Notes de premsa
Activitats amb motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
L'Ajuntament de Reus, en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, organitza aquest divendres 25 de novembre a les 12:30 h al Saló de Plens de l'Ajuntament de Reus (plaça del Mercadal, 1) l’acte institucional amb motiu del Dia internacional per a l'eliminació de la violència vers les dones.
L’acte inclourà la lectura del manifest contra la violència a càrrec de representants del Cicle Formatiu de Grau Superior de Promoció per la Igualtat de Gènere de l'Institut Gaudí i representants de l'equip de Rugby Femení del Reus Deportiu. També s'ha previst l'actuació del músic Carles Sabaté.
Prèviament, aquest dijous 24 de novembre està prevista la presentació de l'exposició «Paraules del Silenci» a les 19:00 h a la Sala Antics Rentadors del Casal de les Dones, que es podrà visitar fins al 2 de desembre.
El 30 de novembre s'ha programat l'activitat el «Conte Igualitari», que consistirà en la lectura dels contes que porten per títol "L'Artur i la Clementina" i "La història del Bonobos amb ulleres", a càrrec de Samana Moreno Gómez i Patricia Alejo Jiménez, alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Promoció per la Igualtat de Gènere de l'Institut Gaudí, a les 17:30 h a la Sala Infantil de la Biblioteca Central Xavier Amorós.
Serveis d’atenció a víctimes de violència masclista
L’Ajuntament de Reus disposa de dos punts d’atenció per atendre a les dones víctimes de violència masclista. Dos serveis que es complementen: el Servei d’Informació i atenció a les Dones (SIAD) i l’Oficina d’atenció a la Víctima (OAV). El SIAD, ubicat al Casal de les Dones, depèn de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència i l’OAV, ubicada a les dependències de la Guàrdia Urbana, depèn de la Regidoria de Benestar Social.
Les dones víctimes de violència masclista poden contactar en un primer moment amb qualsevol d'aquests dos serveis. Llavors, reben una primera atenció, informació i orientació. Després d’aquesta primera acollida es fa una avaluació de continuïtat i de idoneïtat de servei.
El SIAD disposa d'un punt de primera acollida on les dones exposen la seva situació i a partir d'aquesta informació es realitza la intervenció, tenint present que disposa d'assessorament legal, assessorament psicològic i assessorament social.
L'OAV és el punt d'acollida per totes aquelles persones que pateixen violència. Per aquest motiu el servei està format per professionals amb experiència en l'atenció a les víctimes. Aquest servei ofereix un suport, acompanyament i assessorament durant els diferents moments que es troba la víctima, incloent el pas de fer la denúncia.
Aquests dos serveis també ofereixen diferents activitats grupals per tal de fomentar l'autoestima, l'apoderament i la creació de nous vincles socials per fer front la situació viscuda.
També estan vinculats amb Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, així com el servei d'advocacia en casos de violència masclista i el Jutjat de violència domestica, treballant conjuntament per donar una atenció a la dona, sempre sota la seva autorització.
Tasca preventiva
La prevenció de la violència masclista també es treballa als centres de secundària per tal que les persones adolescents puguin trencar estereotips i models. Mitjançant diferents dinàmiques els joves reflexionen sobre les relacions que estableixen.
L'objectiu de la feina que es fa tant des del SIAD com des de l'OAV és l'eradicació de la violència masclista per tal d'avançar cap unes relacions igualitàries entre els homes i les dones.
Dades de balanç
El resum de l’activitat de l’OAV d’aquest 2016 (fins al dia 31 d’octubre) és el següent:
- Persones ateses en primera entrevista el 2016: 236
- Persones en seguiment d’altres anys: 293
- Total persones ateses: 529
- Ordres de protecció actives: 156 (75 iniciades el 2016)
El resum de l’activitat del SIAD d’aquest 2016, fins al 31 d’octubre, és el següent:
- Dones Ateses : 261
- Atencions realitzades: 791
- Dones ateses assessorament jurídic: 103
- Atencions realitzades assessorament jurídic: 144
- Dones ateses assessorament psicològic: 84
- Atencions realitzades assessorament psicològic: 156
- Dones ateses per violència: 65