Notes de premsa

Ajuntament i Generalitat signen l’acord per al projecte de Zona educativa de Reus 2009-2013

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimecres, 30/09/2009

ntament de Reus i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya han signat l’acord pel qual s’aprova el projecte de Zona educativa de Reus 2009-2013, un ambiciós pla estratègic que recull l’estat actual i els objectius i les mesures a emprendre en els pròxims anys en matèria educativa a la Zona educativa de Reus, amb l’objectiu de millorar la gestió i l’eficiència del sistema educatiu, tot compartint la programació, la planificació i la provisió de places, entre d’altres aspectes.

Més coresponsabilització educativa
L’acord es pot considerar històric perquè per primera vegada es disposa d’un instrument d’acció educativa de gran abast focalitzat amb tot detall en el conjunt del territori reusenc. Un instrument dissenyat de manera compartida entre l’administració local, els agents educatius locals i la Generalitat. D’aquesta manera, l’experiència pilot engegada amb la Zona educativa desplegada durant els darrers mesos a Reus, s’aprofundirà i potenciarà la coresponsabilització en matèria educativa entre les dues administracions. Aquest era un dels objectius principals que marcava el conveni de coresponsabilització educativa signat per l’Alcalde, Lluís Miquel Pérez, i el conseller, Ernest Maragall, el passat 24 de juliol de 2008.
El nou acord defineix la zona educativa com aquell àmbit territorial idoni per a la participació, col·laboració i coresponsabilitat del Departament d’Educació i l’administració local per a la planificació, programació, provisió i garantia del servei educatiu amb recursos públics, i per millorar-ne l’eficiència i assolir els objectius que es puguin acordar.
Reus va formar part del pla experimental endegat per la Generalitat l’octubre de 2008 per desplegar les zones educatives. En aquest pla es plantegen les zones educatives com els espais de cooperació entre tots els centres educatius, els serveis educatius i l’administració local sota un projecte comú.
Ara, a partir de les necessitats detectades en la zona educativa, el projecte de Zona educativa vol assolir els dos objectius bàsics del Departament d’Educació: millorar els resultats educatius i afavorir la cohesió social.

Principals accions previstes
Entre les principals accions que preveu el projecte de Zona educativa, hi ha les següents:
concretar la cooperació i coresponsabilització en matèria educativa entre el Departament i els ens locals de la zona;
dinamitzar plans per a l’escolarització equilibrada de l’alumnat; coordinar l’acció educativa en la zona i, en particular, fer-ho en el primer cicle d’educació infantil, la formació de persones adultes i els ensenyaments artístics;
dinamitzar plans socioeducatius; establir xarxes de comunicació, col·laboració i compartició de problemes i solucions en l’àmbit educatiu entre els diversos centres que presten el servei educatiu sostinguts amb recursos públics;
concretar la coordinació, cooperació i coresponsabilització en les actuacions de la inspecció educativa, els serveis educatius del Departament, els serveis educatius i socials locals i la resta d’agents educatius que actuen en el territori de la zona;
col·laborar en el desenvolupament dels programes de qualificació professional inicial, dels plans estratègics per a la promoció de l’autonomia de centres educatius i en accions de formació permanent del professorat.

Durant el curs 2008-2009 una comissió plural, integrada per representants de la Generalitat, l’Ajuntament i els diversos agents de la comunitat educativa de Reus ha treballat per a elaborar el projecte de Zona educativa. Entre altres passos, ha realitzat una anàlisi DAFO (Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats), ha fet un procés de consulta als centres educatius i, finalment, ha redactat un mapa estratègic i uns objectius estratègics.

El projecte de Zona educativa inclou apartats com una descripció geogràfica, demogràfica i socioeconòmica de la Zona educativa de Reus, una compilació de dades escolars i d’escolarització rellevants i la descripció del funcionament actual de la coresponsabilització a través de l’Oficina Municipal d’Escolarització, les comissions d’escolarització i la Taula Mixta de Planificació.

El projecte de Zona educativa conté un pla estratègic que detalla el desplegament d’un seguit d’iniciatives concretes, totes elles sorgides del treball d’anàlisi realitzat prèviament. També preveu, finalment, uns mecanismes de seguiment i avaluació de l’aplicació d’aquest projecte, així com de revisió de l’acord en el cas que s’escaigui.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.