Notes de premsa
La Maria, la nova sensació de la música d’arrel valenciana, aquest divendres al Bartrina de Reus
La cantant valenciana La Maria, el nom artístic de Maria Bertomeu Soria, una jove artista de la població d’Oliva (La Safor), arriba per primer cop a Reus per presentar el disc de debut L’assumpció, que l’ha situat com la gran sensació de la música d’arrel procedent del País Valencià amb una gran projecció a tot el país.
Amb aquest disc ha rebut el Premi al millor disc artista revelació, millor cançó per Mon vetlatori i millor producció i arranjaments dels Premis Ovidi Montllor a la música valenciana, també diversos premis a la última convocatòria dels VI Premis Carles Santos de la Música Valenciana, que l’Institut Valencià de Cultura (IVC) va lliurar novembre al Teatre Principal d’Alacant. A més, La Maria és finalista en els premis Enderrock 2024 que es lliuraran en uns dies a Girona. Ara, per fi arriba a Reus dins del cicle La Traca Final, dels 10 anys de l’Accents, en un concert aquest divendres 23 de febrer a les 20.30 h al Teatre Bartrina amb entrades anticipades a www.teatrebartrina.cat
Música tradicional del segle XXI
La veu de La Maria, sigil·losa, trencadissa, delicadíssima, rica de besllums i subtilesa, enamorava a la primera escolta, reforçada per la senzillesa de la cançó i les amables corbatures del seu traçat musical. Educada en el cant valencià de la mà de Xavier de Bétera al Conservatori Professional de Música de Catarroja José Manuel Izquierdo, Maria Bertomeu havia fet seus els secrets de l'ofici, n'havia interioritzat les formes més esquives i exigents i les amalgamava amb la seua expressió ingràvida i sempre un poc adolorida. Per al seu primer enregistrament, La Maria ha volgut seguir pouant en la fondària del passat però serveix l'aigua fresquíssima en una vaixella nova guarnida amb cantells, colors i ornaments absolutament contemporanis.
Resulta sorprenent, en una intèrpret tan jove, la maduresa amb què incorpora el llenguatge tradicional al discurs que vol desplegar: una seqüència de peces que expliquen l'experiència d'aclaparament, creixement i assumpció que va viure amb la viralització i la sobreexposició pública. La barreja de sons orgànics i electrònics que l'envolta, hi manté un diàleg hipnòtic que sutura les fractures del temps i crea una impagable il·lusió de continuïtat. La densitat de tot plegat aborrona. Hi ha tradició i transgressió, foscor i espurneig, serenor i espasme. Una comunió de forces antigues i modernes posades al servei del sentiment, l'emoció, el calfred que eriçona pell i memòria.
La resta de concerts de La Traca Final
Coincidint amb la celebració del darrer concert de retorn d'Antònia Font als escenaris, el grup mallorquí va anunciar una nova gira per teatres i per auditoris durant el 2024, que els està portant a viatjar per diversos punts de la geografia catalana, valenciana i balear amb 16 concerts confirmats fins al moment. Des del seu disc més experimental, Vostè és aquí (2012), el grup Antònia Font es va separar de manera indefinida fins que el juny del 2021 una enorme lona al carrer Mallorca -enmig de l'Eixample de Barcelona- insinuava que el grup tornava amb una actuació al Primavera Sound. Després d'aquell concert, es va certificar el retorn dels mallorquins amb una gira de concerts de gran format, on va quedar palès que les cançons d'Antònia Font havien transcendit generacions i que el públic, durant la seva absència, havia mantingut viu el seu llegat. Un any i mig després, Antònia Font ha comprovat que el retrobament amb el públic -amb un desplegament tècnic de primer nivell i una gran motivació per part dels músics- s'ha fet curt, i per això ara es presenta una nova gira que, tot i ser limitada a un període de temps establert, ja s'augura copiosa i completa.
La gira de teatres d’Antònia Font va començar fa uns dies a Sant Cugat i Reus serà una de les primeres ciutats que podrà veure aquest espectacle. Queden les darreres entrades per les dues actuacions del Fortuny dels dies 9 i 10 de març.
Últimes entrades a www.teatrefortuny.cat
Maria Rodés
El 2024 es compleixen deu anys de la sortida de l'exitós disc Maria Canta Copla (Chesapik, 2014). Amb la idea de gravar un disc de versions de cançons populars gràcies al cinema, com "Moon River" composta per Mancini per a Audrey Hepburn, a Maria Rodés li va acudir traslladar la idea al cinema espanyol i així es va trobar amb la copla. Temes com "El día que nací yo", "Tengo miedo" o "Marinero de la Barca" van inspirar l'artista catalana a portar-los a su terreny, sense prejudicis. Així es va gestar el disc referencial que va néixer el mateix any que va nèixer el Festival Accents.
Es tracta d'un disc on l'absència de tremendisme i amanerament facilita que l'essència d'unes composicions brillantíssimes aflori sense artificiositat en paisatges sonors que sorgeixen de la magistral conjugació d'una senzilla instrumentació, interpretacions vocals delicadíssimes i suggerents i profusió de subtils arranjaments hàbilment conjugats que Maria Rodés ens té acostumats. I per celebrar el 10è aniversari d'aquest projecte res millor que fer-ho en directe amb una nova gira acompanyada de la seva banda habitual que posarà el punt final als concerts del desè aniversari de l'Accents i que suposarà la segona presència de l'artista al festival, la primera a la ciutat de Reus.
Entrades: www.teatrebartrina.cat