GABRIEL FERRATÉ PASCUAL, FILL IL·LUSTRE DE REUS

Cerca articles

E.g., 27/11/2024
E.g., 27/11/2024
Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 12/02/2024

Gabriel Ferraté Pascual ha estat un referent destacadíssim a Catalunya per la seva capacitat visionària en relació al desenvolupament de la tecnologia i a la necessitat d’adaptar-hi els models de formació universitària. Una capacitat de veure-hi més enllà que va demostrar en tots els àmbits de responsabilitat que va assumir al llarg de la seva dilatada carrera professional, de manera especial com a impulsor d’un projecte tan pioner com la creació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Nascut a Reus el 1932, es va formar com a enginyer industrial i pèrit agrícola i aviat va centrar la seva activitat en l’àmbit de la informàtica i la robòtica. Va ser catedràtic d’Automàtica de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, director general d’Universitats i Investigació i director general de Política Científica del Ministeri d’Educació, i finalment rector de la Universitat Oberta de Catalunya fins al 2005.  Membre de la International Federation of Automatic Control (IFAC), director de l’Institut de Cibernètica i vicepresident del Consell Interdepartamental d’Investigació i Innovació Tecnològica (CIRIT), va ser investit doctor honoris causa per la Universidad Politécnica de Madrid i la Universitat de Lleida, i el 1996 va rebre la creu de Sant Jordi.

Lligat sempre a la seva ciutat natal, coneixedor dels projectes que s’hi desenvolupaven, va participar en les primeres edicions de la trobada de Reusencs de Fora Vila, i, entre altres coses, va fer possible que el primer centre de suport  de la UOC que es desplegava fora de Barcelona fos el de Reus.

Persona propera i cordial, d’esperit jove i inquiet, compromès amb la cultura des de la seva vinculació al Centre de Lectura, a l’Institut d’Estudis Catalans o a projectes com el d’Enciclopèdia Catalana, el seu ha estat un referent que ens ha permès obrir portes de futur a la ciutat, i una veu valuosa per projectar camins d’innovació. En reconeixement a la seva influència i al seu prestigi acadèmic i professional, el 1999 Reus el va distingir amb el títol de Fill Il·lustre. Un reconeixement que reiterem avui, en el moment de la seva mort, per acomiadar-lo amb tot el respecte i l’agraïment que mereix.

SANDRA GUAITA ESTERUELAS
ALCALDESSA DE REUS

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.