Notes de premsa

Apareix una nova llosa funerària al subsòl de l’Hospital de Sant Joan

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 21/12/2007

ova llosa funerària del segle XVII ha aparegut durant aquest dijous 20 dedesembre en el subsòl de l’Hospital de Sant Joan mentre s’hi feien treballs de millora. La llosa és de l’any 1624 i pertanyia a la família dels Miret, un petit noble d’origen barceloní. Es dóna el cas que fa poques setmanes ja va aparèixer una llosa d’aquest tipus, en aquest cas del 1629. Les lloses han passat als fons de l’Institut Municipal de Museus de Reus.

La lapida apareguda al jardí del costat del centre sanitari, a uns quants metres de distància però a una profunditat similar a la recuperada el passat 19 d’octubre, s’ha pogut recuperar sencera, amb molt poques i lleus erosions. No s’han detectat restes associades a un enterrament in situ.
Es tracta d’una llosa de pedra calcària blanquinosa, bellament esculpida i decorada en baix relleu. Porta una inscripció en llatí, que explica de qui era la tomba sobre la qual havia estat col·locada. La lectura completa i la traducció s’hauran de fer un cop hagi estat netejada completament i siguin del tot identificades algunes de les lletres, poc visibles o esborrades pel desgast. De tota manera, es pot avançar que es tracta de la tomba o sarcòfag (“sarcophagum”) de Joan Miret i els seus (“Iohannes Miret et suis”), i que data de l’any 1624 (la primera era de Francesc Tost i datada el 1629). L’epígraf comença assenyalant que el pare, Francesc Miret, gaudí del privilegi de ser ciutadà honrat de Barcelona, és a dir, membre de la petita noblesa. Curiosament, aquest Francesc Miret, ciutadà honrat, no apareix en la bibliografia referent a la noblesa reusenca d’aquell període. Val a dir, però, que el cognom Miret és prou ben documentat, a Reus, especiament entre els segles XIV i XVII. El 1676, per exemple, ens consta un altre Francesc Miret, que era ermità de Misericòrdia (citat per Ramon Amigó, 1988).
La llosa, que té 166 cm de llargada, 73 cm d’amplada i 13 cm de gruix, està decorada amb l’escut quarterat dels Miret, coronat amb un elm guarnit amb plomes, i envoltat amb ossos i calaveres, així com quatre rostres humans simètricament disposats als quatre angles de la llosa.
La làpida ha estat traslladada als magatzems de l’Institut Municipal de Museus de Reus.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.