Notes de premsa
Aigües de Reus treu a licitació el paquet d’activitats pedagògiques que organitza al llarg de l’any
Aigües de Reus ha publicat la licitació del contracte del paquet d’activitats de caire pedagògic que, al llarg de l’any, l’empresa municipal du a terme amb l’objectiu d’apropar el servei i la cultura de l’aigua a la ciutadania. Unes activitats que van comptar amb la participació de 4.388 persones (majoritàriament alumnat de Reus) al llarg del curs acadèmic 2022-2023.
Formalment, la licitació inclou dos lots. Un primer lot inclou la gestió i monitoratge de les visites a les instal·lacions de l’empresa, que permet conèixer el funcionament de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) i de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR), així com la visita al centre d’interpretació “Espai Aigua”, i tot un seguit de propostes per als estudiants que tenen lloc als respectius centres d’ensenyament.
El segon lot inclou la gestió i dinamització de l’ús dels espais d’Aula-Taller municipal i Punt d’Acollida construïts al passeig de la Boca de la Mina, que tenen l’aigua, en un sentit ampli, com a element essencial de la vida. Aquest lot també inclou la proposta de gestió i dinamització de les activitats futures en l’espai de la Bassa Nova, un cop s’hagin acabat les obres d’adequació que ara s’hi fan.
El termini de durada del contracte s’estableix inicialment en dos anys, amb la possibilitat de formalitzar tres pròrrogues anuals. La licitació també precisa que el programa pedagògic haurà de ser modulable, en funció del desenvolupament de les pròpies activitats i de l’evolució de la demanda, amb la qual cosa es demana a les empreses que, al cap de tres mesos, emetin un informe de revisió de les activitats amb possibles canvis, modificacions o noves propostes. D’igual manera, a final de curs, caldrà que se sotmetin a una avaluació que valorarà l’evolució de les activitats i també les propostes de renovació o actualització a fi i efecte que les activitats es vagin adaptant a les noves sol·licituds o inquietuds de la ciutadania i l’entorn.
Les empreses adjudicatàries hauran de ser entitats autoritzades per a la realització d’activitats educatives reglades, i hauran de complir amb tota la normativa vigent relacionada amb el desenvolupament de les activitats, i també amb els requisits que s’estableixin en legislacions futures que modifiqui o derogui la vigent.
“La promoció de la cultura de l’aigua entre els ciutadans i, especialment, entre els més joves ha de seguir sent una de les línies estratègiques d’Aigües de Reus, amb la qual cosa cal potenciar totes aquelles activitats que ajuden a entendre com funciona un servei tan essencial i que alhora contribueixen a reflexionar sobre els usos de l’aigua, els seus valors, la seva gestió i la importància de l’estalvi d’aquest recurs tan valuós”, segons afirma el regidor responsable del servei, Daniel Rubio.
Aigües de Reus compta, des de fa anys, amb un paquet d’activitats al voltant de la gestió i la cultura de l’aigua, que a poc a poc s’han anat ampliant. De fet, aquest concurs integra, per primer cop, totes les activitats que s’organitzen a la ciutat i que tenen l’aigua com a centre d’interès. L’objectiu és guanyar en eficiència i coordinar millor aquest programa educatiu, amb un model i discurs únic.
Pel que fa al públic que participa del programa d’activitats, la majoria són estudiants de primària, secundària i batxillerat. Tot i això, també sol·liciten la visita de les instal·lacions diversos centres universitaris, centres cívics i Centres d’Assistència Primària (CAP) de la ciutat. Totes les activitats proposades des d’Aigües de Reus tenen una vessant més general i una altra de més local. Així, es divulga el valor de l’aigua i es consciencia els alumnes de la importància d’utilitzar aquest recurs escàs, però alhora se’ls explica com es gestiona l’aigua a la ciutat i quines són les seves infraestructures més importants.