Notes de premsa
Angels Gonyalons estrena el Festival de les Arts de Reus (FAR) a l'Institut Pere Mata
La Capital de la Cultura Catalana, Reus 2017 ha presentat aquest divendres 30 de juny el FAR, Festival de les Arts de Reus, que es podrà viure fins al 9 de juliol. De la mà de Francesc Cerro-Ferran, creador del FAR, el festival estrenarà 8 obres fruit de projectes molt personals i singulars pensats especialment per exhibir-se en un dels espais més emblemàtics de Reus, l’Institut Pere Mata.
El festival ha inclós l’estrena aquest divendres d'Una nit de musical amb Àngels Gonyalons. Del Broadway novaiorquès al West End londinenc, en què l’actriu catalana ha fet escala escala en totes les cançons, ritmes i escenes més reconegudes del teatre musical de tots els temps creant una vetllada que ens ha transportat als millors escenaris mundials. El concert de la JONC al Teatre Fortuny i l'inici del Festival de Música de Santes Creus són els altres dos plats forts d'aquest cap de setmana en el marc de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017.
La programació del FAR continuarà els propers dies amb el tàndem de luxe Àngel Alonso i Belén Fabra que porta a l’escenari una nova visió d'un dels personatges més emèrits de la literatura universal: Emma Bovary. Aplaudida pel públic i la crítica nacional, ens arriba Madame Bovary, una de les apostes teatrals més arriscades i valenta de la temporada 2017.
Al seu torn, el prestigiós actor Lluís Marco ens aproparà una revisió actualitzada dels immortals versos de Federico García Lorca, acompanyat per una proposta de dansa contemporània executada i pensada per l'actor i coreògraf, Ferran Carvajal amb Después de Federico.
El festival comptarà amb la presència d’artistes destacats com Joan Carreras, Marta Marco, Josep Julien, Santi Ricart i Sergio Caballero amb Otel·lo, una de les produccions més aclamades per la crítica i públic del XXIX Festival Internacional de Peralada.
La programació del FAR també inclou propostes musicals com Poeticant on Gerard Quintana posa veu, ànima i paraula als versos dels més cèlebres poetes i lliurepensadors que han canviat el transcurs de la història cultural del segle XX; la proposta de Joan Masdeu que ens regalarà en primícia un tast de les cançons més significatives que conformaran el seu nou disc; el concert de Camerata XXI i Alba Forasté i Tothom ho sap, un homenatge a Leonard Cohen amb Marta Marco, Ernest Villegas, Marc Serra i Montse Vellvehí.
L’Institut Pere Mata, escenari del FAR
El FAR tindrà lloc a l’emblemàtic Institut Pere Mata, l'hospital psiquiàtric de la ciutat. El pavelló dels Distingits i l'espai del Menjador, dues antigues sales del psiquiàtric amb capacitat per unes 100 persones cadascuna, es convertiran en els escenaris del festival. A més a més, a l’exterior hi haurà una zona d'oci i restauració on el públic podrà prendre alguna cosa abans o després dels espectacles. Reus vol reivindicar aquest espai per acostar-lo als ciutadans i projectar el seu valor patrimonial alhora que escenificar que la cultura és un bé social i una eina de transformació social i pedagògica.
Amb el FAR, la Capital de la Cultura Catalana, Reus 2017, crea un projecte que fa temps que es volia promoure: un festival d'estiu que defuig el plantejament de gran aparador turístic com fan altres festivals i vol arrelar al territori i amb els ciutadans. El FAR disposa del suport artístic i institucional del Festival de Peralada.
Venda d'entrades
Les entrades per assistir al FAR es poden aconseguir online a través de www.capitalcultura.reus.cat o a través de la plataforma www.4tickets.es. També es poden adquirir a la taquilla del Teatre Fortuny (pl. de Prim, 4) de dilluns a divendres d'11:00 a 13:00 h i de 18:00 a 20:00 h. El preu de les entrades és de 30 euros i no són numerades.
La JONC, aquest dissabte al Teatre Fortuny
D'altra banda, la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 també porta aquest dissabte 1 de juliol a Reus, en concret al Teatre Fortuny, una escala de la gira que realitza aquests dies per Catalunya la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC Alevins).
En el marc de la Capital Catalana de la Cultura Reus 2017, la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) Alevins presenta al Teatre Fortuny (21:00 h) fragments de “Peter Grimes” i la “Suite Montjuïc” de Benjamin Britten; “Empúries”, una sardana de concert d’Eduard Toldrà, i la Cinquena Simfonia de Beethoven. Els joves músics arriben a Reus sota la direcció de Manel Valdivieso després d’haver treballat el repertori en una estada de formació que realitzen des del 25 de juny al teatre Atlàntida de Vic.
“Peter Grimes” va estrenar-se al Gran Teatre del Liceu el 12 de gener de 2004. Benjamin Britten va visitar Catalunya l’any 1936 com a convidat al Congrés Mundial de la Societat Internacional de Musicologia. D’aquesta visita en va sortir la “Suite Montjuïc”, el tercer moviment de la qual “Barcelona, july 1936” feia referència a la guerra que acabava d’esclatar.
La Cinquena de Beethoven
Un dels plats forts del repertori que interpretarà la JONC Alevins aquest dissabte al Teatre Fortuny és la Cinquena Simfonia de Ludwig Van Beethoven, coneguda com la “Simfonia del Destí”, una peça plena d'energia i força que interpel·la l'espectador des dels primers segons d'execució, amb les conegudes quatre notes inicials que, segons alguns historiadors, evoquen el destí trucant a la porta dels humans. Tal i com explica el crític Ramon Gener al seu llibre “Si Beethoven pogués escoltar-me” (Ara Llibres, 2014) “amb les quatre poderoses notes inicials, la cinquena simfonia és un veritable exercici de condensació. Una simfonia brutal i compacta. Una simfonia sense una melodia òbvia, que, a diferència de qualsevol altra simfonia que s'hagués compost fins aquell moment, està constituïda per un meravellós declivi continu. Un declivi que té com a únic objectiu portar-nos fins a l'exaltació final. Tota una simfonia, mitja hora llarga de música, pensada i creada només per arribar al clímax final. Al tercer moviment, Beethoven recull la música mantenint tota la tensió condensada en un únic timbal. En aquest interval buit de so, sord, irromp el quart moviment per transportar-nos al més alt nivell d'intensitat sonora. Tota l'orquestra explota en un victoriós final quan Beethoven ens porta del Do menor inicial fins al Do Major final: un viatge des de la foscor fins a la llum. Un viatge des de la depressió i el suïcidi fins a la victòria”.
Festival de Santes Creus
També dins la programació de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 es pot trobar un dels cicles musicals més prestigiosos del nostre país: el Festival de Música de Santes Creus, que també s'inaugura aquest dissabte 1 de juliol al Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia, Alt Camp).
Reus Capital de la Cultura Catalana 2017 ha acordat amb la Fundació Música Solidària (impulsora de la recuperació aquest estiu del Festival de Música de Santes Creus) col·laborar en la difusió i projecció d'aquest esdeveniment musical de primer nivell que aportarà una part dels ingressos a la Fundació Esclerosi Múltiple i en concret al centre de dia Mas Sabater de la ciutat de Reus.
El Festival de Música de Santes Creus 2017 es portarà a terme els dies 1, 15 i 29 de juliol en aquest important monestir de la ruta del Cister i inclou una programació d'alta qualitat protagonitzada per l'Orquestra Unesco Barcelona juntament amb altres músics i intèrprets de reconegut prestigi tant a Catalunya com a escala internacional.
La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus Montserrat Caelles ha explicat que la implicació de la Capital de la Cultura Catalana Reus 2017 en aquest festival respon a un doble motiu: per una part contribueix a generar complicitats i sinèrgies amb el territori i fa possible estendre la capitalitat cultural a iniciatives culturals properes a través d'una proposta artística de primer nivell i, en segon lloc, contribueix a un projecte amb un vessant social que beneficia un dels centres d'atenció sociosanitària més importants del nostre país i que es troba a la ciutat de Reus, el Mas Sabater.