Notes de premsa

Aigües de Reus promou el coneixement científic i ambiental a les aules, a través d’un modul formatiu

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 22/11/2010

s de Reus ha signat un conveni de col·laboració amb el projecte APQUA per tal d’oferir el mòdul Contaminació de l’aigua subterrània de Vallfrondosa als centres de secundària del municipi de Reus que ho hagin sol·licitat. La finalitat d’aquesta col·laboració entre Aigües de Reus i APQUA és proveir als centres amb un recurs educatiu que permeti el treball experimental i integrat dels continguts curriculars científics i ambientals relacionats amb el tema de l’aigua, per tal de preparar l’alumnat –adults del futur- per a una correcta gestió d’aquest recurs.

El mòdul contempla una fase de formació per als professors, una visita guiada a les instal·lacions de la depuradora de Reus i una fase no presencial de prova a l’aula del mòdul presentat, per a la qual es subministrarà un equip de material en dotació a cadascun dels centres assistents.
La fase de formació per als professors s’impartirà els dies 24 i 25 de novembre a l’Espai d’Informació Ambiental - Espai Aigua i comptarà amb la participació de 17 professors/es de 7 centres de secundària.

Un cas simulat per abordar la contaminació de les aigües
El mòdul a l’aula consisteix en un treball de simulació en el qual els alumnes investiguen un cas de contaminació d'aigües subterrànies. Es comença enviant un text en forma de notícia sobre un gos pressumptament intoxicat... A l'aula i en grups, els alumnes han d'estudiar el problema, elaborar un pla d'investigació amb perforacions del terreny i anàlisis simulats fins a conèixer l'origen del contaminant i acabant amb una presa de decisions per a resoldre el problema. És una activitat molt participativa en la que es tracten qüestions geològiques, químiques, ambientals, socials, econòmiques ...

L’Espai Aigua
L’Espai Aigua és l’aula ambiental d’Aigües de Reus. Pretén ser un espai ciutadà que convida a reflexionar sobre els usos de l’aigua, conèixer la complexitat de les infraestructures que garanteixen la seva disponibilitat, els detalls de la seva gestió i, curiositats i gestes que s’han produït al llarg de la història per tal de respondre a aquestes qüestions. Quatrimestralment es presenta una programació d’activitats gratuïtes que es pot consultar a aquesta pagina web www.aiguesdereus.cat

El projecte APQUA
APQUA és un projecte educatiu i de culturització científica. Els seus objectius principals són desenvolupar una consciència i comprensió pública més grans sobre la ciència i la seva relació amb les nostres vides; i promoure la utilització del principis i processos científics i de l’evidència en el procés de presa de decisions personal i col·lectiu.
Es tracta d’un projecte transdisciplinar amb un enfocament ciència-tecnologia-societat, que es pot aplicar en les diferents àrees de l’àmbit científico-tecnològic, tant de l’educació secundària como del cicle superior de primària. APQUA disposa d’una sèrie de materials didàctics en forma de mòduls en els que es plantegen situacions simulades i preguntes obertes que permeten al professorat introduir de forma pràctica tant continguts conceptuals, procedimentals com actitudinals mitjançant senzilles experiències a microescala i, a més a més, despertar l’interès de l’alumnat.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.