Notes de premsa

Actes amb motiu del Dia Mundial en Memòria de les Víctimes d’Accidents de Trànsit

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 17/11/2023
Logo del Dia Mundial en Memòria de les Víctimes d’Accidents de Trànsit

L’Ajuntament de Reus col·labora amb l’associació de Prevenció d’Accidents de Trànsit P(A)T en l’acte de commemoració del Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit que se celebra aquest diumenge, 19 de novembre, a les 12:00 h, a la plaça del Mercadal. L'acte tindrà com a punt central la lectura d’un manifest a càrrec de membres de l’entitat; i hi haurà una breu actuació musical a càrrec d'un violoncelista.

A partir de les 19:00h, la façana del Gaudí Centre s'il·luminarà de taronja, color vincular al dia mundial que es commemora.

L’Ajuntament s’adhereix així a l’homenatge a les persones mortes i ferides de gravetat en un sinistre de trànsit i als seus familiars, alhora que fa un reconeixement a la dedicació dels que treballen per millorar la vida de les víctimes i per donar visibilitat al patiment que provoquen els sinistres de trànsit i el seu impacte a les famílies i al conjunt de la societat

El Dia Mundial a Memòria de les Víctimes de Trànsit es commemora cada el tercer diumenge de novembre com des que així ho va proclamar el 26 d'octubre del 2005 l'Assemblea General de Nacions Unides.

El manifest
El maniifest amb motiu del Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit és el següent:

“Avui, el Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit, ens hem reunit per recordar les innombrables persones les vides de les quals s'han vist irrevocablement truncades a causa d'un sinistre de trànsit. Més enllà de les fredes estadístiques i els titulars fugaços, és essencial comprendre l'impacte profund i durador que aquests esdeveniments tenen a les vides de les persones, les famílies i la societat en conjunt. Perquè un no sap què se sent fins que perd algú o experimentes lesions greus en un sinistre de trànsit.

Segons dades de la Direcció General de Trànsit el 2022, 1.145 persones van morir i unes altres 4.008 van resultar ferides greus, moltes d'elles viuran sempre amb una discapacitat. Les xifres del 2023 van en augment i no ho hem de tolerar.

En aquest dia recordem i honrem els qui han d'aprendre a "viure amb l'impacte" d'un sinistre de trànsit. La càrrega emocional que suporten les víctimes i les seves famílies sol ser silenciosa però aclaparadora.

Cada mort és una tragèdia que deixa un buit impossible d’omplir a les famílies. Cada lesió greu implica discapacitat física i trauma psicològic que també afecten la qualitat de vida, l'autonomia i l'autoestima de les persones.

La majoria són víctimes invisibles que no reben una resposta post-sinistre adequada que els ajudi a recuperar la seva qualitat de vida. També els professionals que atenen els afectats (policies, bombers, metges d'urgències, etc) senten l'impacte i moltes vegades requereixen atenció especialitzada que no sempre reben.

A més de l'impacte personal, els sinistres de trànsit també impliquen un impacte en la societat ja que les despeses associades a tractaments mèdics, rehabilitació, cures a llarg termini i pèrdua de productivitat laboral són molt importants. A Espanya, segons estimació de l'OMS, els costos econòmics dels sinistres de trànsit suposen al voltant del 2% del PIB nacional i representen un problema de salut pública que requereix una acció immediata.

Per tot això, en aquest Dia Mundial a Memòria de les Víctimes de Trànsit, fem una crida a la societat, els governs i les institucions. És hora de prendre mesures concretes com el funcionament d'oficines especialitzades que atenguin les víctimes i tots els implicats en un sinistre de trànsit.

És crucial comprendre que la qualitat del suport i l'atenció rebuda després d'un sinistre de trànsit afecta directament la recuperació. Les Institucions de justícia també tenen un paper clau per evitar la retraumatització secundària.

Sabem per experiència que les pròpies dinàmiques dels tràmits jurídics i processos judicials, i molt especialment, la seva temporalitat, s'identifiquen també com una causa de patiment.

També, la Fiscalia ha creat aquest any un protocol marc de col·laboració entre Fiscalia, Asseguradores, Advocacia i Associacions de víctimes per a la protecció dels drets de les víctimes de sinistres de trànsit en els tràmits post sinistre. Que no quedi en paper mullat.

Fem de tot això una prioritat en memòria de les víctimes i en honor dels qui viuen les conseqüències.

Prenguem mesures, conscienciem i treballem junts per un futur on els sinistres vials siguin un trist record del passat i no una realitat present.”

Logo del Dia Mundial en Memòria de les Víctimes d’Accidents de Trànsit

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.