Notes de premsa
L'Ajuntament, a través del Pla Educatiu d'Entorn, posa a disposició de les escoles material educatiu que visibilitza a dones referents, una proposta del Consell d'Infants
La Regidoria d'Educació i Ciutadania, a través del finançament del PEE, cedirà material educatiu que visibilitza dones referents als centres educatius de la ciutat, que podran sol·licitar el material, del qual podran disposar durant un mes, a partir del 8 de gener. Es tracta d’una proposta del Consell d'Infants.
El 13 d'abril, el Consell d'Infants va exposar, en Audiència Pública al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus, millores per donar més visibilitat a les referents femenines. Fer una Gimcana pel centre de Reus buscant pistes sobre diferents dones importants, posar plaques amb informació de referents femenines als carrers, muntar una exposició fotogràfica sobre el paper que van jugar les dones de Reus, oferir més obres de teatre sobre la igualtat de gènere a les escoles i als instituts, proporcionar a les escoles de Reus llibres que parlin de dones importants, canviar el nom d'escoles, hospitals, biblioteques, parc, carrers... per noms de dones, incloure una secció de referents femenines en algun museu de Reus, publicitat als autobusos sobre dones referents amb frases inspiradores... Aquestes van ser algunes de les moltes propostes exposades. El tema de debat va ser com visibilitzar les referents femenines a la ciutat. Els consellers i conselleres de 24 escoles de la ciutat van explicar les propostes sortides d'un procés participatiu que van portar a terme a cadascuna de les escoles participants.
El programa Infants Ciutadans està promogut des de la Regidoria d'Educació i Ciutadania i se centra en l'alumnat de cinquè de primària de les escoles inscrites. Cada curs es proposa un tema sobre el qual demanar l'opinió dels infants i promoure així espais de reflexió a les escoles al voltant d'un àmbit en què el govern de la ciutat té molt d'interès a millorar i, per tant, està obert a escoltar i incorporar la mirada de tota la ciutadania. Cada any la Regidoria d'Educació i Ciutadania col·labora amb una altra regidoria vinculada al tema suggerit. Durant el curs 2022-23, el tema va ser la importància de les dones al llarg de la història i com visibilitzar-les. Per això, la col·laboració ha estat amb el Casal de les Dones, un equipament municipal que ara depèn de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials.
El programa Infants Ciutadans està promogut des de la Regidoria d'Educació i Ciutadania i se centra en l'alumnat de cinquè de primària de les escoles inscrites. Cada curs es proposa un tema sobre el qual demanar l'opinió dels infants i promoure així espais de reflexió a les escoles al voltant d'un àmbit en què el govern de la ciutat té molt d'interès a millorar, i per tant està obert a escoltar i incorporar la mirada de tota la ciutadania. Cada any la Regidoria d'Educació i Ciutadania col·labora amb una altra regidoria vinculada al tema suggerit. Durant el curs 2022-23, el tema va ser la importància de les dones al llarg de la història i com visibilitzar-les. Per això, la col·laboració ha estat amb el Casal de les Dones, un equipament municipal que ara depèn de l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials.
Jocs i llibres que reivindiquen dones referents
Entre les moltes propostes fetes per l'alumnat, destaca la demanda de material que visualitzi dones referents per als centres educatius de primària.
Per fer realitat aquesta proposta, la Regidoria d'Educació i Ciutadania i l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials han elaborat una capsa de 10 jocs coeducadors i una capsa de 10 llibres amb les històries de diferents dones il·lustres.
Les capses van acompanyades d'una guia breu que permet conèixer el material i disposar d'una eina per poder reflexionar sobre les diferències entre els homes i les dones i reubicar a les dones al seu lloc a la història. D'aquesta manera es visualitza i es reconeixen les seves aportacions i els seus sabers que han arribat fins ara, sense saber-ne d'on han sorgit.
Els jocs van dirigits a alumnes de diferents edats de primària, per tal que tothom pugui gaudir i reflexionar sobre la història femenina.
Tots els jocs es troben al mercat i han estat escollits amb l'assessorament professional de la botiga de jocs "La Juganera" de Girona, especialitzats en jocs de taula per a totes les edats, i les professionals de l'Ajuntament de Reus expertes en aquestes temàtiques.
La majoria dels jocs tracten sobre referents femenines. Tot i això, també s'han inclòs jocs per treballar els estereotips, el mite de l'amor romàntic i els estereotips de gèneres. I també alguns dels jocs han estat creats per dones, com elJenga de Leslie Scott.
La capsa dels jocs inclou aquests 10 jocs: Sospechosos inusuales, Las brujas de Farrabús, We can play, Pseudónima, Rebel princess, Little office, Nobel run, Who’s she?, El misterio de las mujeres invisibles, Jenga (joc de taula de fusta).
I la capsa de llibres, aquests 10 llibres: Contes de bona nit per a nenes rebels d’Elena Favilli, Daniela i les dones pirata de la història de Susanna Isern, Dones de ciència: 50 pioneres valentes que van canviar el món de Rachel Ignotofsky, Dones extraordinàries. Científiques, creatives, lluitadores de Cristina Serret, Inventores i els seus invents d’Aitziber López, La caçadora de dinosaures d’Agnès Rotger i Dunyo, Nenes que van imaginar allò impossible (i ho van aconseguir) de Tony Amago, Pioneres. Dones catalanes que han obert camí de Maria Mercè Roca, Superheroïnes de l’esport de Laia Bonals i Ruiz i Un món de dones extraordinàries d’Eva Prada Rodríguez.