Notes de premsa
L’Ajuntament insisteix en que Reus té una pressió fiscal baixa i convida el president de la CEOE a debatre sobre la fiscalitat municipal
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, acompanyat de la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, ha comparegut aquest dimarts 2 de maig en roda de premsa per insistir en que Reus té una pressió fiscal baixa i per denunciar “la poca seriositat i la falta de rigor” de l’estudi d’opinió “La competitividad fiscal de las entidades locales y de las comunidades autònomes” publicat per l’Instituto de Estudios Económicos, un think tank de la CEOE. L’alcalde ha demanat a la CEOE que faci rectificar l’estudi o que el seu president, Antonio Garamendi, vingui a Reus a parlar i debatre sobre fiscalitat municipal.
“No podem tolerar que la imatge de Reus surti perjudicada com a conseqüència d’un estudi mal fet. Aquest estudi ens ataca com a ciutat, i ho fa de la manera tendenciosa. L’estudi menteix”, ha afirmat l’alcalde. “Reus té una pressió fiscal baixa. I això és un fet incontestable; i estem disposats a defensar-ho avui aquí i davant qui sigui. Demanem a la CEOE que faci rectificar a l’estudi a l’Instituto de Estudios Económicos i convidem al president de la CEOE i als seus equips a la ciutat per debatre sobre fiscalitat”, ha afegit Pellicer.
Al seu torn, la regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, ha afegit: “És rotundament fals que Reus estigui al capdamunt del rànquing dels municipis de l’Estat amb major pressió fiscal. L’estudi amaga la metodologia, que sigui com sigui és incorrecta i tendenciosa: Ni sabem quines dades fa servir ni com les cuina”.
En aquest sentit, la regidora ha aportat a la roda de premsa diverses dades per avalar el seu posicionament.
Els ingressos de l’Ajuntament de Reus via fiscalitat per habitant són de 1.126,76 euros el 2021. La mitjana estatal és de 1.140,36 euros. Reus està un 1,2% per sota que la mitjana estatal.
En relació a l’IBI, la quota mitjana de l’Impost a Reus és comparativament més baixa que altres municipis:
- Reus: 437,86 euros.
- Boadilla del Monte (segons l’estudi encapçala el rànquing amb millor fiscalitat): 913,51 euros, un 52,1% més cara que a Reus
- Madrid ciutat: 643,64 euros, un 32% més que a Reus.
- Comunitat de Madrid: 553,77 euros, un 20,9% més que a Reus.
- Catalunya: 468,47 euros, un 6,5% més que a Reus.
L’estudi es limita a la comparativa de tipus i no té en compte els valors cadastrals que igualment intervenen en el càlcul de la quota de l’impost. És cert que Reus té un tipus mitjà més alt que la mitjana; però és així per compensar uns valors cadastrals extraordinàriament baixos. La darrera revisió cadastral és del 2000, i ja llavors l’Ajuntament va considerar que eren baixos.
Les dades de valors cadastrals mitjans són les següents:
- Reus: 42.219,62 euros.
- Estat: 58.052,88 euros, un 27,3% més que a Reus.
- Boadilla del Monte (segons l’estudi encapçala el rànquing amb millor fiscalitat): 202.466,64 euros, un 79,1% més que a Reus.
- Madrid ciutat: 131.062,98 euros, un 67,8% més que a Reus
- Comunitat de Madrid: 112.695,81 euros, un 62,5% més que a Reus.
- Catalunya: 67.308,19 euros, un 37,3% més que a Reus.