Notes de premsa
Aigües de Reus participa en un projecte d’investigació per minimitzar i valoritzar els fangs de la depuradora
cietat municipal Aigües de Reus participa en un projecte europeu d’investigació per trobar i desenvolupar tecnologies que permetin la reducció i valorització com a subproducte dels fangs que produeixen les estacions depuradores d’aigües.
Aigües de Reus participa a través de la societat Gestió Ambiental i Abastament (empresa gestora de l’estació depuradora), en el projecte europeu REMOVALS (Reducció, Modificació iVvalorització de Fangs de Depuradora). Aquest projecte ha estat impulsat pel grup de recerca CREPI (Chemical Reaction Engineering & Process Intensification), que pertany a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili. El projecte REMOVALS està finançat per la Unió Europea amb una dotació econòmica de 3 milions d’euros i té una durada de tres anys, de juliol de 2006 a juliol de 2009. Hi participen un total de 18 institucions, entre universitats i empreses, de 8 països diferents (Alemanya, Espanya, França, Gran Bretanya, Noruega, Polònia, Portugal i la República Txeca).
L’interès d’Aigües de Reus en el projecte REMOVALS se centra en les línies d’investigació dirigides a la minimització de la producció i toxicitat de fangs, la maximització de l’eficiència energètica i a la valorització el residu per obtenir enzims, producte d’interès comercial en la indústria.
L’objectiu global de REMOVALS és trobar i desenvolupar unes tecnologies que permetin la reducció, la modificació o valorització dels fangs que es produeixen a les depuradores. La recerca engloba diversos processos per reduir la quantitat de fangs i millorar la seva higienització, a més, d’augmentar la producció de metà i/o d’hidrogen per la posterior transformació en energia verda. També s’investiguen processos per tal de valoritzar el fang i obtenir productes amb valor afegit, com el carbó actiu, que s’utilitza per descontaminar gasos, purificar aigua i per processos avançats d’oxidació.
Reus va ser pionera a Catalunya en el tractament d’aigües residuals, amb la construcció de la primera depuradora l’any 1936. En aquesta època ja existia la necessitat de reaprofitar els recursos disponibles i es va reutilitzar l’aigua tractada per a rec, el fang residual s’aplicava a l’agricultura com a adob i el biogàs produït servia de combustible pels fanals de l’enllumenat públic de la ciutat. L’actual depuradora de Reus data de l’any 1982 i la última ampliació va ser a l’any 1996. Així, en els darrers anys, l’EDAR de Reus ha estat introduint millores continues en els seus processos de depuració que han permès reduir sensiblement la quantitat de fangs produïts i potenciar la revalorització energètica del biogàs produït amb la futura posta en marxa d’un sistema de cogeneració. La gran part del fang residual que es produeix a l’EDAR de Reus es destina com adob per l’agricultura i un 20% es processa per obtenir compost, un producte amb valor afegit per a la jardineria.