l'escalada nuclear s'ha entrellaçat amb aquest conflicte, amb reiterades amenaces per part de Rússia d’utilitzar armes nuclears, augmenten els riscos de destrucció indiscriminada, amb conseqüències catastròfiques per a les persones i pel planeta. Per això demanem al govern rus que aturi la seva amenaça nuclear, així com la violació constant del dret internacional humanitari. És per això que instem la comunitat internacional a denunciar sense matisos aquest comportament tan immoral com perillós.
Les nostres ciutats, amb una ciutadania solidària i compromesa amb la pau, en part marcada per una història local de guerra i refugi, han ofert suport a les persones que fugen d’aquest conflicte, que han pogut comptar amb vies legals i segures. Demanem que aquesta realitat no sigui una excepció i que qualsevol persona tingui dret a buscar un futur millor sense arriscar la seva vida per aconseguir-ho.
Ens comprometem a continuar col·laborant per alleujar el patiment de la població i manifestem la nostra disposició a participar en la reconstrucció del país i la reparació dels danys que han traspassat les fronteres d’Ucraïna i se senten en l’àmbit mundial, essent especialment significatius a països de l’Àfrica i de l’Orient Mitjà, amb crisis humanitàries preexistents.
Demanem als representants dels països del món que alcin les seves veus en favor de la pau, la solidaritat i la justícia i facin pinya per construir un sistema multilateral més sòlid, inclusiu i eficient que faci aquests ideals possibles. Necessitem que la comunitat internacional s’impliqui en nous esforços diplomàtics per silenciar les armes i preservar la vida i els drets humans de la ciutadania que està patint les conseqüències del conflicte bèl·lic.
Mentre ens comprometem a jugar el nostre paper en la construcció d'una Europa més pacífica, donarem suport a les accions que s’emprenguin per aconseguir la fi del conflicte i per assolir un món en pau i lliure d’armes nuclears."
La guerra, al teatre
L’Ajuntament de Reus, a través de l’àrea de Solidaritat i Cooperació de la regidoria de Participació, Bon Govern i Serveis Generals, organitza el proper 14 de març a les 19:00h al Centre de Lectura la representació en ucraïnès de l'obra «La meva mare i la invasió a gran escala», dirigida per Sasha Denisova, i interpretada per Alexey Yudnikov. L’obra explica la història d’aquells civils que viuen el dia a dia en ple conflicte. Yudnikov serà l’únic intèrpret en escena i es posarà a la pell de prop d’una vintena de personatges.
Es tracta d’una una producció d’una companyia ucraïnesa que es troba fent una estada a Catalunya. L'actor Alexey Yudnikov i la directora i dramaturga Sasha Denysova, feia anys que treballaven junts en un teatre independent al centre de Moscou, des d’on concebien l’escena com un espai de resistència. Amb les seves obres de crítica social fins que l’esclat de la guerra amb Ucraïna va intensificar la censura del govern rus. El seu era un teatre molt crític amb el poder, contrari al govern de Putin i amb els oligarques russos. La seva obra va ser clausurada quan va començar la guerra. Amb aquesta situació, tots dos van sol·licitar una residència a l’ONG Artists at Risk, que des del 2013 ha construït una xarxa mundial per ajudar artistes perseguits que fugen de l’opressió o de la guerra.
Actualment, Alexey Yudnikov i Sasha Denysova estan immersos en un procés de creació a la Fabra i Coats, on viuen i assagen des del juliol passat, pendents de l’actualitat de la guerra a Kíiv, on encara tenen familiars. De fet, treballen en un text inspirat en la història de la mare de l’autora, Olga Ivanovna, de 81 anys, que es va negar a abandonar la casa familiar a Kíiv quan va esclatar el conflicte i conviu diàriament amb els atacs dels drons intentant seguir amb la seva quotidianitat.