Notes de premsa
Aigües de Reus rep una subvenció de 129.694 euros per a les obres de recuperació dels pous de l’aeroport
L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) acaba de concedir una subvenció de 129.694 euros que permetrà finançar parcialment els treballs per a la recuperació i entrada en servei de tres pous que estan situats dins del recinte de l’aeroport de Reus. Les obres, que ja estan adjudicades, s’iniciaran de manera immediata, un cop es completin els complexos tràmits administratius per a l’obtenció dels permisos, atès que es tracta d’una infraestructura aeroportuària de caire estratègic.
Durant anys, aquests tres pous han estat fora d’ús davant la impossibilitat de garantir-ne una gestió adequada, tenint en compte les dificultats i restriccions que comporta el fet que estiguin dins del recinte d’un aeroport. Finalment, la bona entesa entre AENA i Aigües de Reus ha permès desencallar un projecte que ara és a punt d’obtenir els darrers permisos administratius, que no tan sols són competència AENA, sinó també de l’Agència Estatal de Seguretat Aeronàutica.
El projecte que és a punt d’iniciar-se preveu la connexió a la xarxa de subministrament dels tres pous, la recuperació de la instal·lació elèctrica, la renovació de les bombes i la instal·lació de la maquinària imprescindible per garantir-ne l’extracció d’aigua. De les obres, ja adjudicades, se’n farà càrrec l’empresa Servidel S.L.U. per un import de 467.810,46 euros (IVA exclòs).
Una iniciativa que cal emmarcar en la política de l’empresa municipal d’aigua de diversificació de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos hídrics que són propis de la ciutat.
En aquest sentit, el regidor responsable d'Aigües de Reus, afirma que “la diversificació de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos són una prioritat absoluta en la gestió de l’aigua a Reus, i això representa un important pas endavant en la sostenibilitat però també des d’un punt de vista d’estalvi econòmic”.
Aigua de proximitat
De fet, la diversificació de les fonts d’abastament i el millor aprofitament dels recursos són dos dels reptes que reclama la transició energètica, en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i el Pla d’Acció Municipal 2023-2027, que incorpora “la priorització de l’aigua com a element de gestió urbana”.
Com ha estat la norma els darrers anys, aquest 2024 Aigües de Reus segueix prioritzant els treballs que tenen com a objectiu un millor aprofitament dels recursos hídrics que són propis de la ciutat. El 2024 està sent un any important en aquest sentit. El passat mes de març, Aigües de Reus va connectar a la xarxa d’abastament municipal tres pous situats al costat de l’autovia de Bellisens que, fins llavors, només podien utilitzar-se esporàdicament.
D’altra banda, també s’han iniciat recentment les obres de construcció d’una planta de tractament d’aigua, mitjançant la tècnica d’osmosi inversa, que ha de fer possible la injecció d’aigua de la mina del barri Fortuny a la xarxa d’abastament. La recuperació d’aigua d’aquest minat (a banda del seu aprofitament per a la injecció a la xarxa d’aigua potable) preveu més endavant la instal·lació d’una segona xarxa de distribució d’aigua no potable per al reg del Parc del Lliscament, del parc dels Capellans, de totes les zones enjardinades de l’avinguda de Riudoms i de la zona enjardinada de les piscines municipals.
Així mateix, aquesta nova xarxa de distribució, a més, incorpora la possibilitat d’ompliment de les piscines amb aigua no apta per a ús de boca, però que sí presenta la qualitat sanitària adient per al bany. El projecte de construcció d’aquesta segona xarxa d’aigua no potable ja és en fase d’exposició pública i es procedirà a la seva licitació i execució tan aviat com estigui aprovat definitivament. Addicionalment, el mateix projecte també preveu que l’aigua que es buidi de les piscines es pugui incorporar al minat per a la seva recàrrega i recuperació per al reg.
Paral·lelament, Aigües de Reus també du a terme diversos treballs que tenen com a objectiu la destinació d’aigua “no potable” a determinats usos, com ara el regadiu d’horts urbans o d’algunes zones de la ciutat. L’objectiu és seguir aprofundint en aquesta política d’usos de l’aigua reciclada que, lògicament, permet alliberar aigua potable de la xarxa principal i de les fonts d’abastament.
Tot i això, ja fa anys que Reus destina aigua “no potable” a algunes finalitats molt específiques (i amb plenes garanties sanitàries), com és el cas de la neteja de la via pública, que es fa íntegrament amb aigua que no pot destinar-se a ús de boca per la seva baixa qualitat.