Notes de premsa

Aigües de Reus genera electricitat a partir del biogas i la cogeneració de la depuradora

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 12/03/2014

Aigües de Reus va facturar l’any passat 348.113,33 euros amb la venda d’energia elèctrica produïda a l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR). La major part d’aquesta energia es produeix a partir de l’aprofitament del biogas resultant dels residus orgànics que, prèviament, i mitjançant el procés de depuració, s’han aconseguit aillar de l’aigua bruta que arriba a l’estació depuradora a través de la xarxa de clavegueram.

Els actuals processos de depuració d’aigües consisteixen a extreure –mitjançant procesos físics, químics i biològics– els contaminants que conté l’aigua residual quan arriba a l’EDAR. Un cop eliminats aquests contaminats i aillats els residus orgànics que contenia l’aigua bruta, són diversos els aprofitaments que s’obtenen. D’una banda, part de l’aigua regenerada s’utilitza per al reg de camps de conreu i, d’una altra, s’acaben obtenint dos productes més: biogas (que s’utiliza com a recurs energètic) i adob orgànic (que es destina a l’agricultura i la jardineria).

En el cas del biogas, el procés no deixa de ser molt elemental. I és que la digestió (o fermentació) dels residus orgànics que s’han aillat de l’aigua, genera de forma natural un gas (gas metà, fonamentalment) que es reaprofita com a recurs energètic. En el cas de l’EDAR de Reus, el biogas que s’obté es destina, en part, a generar escalfor en processos interns de la pròpia estació depuradora i, en una altra part, s’acaba comercialitzant com a electricitat que es produeix mitjançant cogeneració.

És així que, en total, durant el 2013, l’estació depuradora va produir 1.266.573 kilowatts/hora a partir del biogas. Si als ingressos derivats de la venda directa d’electricitat a partir d’aquest gas, s’hi afegeix la part de producció energètica que s’obté amb la intervenció de gas natural (que ha estat de 691.110 Kwh més) el resultat ecònomic són els 348.113,33 euros ingressats a partir de la venda de l’energia generada en la pròpia EDAR. No obstant això, però, i un cop descomptada la despesa necessària, els beneficis de la generació d’electricitat a la depuradora van ser 114.457 € el 2013. Uns resultats que beneficien directament l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i que, finalment, acaben representant un menor cost d’explotació del sistema de sanejament de Reus.

Del procés de depuració de l’aigua també se’n deriven fangs deshidratats i adobs orgànics. Així, el 2013, l’EDAR va generar 5.621 tones de fangs deshidratats, que es destinen a l’agricultura mitjançant empreses especialitzades, que s’encarreguen tant del seu transport com de la seva gestió integral. Una part dels fangs, però, acaba convertida en adob, mitjançant un procés de compostatge accelerat en reactors oberts airejats. El 2013 van ser 438 tones, que se serveixen a una vintena d’empreses de jardineria de la zona. Tot i això, arran de la crisi econòmica, la demanda d’adob per a jardineria ha patit una forta davallada, i les magnituds són molt inferiors a les de fa cinc i sis anys enrera, quan la quantitat de fang deshidratat processat a la planta de compostatge es va situar al voltant de les 1.250 tones.

En opinió del president d’Aigües de Reus, Sebastià Domènech, «més enllà dels resultats econòmics que s’obtinguin segons les circumstàncies de cada moment, és important que els reusencs sàpiguin del treball esmerçat per garantir la qualitat de l’aigua i la seva sostenibilitat mediambiental, econòmica i energètica». Domènech afegeix, a més, que «sovint, molts ciutadans no són conscients de la complexitat que actualment hi ha darrera de la gestió de la xarxa d’aigua potable i de clavegueram, amb l’objectiu de garantir sanitàriament la qualitat de l’aigua que surt a l’aixeta de casa».

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.