Notes de premsa

Presentada la segona edició dels Premis Òrbita de dansa contemporània 2024

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 13/02/2024
Presentació segona edició dels Premis Òrbita
Roda de premsa de presentació segona edició dels Premis Òrbita

Aquest dimarts al matí s'ha presentat la segona edició dels Premis Òrbita de dansa contemporània 2024, inclòs al Projecte Òrbita, que té com a objectiu promoure i incentivar la cultura contemporània a través de diverses accions que es van succeint al llarg de l’any. Es faran diversos tallers i accions. Aquest projecte, durant el curs 2023-24, s’ha ramificat en aquests altres projectes: 

  • Premis Òrbita: II premis de Dansa Contemporània. 
  • Satèl·lit Gent gran: coordinat amb l’Ajuntament de Reus. 
  • Òrbita Gastronòmica: una òrbita que combina gastronomia i dansa i que oferta tallers divulgatius i espais d’aprenentatge. Aquest projecte es fa conjuntament amb l’Escola d’hostaleria de Cambrils. 

La finalitat del Projecte és que sigui una activitat latent, és a dir, que orbiti durant tot l’any; que bategui amb força mitjançant propostes noves i arriscades dins de la contemporaneïtat, no només en l’àmbit específic de la dansa, sinó també en el de la música, el teatre, el cinema, la gastronomia, la tecnologia, la salut, la sostenibilitat, el medi ambient o l’entorn familiar... per posar alguns exemples. 

Pel que fa als Premis Òrbita de dansa contemporània és una iniciativa impulsada pel Centre de Lectura de Reus, amb la col·laboració del Consorci del Teatre Bartrina, l'Escola de Dansa del Centre de Lectura i l'Institut Municipal Reus Cultura. 

Premis Òrbita neix en forma de concurs per promoure la dansa contemporània en tots els seus àmbits i esdevenir, des de l’excel·lència, una via de projecció per als professionals d’aquest sector artístic I amb la voluntat de contribuir a la divulgació del seu art. I la manera de fer-ho és a partir de tres aspectes diferenciats, però alhora complementaris d'aquesta disciplina: la difusió, la formació i la creació:

  1. Formació de joves amaterurs per tal que pugin orientar-se cap a la professionalització, oferint-los els recursos necessaris que els permetin evolucionar en l'art de la dansa contemporània. Un concurs públic, en què els participants son valorats per un jurat reconegut internacionalment.
    1. Concurs Amateur és a partir dels 6 anys endavant, en les modalitats de solos, duos i grupals. En aquesta edició s’han presentat més de 160 coreografies i, hi ha hagut més de 215 participants de 20 escoles i de joves companyies de tot Catalunya. 
  2. En l’àmbit professional s'aposta tant per la projecció com per l´apoderament de la professió i dels seus professionals. 
    1. Concurs Coreogràfic Professional, fet amb la voluntat de que els professionals puguin mostrar les seves últimes creacions. Un jurat qualificarà i valorarà les creacions presentades i, les que ells considerin les millors seran guardonades amb un premi econòmic. A més del jurat, hi haurà diversos programadors teatrals que podran també premiar les coreografies oferint-los la possibilitat de participar en diferents festivals i esdeveniments culturals. En aquesta edició s’han presentat més de 25 propostes i han estat seleccionades 8 propostes internacionals. 
    2. Concurs "Performance", en el qual la proposta que surti guanyadora participarà en la propera edició del Festival COS de Reus. De les 10 propostes rebudes de tot Catalunya, n’han estat seleccionades 4. 

Programa i desenvolupament dels Premis Òrbita

Divendres, 16 de febrer

Recepció dels participants al concurs Coreogràfic Professional. Tot seguit, i durant tot el dia, assajaran al Teatre Bartrina amb els tècnics per arranjar la il·luminació de les seves coreografies. 

Dissabte, 17 de febrer

Teatre Bartrina de 9:00 a 14:00h i de 16:00 a 20:00h tindrà lloc el Concurs Amateur, amb una entrada de 5 €. 

Variacions de solos: debutants (debs), infantil, junior i sènior 

Variacions de duos: debs, infantil, junior i sènior 

Variacions de grups petits: debs, infantil, junior i sènior 

Variacions de grups grans: debs, infantil, junior i sènior 

A continuació el jurat deliberarà sobre els resultats de les variacions i anunciarà quins ballarins i coreografies s’hauran de presentar a la Gala de Cloenda. 

Teatre Bartrina, a les 21:00h: Concurs Coreogràfic Professional, amb entrada gratuïta. En aquest concurs el jurat haurà de triar els finalistes que actuaran diumenge a la Gala de Cloenda on es decidiran els guanyadors. 

Diumenge, 18 de febrer

Concurs de Performance: 

  • Castell del Cambrer, a les 11:00h 
  • Cal Massó, a les 12:30h 

El guardó serà en forma de retribució econòmica atorgat per l'Ajuntament de Reus, per tal de poder continuar el projecte de creació i convertir-lo en una peça que es presentarà durant el Festival Cos de Reus. 

Gala de cloenda: 

  • Teatre Bartrina, a les 17:00h. Premis Òrbita finalitzarà amb una Gala de Cloenda, amb entrada gratuïta. En aquesta gala es farà la final del concurs coreogràfic professional i es ballaran 4 coreografies escollides d’entre les del concurs Amateur. Posteriorment es faran els parlaments i el lliurament de premis. 
Presentació segona edició dels Premis Òrbita
Roda de premsa de presentació segona edició dels Premis Òrbita

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.