Notes de premsa
Acte en homenatge al Torrell de Reus i cessió del seu fons bibliogràfic
L'Ajuntament de Reus i la Comunitat de Jesús organitzen demà, 7 de febrer, un acte en homenatge a Salvador Torrell i Eulàlia i a la seva esposa Mercè Benavent de Barberà amb motiu del trasllat de les seves despulles al panteó dels Fills Il·lustres de la Ciutat de Reus i la donació de la Comunitat de Jesús a la ciutat del fons bibliogràfic i de la col·lecció sobre Sant Francesc del matrimoni Torrell-Benavent.
A les 16.00 hores tindrà lloc la inhumació de les despulles al panteó dels Fills Il·lustres del Cementiri General de Reus. Tot seguit hi haurà una cerimònia religiosa presidida per Mn. Joan Anton Cedó, prior de Sant Pere. A partir de les 18.00 hores, a la Biblioteca Central Xavier Amorós tindrà lloc l'acte de formalització de la donació del fons bibliogràfic. L’acte comptarà amb les intervencions del regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens; del primer director de la Biblioteca Xavier Amorós, Enric Aiguadé, i de Mercè Ferrer en nom de de la Comunitat de Jesús. Clourà l’acte l’alcalde de Reus, Carles Pellicer. Hi assistirà la regidora de Participació, Bon Govern i Serveis generals, Montserrat Flores, i altres regidors i regidores del consistori.
La col·laboració entre l’Ajuntament de Reus i la Comunitat de Jesús permetrà el retorn a Reus de les despulles i l’obra del Torrell de Reus per a un major coneixement de seva vida i l'obra. Durant tota la setmana es podrà visitar a la Biblioteca Central Xavier Amorós una petita mostra de la seva producció bibliogràfica a la Sala Central de la biblioteca.
Salvador Torrell i Eulàlia
Salvador Torrell i Eulàlia, conegut també com a Torrell de Reus, va ser un activista, impressor i bibliòfil que va néixer a Reus el 1900 i morí a Barcelona l’any 1990.
De ben jove Salvador Torrell es va iniciar en l’activisme cultural de casa nostra. Al costat d’artistes i escriptors com Josep M. Prous i Vila va impulsar uns cursos d’ensenyament de la llengua catalana, col·laborava en diverses revistes satíriques locals i nacionals, etc.
El compromís amb la llengua i el país és el que el va portar a obrir diversos comerços a Reus, el més reconegut va ser la Llibreria Nacional i Estrangera a l’entorn de la qual hi havia un ric moviment intel·lectual literari i artístic. A la Guerra Civil va ser represaliat i el van fer marxar fora de la ciutat. És el moment en què s’estableix a Barcelona amb el nom de Torrell de Reus i crea l’editorial Arca. Va ser un dels iniciadors de la represa de les edicions catalanes, sobretot de poesia i temàtica religiosa. El 1951 va ser detingut i portat a la presó Model de Barcelona un temps per la publicació de la revista catalanista Ressò, que dirigia mossèn Muntanyola.
Torrell va editar en la postguerra gran quantitat de goigs, i en va fer diverses exposicions. En posseïa també una molt completa col·lecció, que en l'actualitat es troba ja dipositada a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus.
Al llarg dels anys la Comunitat de Jesús establí amb el matrimoni Torrell-Benavent uns vincles d'afecte i amistat refermats per la devoció comuna a l'espiritualitat de Sant Francesc i Sant Carles de Foucauld i la defensa de la llengua i la cultura del país. El treball de recollir llibres editats pel Torrell de Reus i sobre Sant Francesc i l'organització d'una exposició-homenatge dedicada a la seva obra editorial l'any 1982 a la seu de la Comunitat de Jesús a Barcelona, al carrer Joan Blanques del barri de Gràcia, van propiciar la custodia a la Comunitat de Jesús de la seva biblioteca dedicada a la poesia, la cultura popular, la història de Catalunya i l’espiritualitat franciscana.