Notes de premsa

Actes de la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 19/09/2007

2 al 29 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura. Aquesta vol ser una cita anual per tal de revisar les polítiques de mobilitat i els hàbits dels ciutadans, alhora que representa una oportunitat per engegar noves iniciatives sobre la millora de la mobilitat per les persones en les ciutats. Reus s’hi suma amb diverses activitats.

Per tal de difondre el missatge el divendres, 28 de setembre, a partir de les 16:30 h es programa el següent:

Carpa de la plaça del Prim:
· «Jo em comprometo! Fes front al Canvi Climàtic!». Mitjançant el compromís de la realització d’un recorregut de manera sostenible, es calcularà quantes tones de CO2 s’estalvia a l’atmosfera i amb la suma de petits compromisos es farà front a l’escalfament global. Tots els que agafin un compromís l’escriuran en una postal que el convida a substituir un viatge que normalment fa en vehicle motoritzat per un viatge en bicicleta i se’n portaran un regal de record.
No cal inscripció prèvia.
Aquesta activitat és una variant de la iniciativa «Pedala contra el canvi climàtic», coordinada pel Bicicleta Club de Catalunya (BACC) amb el suport i la col·laboració de la Fundació Mobilitat Sostenible i Segura, el Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya i l’Obra Social de La Caixa, que té com a objectiu fomentar i promoure l’ús de la bicicleta com a transport urbà.

L’art de carrer
· «L’art de carrer. De l’asfalt en podem fer una catifa de colors». Es farà un gran mural per la mobilitat sostenible. Aquesta activitat està dirigida a persones que els agradi expressar-se dibuixant. Cal inscripció prèvia abans del dijous 27 de setembre per reservar l’espai necessari i obtenir un val en material de papereria. Es pot trucar a l’OAC (Tel: 010 o bé 977010 010) des de fora de Reus. Hi estan especialment convidats l’Escola d’Art de Reus, l’Escola d’Art de Tarragona i el batxillerat artístic del Gabriel Ferrater. Tot i així, l’activitat està oberta a qualsevol persona.

Diumenge, 30 de setembre. Bicicletada
· Passejada en bicicleta. Està prevista la sortida des del Parc del Velòdrom, el diumenge 30 de setembre a les 10:00 h. El circuït per camins amb bicicleta acostarà als participants al poble veí de Constantí. El recorregut passa per un túnel no il·luminat, per tant es recomana portar un llum per la bici, encara que des de l’organització es procurarà condicionar-lo. No cal inscripció prèvia i tots els participants rebran de regal un reflector per millorar la seva seguretat. El lema serà “Pedala contra el Canvi Climàtic” i es comptaran 0,85Kg de CO2 per cada participant a la passejada com a col·laboració amb la campanya del BACC.
Hi col·laboren la secció de BTT de l’Associació Catalunya Excursionista, la Guàrdia Urbana, Regidoria d’Emergències i Protecció Civil, Creu Roja i Reus Esport i Lleure.
L’Ajuntament de Reus agraeix especialment a la regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Constantí, Tomassa Molina i la Guàrdia Urbana de Constantí, la seva col·laboració.

Web amb informacions sobre mobilitat sostenible
· Modificació de la pàgina web de mobilitat sostenible de medi ambient, on a partir d’ara hi constarà tots els elements i informacions més bàsiques relacionades amb la mobilitat sostenible de Reus. Això és gràcies a l’adhesió de l’Ajuntament de Reus a la campanya de la Fundació per la mobilitat sostenible i segura que ha obtingut una subvenció per fer pàgines web sobre mobilitat sostenible.

Activitats escolars
L’Ajuntament posa un recurs didàctic a la disposició de les escoles que ho vulguin. Es tracta d’una carta que una bici escriu a un cotxe. A partir del text proposat, el propi professor pot introduir el debat a la classe sobre les diferents maneres que les persones tenim per a moure’ns i les seves conseqüències. La carta està extreta de la revista Mobilitat Sostenible que edita la PTP (Associació per a la promoció del transport públic).

Millora de la mobilitat a Reus
En quant a millores estructurals amb l’ànim de millorar la mobilitat a Reus i de mà de Via Pública, destaca entre d’altres:
· Pacificació al trànsit de les avingudes Marià Fortuny
· Pacificació del trànsit de l’Avinguda Sant Jordi
· Ampliació de l’àrea de vianants del centre: C/ Llovera, C/ Vilar, Àrea del Pallol,...
· Creació de carril bicicleta al llarg de totes les avingudes remodelades: Av. Marià Fortuny, Av. Del Comerç, Inclusió de carril bici en les noves zones urbanitzades, Ordenació del trànsit mitjançant mitjanes i rotondes: plaça del canal,...
Pel que fa a la millora de la mobilitat a les escoles, ha anat de mà de la Regidoria d’Educació i de la Guàrdia Urbana amb la posada en marxa del bus a peu per dos escoles ( Alberich i Cases i Sant Josep) i aquest nou curs escolar s’amplia el projecte del bus a peu a l’escola Montsant.

Altres campanyes
Com a resum de les campanyes engegades l’any anterior, la valoració és la següent:
· Cessió de Bicis
La franja d’edat dels usuaris ha estat entre els 30 i els 56 anys.
La bicicleta substitueix normalment el cotxe o trajectes a peu. El 75% dels enquestats van triar com a opció més freqüent que anaven amb cotxe, passant-se una mitjana de 45 minuts diaris dins del cotxe.
Una vegada experimentada la bicicleta manifesten que els motius principals per a moure’s en bicicleta per la ciutat són: la rapidesa, l’ecologia, que es fa esport, que és més barat, que es va més tranquil que en vehicle privat tot i que manquen espais.
Com a comentari troben que si hi hagués més gent que fes servir la bici, la ciutat milloraria i que anant en bici et fixes en altres elements de la ciutat que normalment no veies i que serveix per redescobrir la ciutat.
Aquesta campanya només ha tingut 15 usuaris. Encara que una de les bicicletes és usada pel Centre de Recursos per la salut i el medi usualment, no ha tingut l’èxit que en un primer moment s’esperava. Tot i així alguns dels usuaris que han provat la bicicleta han acabat adquirint-ne una de la seva propietat i movent-se en bici per la ciutat de forma habitual.
· Compartir cotxe
Les principals conclusions i valoracions d’aquest projecte són:
El perfil d’usuari és un home/dona de vora 30 anys.
En la setmana de la mobilitat sostenible o quan surten notícies relacionades amb el programa hi ha un pic de participació.
La participació reusenca del programa està per sobre d’altres municipis de tamany semblant a Reus.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.