Notes de premsa
Acaba la fase de diagnosi per a l’elaboració del Pla Municipal de Participació Ciutadana
a de Participació i Ciutadania ultima la primera fase per a l’elaboració del Pla Municipal de Participació Ciutadana, l’eina que definirà el funcionament dels processos participatius que posi en marxa l’Ajuntament de Reus. La primera fase ha comportat la recollida de dades necessària per fer una diagnosi acurada de la salut participativa de la ciutat, tant a nivell municipal com en l’àmbit ciutadà.
El primer pas abans de definir els objectius i les propostes del Pla Municipal de Participació ha estat l’elaboració d’una diagnosi complerta per tal de conèixer tant la realitat de la participació ciutadana com de la percepció que se’n té des de l’administració des de la ciutadania. Així, la diagnosi és el resultat de la suma d’un estudi intern (que recull dades oficials i l’opinió de regidors i tècnics de l’Ajuntament) i un estudi sobre les xarxes associatives de la ciutat.
L’elaboració dels dos estudis s’ha realitzat a través de tallers participatius, entrevistes personals i enquestes per extreure’n les valoracions individuals sobre les potencialitats i debilitats dels diferents projectes i els canals de participació existents a la ciutat.
Unes 200 persones han participat en la fase de diagnosi del pla. L’estudi de la xarxa associativa s’ha realitzat a través de dues reunions inicials (una amb les entitats veïnals i l’altra amb les no veïnal) i s’ha concretat amb 125 enquestes a representants de les associacions. L’estudi intern s’ha realitzat a partir de 17 entrevistes als regidors i càrrecs directius de l’Ajuntament i a 25 tècnics de tots els àmbits municipals.
Algunes de les idees que han aparegut en la fase de diagnosi sobre els avantatges de desenvolupar polítiques de participació són:
- Implicació més activa de la ciutadania.
- Permet conèixer de primera mà la realitat i les necessitats dels ciutadans.
- Les accions municipals queden avalades per la participació.
- Es passa de la cultura de la reivindicació a la de la corresponsabilitat.
- Crea xarxa i pertinença col·lectiva, cohesió.
- Afavoreix la crítica constructiva enlloc de la queixa i la protesta.
La diagnosi també ha fet aflorar aspectes a millorar:
- Els processos de participació sovint es queden en la fase d’anàlisi.
- El perfil del ciutadà que participa és sempre el mateix.
- Són processos lents.
- La participació ve donada per la reacció a projectes que no agraden.
- Manca metodologia, planificació, gestió de la participació.
- Participen més les entitats que la ciutadania.
Fase de retorn
Un cop acabat l’anàlisi les dades recollides en la fase de diagnosi, l’Àrea de Participació i Ciutadania tornarà a convocar les persones que han participat en aquesta fase inicial per tal que prenguin part en una jornada de treball en la que se’ls exposaran les conclusions de la diagnosi i se’ls demanaran les seves opinions i aportacions per a l’elaboració de la proposta del Pla Municipal de Participació Ciutadana. Aquesta fase es farà durant el gener de 2009.
La darrera fase del procés d’elaboració del pla serà la redacció de la proposta final de Pla Municipal de Participació, així com l’elaboració de l’informe final amb les conclusions, recomanacions i priorització de les mesures a prendre. Aquesta fase tindrà lloc entre els mesos de març i abril de 2009.
El Pla de Participació Ciutadania és el document que ha de permetre conèixer, planificar, impulsar i reglamentar la participació ciutadana a Reus. És l’eina tranversal que ha de permetre un bon funcionament dels mecanismes i processos participatius que tenen lloc a la ciutat. Els objectius del pla són fomentar, incrementar i dinamitzar la participació ciutadana en el desenvolupament de les polítiques municipals.
La redacció del pla ha de servir per crear un model d’actuació en matèria de participació ciutadana compartit per totes les àrees de l’Ajuntament. En aquest sentit, ha d’establir els processos, fórmules, mecanismes i metodologies i, alhora, definir l’organització interna bàsica per tal d’implementar les accions participatives establertes.