Notes de premsa
25 creadors escampen el seu art arreu de la ciutat en el marc del programa Llambordes 2018
El programa Llambordes 2018 d'art urbà jove, impulsat pel departament de Joventut, ha culminat la quarta acció col·lectiva al carrer d'aquest any, consistent en un total de 25 intervencions artístiques a càrrec de 24 creadors de Reus, el Camp de Tarragona, Barcelona i Berlín. En l'acció d'aquesta tardor els artistes realitzen les seves creacions a l'espai exterior de diferents quadres elèctrics d'arreu de la ciutat, en què només poden utilitzar els colors blau, vermell i blanc.
Al llarg d'aquest any ja s'han realitzat tres de les quatre accions previstes en el Llambordes 2018, que han estat Womart (amb una pintura mural a càrrec de l’artista Hyuro, de Buenos Aires, a la façana del Casal de Joves la Palma), Street Gallery 2018 (amb diferents intervencions de graffiti al carrer Pere Òdena) i Paret Oberta (amb un seguit de pintures de graffiti al llarg de l'avinguda del Comerç).
En total, la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència, a través del departament de Joventut, ha dedicat un pressupost de gairebé 7.000 euros a fer possible les quatre accions incloses al programa Llambordes 2018 dedicat a l’art urbà.
Aquest dimecres la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, ha presentat la quarta acció de Llambordes 2018 acompanyada de l'artista Foham Fonezs al costat de la intervenció que ha realitzat aquest creador al carrer de Salvador Espriu. També hi ha assistit la creadora Gotadeabryl, qui ha realitzat la seva intervenció al carrer de Sant Joan, 25.
Ara, E.30.241.9010
La quarta acció de Llambordes 2018 que es desenvolupa aquests dies és “E.30.241.9010”, que agafa el nom d'un dels codis de color amb què es convida els participants a realitzar les seves creacions a 25 punts de la ciutat. El denominador comú de tots els espais a pintar és que es tracta de quadres d'electricitat, que d'aquesta manera adquireixen una imatge més viva, en els quals només es poden utilitzar un tipus determinat de blau, vermell i blanc.
Els creadors que han participat en aquesta acció són els següents:
- Adrià Batet (Valls)
- Arnau Casanoves (Reus)
- David Bitel (Bonavista)
- Desordre (Reus)
- Eva G. (Cambrils)
- Flora Drins (Berlin)
- Foham Fonezs (Reus)
- Gasic Painter (Alforja)
- Gotadeabryl (Reus)
- Henry knight i Ferran Orta. A la Sombra Crew (Ascó/Riba-Roja d’Ebre)
- Jarandonga (Barcelona)
- Josep Prous. Rustik Studio (Reus)
- Kobe (Reus)
- Luneglam (Reus)
- Machone (Reus)
- Mark P. Maciejczyk (Vilaseca)
- Miki Pérez (La Canonja)
- Miquel Falgàs (Reus)
- Oriol S. Enguany (Reus)
- Oriolvlat (Valls)
- Roger Semat (Reus)
- Sònia Toneu (Valls)
- Valiente Creations (Barcelona)
- Xavi Bonillo (Reus)
“Llambordes” arriba al seu segon any de vida i evoluciona d’un festival de graffiti a un programa de foment de l’art juvenil al carrer amb capacitat d’abastar més estils i formats. Això significa que hi ha diferents iniciatives durant l’any enfocades a acostar la cultura juvenil a la població durant les seves activitats quotidianes. Amb les diferents accions es busca que el públic s’aturi, miri, reflexioni i sigui capaç de gaudir de l’art de manera oberta i diferent.
Les ciutats contemporànies són un aparador de productes i missatges comercials, i l’art al carrer proposa una utilització igualitària i col·lectiva d’aquests espais que poques vegades s’utilitzen. Aquestes intervencions artístiques al carrer busquen poder treure de la rutina i la monotonia els espectadors i espectadores provocant diferents sentiments i reaccions.
L’Street Art, és una forma especialitzada d’art desenvolupada generalment als espais públics i inclou obres d’art tradicionals com el graffiti, les plantilles o els adhesius però també l’art del cartell, projeccions en vídeo, l’art d’intervenció, l’art de guerrilla, el flash mobbing i les instal·lacions al carrer, entre d’altres. Generalment el terme s’utilitza per a distingir l’obra d’art en l’espai públic contemporani del graffiti territorial o vandàlic.
Transmetre un missatge
Més enllà del mètode que s’utilitza, que pot ser molt divers, l’objectiu principal és transmetre un missatge. És per aquest motiu que es considera més proper a l’àmbit artístic ja que està més obert a les interpretacions. L’Street Art va més enllà de l’explosió personal i se centra més en la gent que veurà les intervencions, així com en el lloc on estan situades. El que volen aconseguir els artistes és fer reflexionar la gent a través de diferents formes que van des de la crítica social a les imatges populars més innocents.
Una de les singularitats de l’Street Art és el seu caràcter efímer i perible; des del moment en què es realitza una peça al carrer, o bé desapareix a causa de les condicions atmosfèriques i del deteriorament dels materials o bé s’elimina o es substitueix per una altra.
El programa "Llambordes" ha arribat aquest 2018 a la segona edició i implica un grup de joves que n’assumeixen el comissariat i que de manera voluntària col·laboren per poder tirar endavant les diferents intervencions. Aquest és un grup obert i en què pot participar qualsevol jove que hi estigui interessat.