Notes de premsa
L'Ajuntament engega els tràmits per declarar l’Església de Sant Francesc com a Bé Cultural d’Interès Local
La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres, 28 de juliol iniciar l'expedient de declaració de l’immoble de l’Església de Sant Francesc d’Assís de Reus com a Bé Cultural d’Interès Local. El canvi de catalogació de l’immoble està previst al Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic, historicoartístic i natural de Reus,
El Govern de Reus ha pres la decisió després de valorar l'informe tècnic municipals que consideren consistents i motiu suficient per elevar el grau de protecció de l’edifici les justificacions incloses en la sol·licitud formulada per per l’Arquebisbat de Tarragona; i que són:
- Valor històric, cultural i religiós. El seu origen és anterior a la seva consagració al segle XVIII. És una de les construccions conservades més antiga a fora de les muralles. Fou el primer convent de Reus.
- Valor arquitectònic, arqueològic i artístic. Cal preservar un edifici del segle XVIII que formava part d’un conjunt arquitectònic singular. Al seu subsòl pot haver-hi les restes del primigeni convent del segle XV. D’esglésies conventuals d’aquestes característiques no se’n conserva cap més a la ciutat. El patrimoni artístic que conté és una mostra interessant de l’art de postguerra on ressalten obres d’artistes locals i forans de cert reconeixement.
- Valor simbòlic, identitari i paisatgístic. L’església de Sant Francesc forma part del paisatge històric del tomb de ravals i cal consolidar-la com un actiu d’interès per a la ciutat de Reus lligat als diferents indrets d’interès patrimonial que hi ha a la ciutat.
Fins ara, l’immoble de l’Església de Sant Francesc està catalogat al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic i Natural amb la protecció C, la qual fa referència al valor de l'estructura tipològica, principalment de la façana i els elements comuns. La protecció B correspon als béns cultuals d’interès local.
Amb l'acord d'iniciar l'expedient s'obre un període d’informació pública durant el termini d’un mes perquè s’hi puguin formular al·legacions.
L’acord de declaració de l’església de Sant Francesc com a bé cultural d’interès local haurà de ser comunicat al Departament de Cultura, perquè en faci la inscripció en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català.