Notes de premsa
Actes diversos per commemorar el Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA
Reus commemora amb diversos actes el Dia Mundial de la SIDA 2022, que se celebra el dia 1 de desembre, però amb propostes diferents a partir d'aquest dimarts dia 29 de novembre. Coordinat des de la regidoria de Salut i Ciutadania, enguany es presenta un programa que culminarà amb una proposta artística i col·lectiva, amb el lema "Fem-ho Vihsible!", a la plaça del Prim i amb la implicació dels alumnes de diferents instituts de la ciutat.
La commemoració del Dia Mundial de la SIDA 2022 comença els dies 29 i 30 de novembre amb una actuació teatral a l'Orfeó Reusenc. Anirà a càrrec de la companyia Teatracció i presenta l'obra "Que si Vidha", amb sessions a les 9:00 h, a les 11:00 h i a les 13:00 h. Hi assisteixen els alumnes de 3r d'ESO dels instituts Gabriel Ferrater, ARCE, Roseta Mauri, Escola Sant Jovep, Salvador Vilaseca, Domènech i Montaner i IFE, Gaudí, Escola d'Oficis i Pi del Burgar.
L'acte central serà el dia 1 de desembre, a partir de les 11:30 h, a la plaça del Prim. Diferents instituts de secundària i també un dels Casals de la Gent Gran, les Dones del casal del Dte V i l'Associació F. Tosquelles, mostren l'art de forma lliure, amb una lletra i una paraula associada, per visibilitzar que encara hi ha contagis de VIH, i també que les infeccions per transmissió sexual van en augment. En aquest cas, hi participen alumnes de 4rt d'ESO dels instituts ARCE, Roseta Mauri, Domènech i Montaner i IFE, Escola Francesa, Salvador Vilaseca, Gaudí, Mare Molas, Baix Camp i Josep Tapiró.
El regidor de Salut i Ciutadania, Òscar Subirats, rebrà als estudiants a la plaça del Prim, que aniran exposant la seva lletra i paraula associada en un lloc visible a la mateixa plaça. La festa s'allargarà fins a al voltant de les 14:00 h.
A la tarda, a partir de les 19:00 h, es farà una encesa de llums de color vermell a les fonts de Reus i també a la façana del Gaudí Centre.
Manifest de la Comissió de Reus per la sida i les ITS - CoRe
Ja fa més de 40 anys que es van descriure els primers casos de la malaltia, però avui dia, continua sent un problema de salut important per a la població. Des de l'inici de la pandèmia, s'estima que el virus del VIH ha contagiat més de 80 milions de persones a tot el món. Actualment a Catalunya hi ha més de 33.000 persones que conviuen amb el VIH, però no és un problema del passat, ja que hi continua havent una taxa d'infeccions al nostre medi al voltant de 10-12 casos nous per 100.000 habitants i any.
La infecció pel VIH no només afecta grups de població molt concrets ja que la via de transmissió majoritària actualment és la via sexual, per la qual cosa qualsevol persona que manté relacions sexuals es pot contagiar pel VIH si no es prenen les mesures adequades.
Durant tots aquests anys, s'han realitzat importants avenços en el coneixement de la malaltia, així com en tècniques diagnòstiques i fàrmacs per al tractament, que són cada cop més eficaces i amb menor toxicitat. Tot això ha contribuït a fer que la malaltia, que inicialment era mortal en la majoria dels casos, s'ha convertit en una malaltia crònica, amb un millor pronòstic i una millor qualitat de vida per al pacient.
Encara hi ha reptes pendents, però els més importants són incidir en mesures preventives per a la població i en un diagnòstic precoç dels pacients que tenen la infecció i no ho saben perquè estan asimptomàtics. D'aquesta manera evitarem la transmissió i evitarem la progressió de la malaltia.
Per tot això, i aprofitant aquest dia, hem de fer visible el problema, perquè tots, cadascun en mesura de les nostres possibilitats, podem col·laborar per evitar l'avenç de la pandèmia pel VIH i l'estigmatització dels pacients amb infecció pel virus del VIH.