Notes de premsa
80 persones participen al projecte «Viure millor a casa» amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent gran
Reus és un dels municipis en els quals s'està implementant el projecte «Viure millor a casa», que té com a objectiu incrementar els serveis d’ajuda domiciliària a les persones amb dependència per tal d’endarrerir el seu ingrés en centres residencials. Hi participen 82 persones grans amb graus II i III de dependència i les seves persones cuidadores no professionals. L'edat mitjana de les persones grans participants és de 85 anys i un 66% són dones. Pel que fa a les persones cuidadores no professionals, l'edat mitjana és de 66 anys i 2 de cada 3 són dones.
L’abril del 2023 i amb vigència fins al gener de 2025 es va signar el conveni de col·laboració entre la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i l’Ajuntament de Reus per al desenvolupament del projecte "Viure millor a casa". L'objecte d'aquest conveni és establir les bases de funcionament de la col·laboració per al desenvolupament i implementació d’aquest projecte pilot de recerca i innovació en l’àmbit dels serveis socials adreçats a persones grans en situació de dependència, en concret a persones amb necessitats de cures de llarga durada que es troben en risc de ser institucionalitzades; així com determinar les responsabilitats de les parts.
El conveni té com a objectius facilitar la coordinació sociosanitària, fomentar l'exploració de les vies de cooperació en l'àmbit local i la valoració de les dificultats que es puguin trobar en la provisió comunitària i domiciliària de les cures de llarga durada. Així com promoure la conscienciació i activació de recursos comunitaris com xarxes veïnals o de voluntariat. En definitiva, es tracta d'implementar un adequat pla de suports comunitari i domiciliari que permeti una vida plena en la comunitat.
El projecte de recerca i innovació social "Viure millor a casa" és gestionat per la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia i la Confederació Espanyola d'Organitzacions de Persones Majors i està subvencionat en el seu conjunt amb 2.699.034 euros provinents dels Fons de recuperació europeus Next Generation de la Unió Europea que el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 està promovent en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dins de la línia estratègica de desinstitucionalització, inclosa en el component 22 "Pla de Xoc per a l'Economia de les Cures i Reforç de les polítiques d'igualtat i Inclusió".
Reunió de seguiment del projecte
Aquest mes d’octubre, l'equip de Catalunya del projecte «Viure millor a casa» de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia, la regidora de Serveis a les Persones i Drets Socials de l’Ajuntament de Reus, Anabel Martínez, la regidora de Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Reus, M. Mar Escoda Serres, representants de l'Ajuntament de Manresa i l'equip de l'àmbit de Gent Gran i Dependència de l’Ajuntament de Reus van rebre la visita de l’assessora del gabinet del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, d'Elia Gómez, i de tècnics de la Plataforma Vidas.
L'objectiu de la reunió, que es va fer al Centre Cívic del Carme, va ser fer seguiment del projecte «Viure millor a casa»: conèixer les persones professionals que el porten i valorar l'impacte social que està suposant mitjançant entrevistes a diverses persones participants.
La visita forma part de les actuacions de seguiment que es fan des del Ministeri per a conèixer el desenvolupament dels projectes finançat amb els fons Next Generation. Durant la jornada, s'exposen els impactes i resultats preliminars del component preventiu del projecte «Viure Millor a Casa». A més, es fan entrevistes a persones grans, persones cuidadores no professionals i a professionals dels serveis d'ajuda a domicili de la Fundació Educativa i Social de Reus i de la Fundació Sant Andreu Salut de Manresa que col·laboren amb el projecte.
El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Reus
El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Reus té com a objectius principals incrementar l’autonomia de la persona perquè pugui continuar vivint a casa el màxim de temps possible; facilitar la realització de tasques i activitats que no pot fer per si sola, sense interferir en la seva capacitat de decisió, i millorar o mantenir la capacitat funcional, l'autonomia i la qualitat de vida de la persona amb dependència i la de qui la cuida.
Altres objectius del servei són potenciar el desenvolupament d’activitats a casa i a l’entorn comunitari, dins de les possibilitats reals de la persona; fomentar les relacions socials, estimulant la comunicació i pal·liar així possibles problemes d’aïllament i soledat, mitjançant el reforç dels vincles familiars, veïnals i d’amistat, etc.
Tots aquests objectius estan alineats amb els del Projecte «Viure millor a casa».