Notes de premsa
Acord de cessió de fons d’imatges del Centre de Lectura al Centre de la Imatge Mas Iglesias
El regidor de Cultura i Joventut, Joaquim Sorio, i el president del Centre de Lectura de Reus, Xavier Filella, han signat aquest matí un conveni de cessió en dipòsit de fons fotogràfics de l’ateneu reusenc perquè es preservin al Centre de la Imatge Mas Iglesias, depenent de l’Institut Municipal de Museus de Reus. El conveni també preveu la digitalització dels fons perquè puguin estar a l’abast de la ciutadania i dels investigadors. En conjunt la cessió representa un fons d’unes mil imatges.
A través d’aquest acord els fons del CIMIR incorporen materials fotogràfics i també imatges històriques d’alt valor documental i també artístic. Entre els materials cedits per l’ateneu reusenc hi ha originals en paper, negatius, originals en vidre, plaques i altres materials que requereixen una preservació en condicions adequades. Aquests materials tenen a veure amb fons fotogràfics de temàtica principalment artística o creativa.
Una part important dels fons cedits pel Centre de Lectura es preservaran en format digital. En aquest sentit, es tracta d’imatges de temàtica històrica i documental, que reflecteixen esdeveniments i activitats de l’entitat des de finals del segle XIX fins a finals dels anys 1950, quan el color va començar a generalitzar-se en el mitjà fotogràfic.
La fotografia ha estat present en les activitats del Centre de Lectura des dels inicis de l’entitat fins a l’actualitat. Des de la Secció d’Art, la Secció Excursionista, la desapareguda Secció de Fotografia i Cinema o la Secció de Ciència i Tecnologia s’han convocat concursos de fotografia i cinema amateur, s’han organitzat exposicions fotogràfiques i campanyes per documentar els paisatges i monuments de l’entorn i s’han impartit cursos i tallers de fotografia. Molts dels fotògrafs pioners i cineastes amateurs reusencs, que van arribar a la fotografia i al cinema a través de l’excursionisme, l’art o la tecnologia, han estat socis del Centre de Lectura i han contribuït a la dinamització de la fotografia a la nostra ciutat.
Fent un repàs per la documentació del Centre es constata que les primeres fotografies que s’esmenten es feien per documentar actes socials, per descriure la realitat, per a deixar constància dels espais i de les persones. La fotografia tenia en aquell temps una clara vocació, la de perpetuar l’instant i per tant conservar la memòria visual. Però aquests fotògrafs inquiets van adonar-se ben aviat de les possibilitats expressives que els oferia aquesta tècnica i van començar a experimentar, captant imatges amb una altra intenció: buscar la bellesa i l’expressivitat artística.
Per això entre les imatges que han arribat fins avui, se’n poden trobar de documentals, i d’altres que poden considerar-se artístiques, fetes per fotògrafs professionals o amateurs, que mostren la evolució de les tècniques fotogràfiques, les modes i les preferències estètiques del moment i aporten un testimoni visual del passat del Centre de Lectura.