Notes de premsa
Apropa Cultura presenta la nova programació dels teatres Bartrina i Fortuny, de la Fundació Mas Miró i del Museu de la Vida Rural a les entitats socials de Reus
Representants de les entitats socials de Reus han assistit aquest divendres, 13 de gener, al Teatre Bartrina a la presentació de les activitats del programa Apropa Cultura del primer semestre del 2023 que ofereixen els teatres Bartrina i Fortuny de Reus. Per primera vegada, també s’ha presentat la programació de dos altres equipaments del territori que també formen part d’Apropa Cultura: la Fundació Mas Miró de Mont-roig del Camp i el Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí.
Pel que fa a la programació del Teatre Bartrina destaca l’obra Animal negre tristesa, d’Anja Hilling, dirigida per Julio Manrique. A més, aquest teatre ofereix tota la programació amb bucle magnètic i so de sala amplificat, un sistema que millora de manera considerable la qualitat de la recepció de l'espectacle del públic amb dificultats auditives.
Al Teatre Fortuny es podrà veure, entre molts altres espectacles, Yerma, la coneguda obra de Federico García Lorca, dirigida, en aquesta ocasió, per Juan Carlos Martel Bayod. Cal recordar que totes les entitats socials que treballen amb persones en situació de vulnerabilitat a la ciutat es poden adherir a Apropa Cultura i gaudir de descomptes en les activitats que ofereixen tots els equipaments adherits a aquest programa.
L'any 2012 l'Ajuntament de Reus es va sumar al programa Apropa Cultura, a través de les regidories de Benestar Social i de Cultura i Política Lingüística. Des de llavors, l'objectiu dels dos equipaments culturals destacats de la ciutat que en formen part, els teatres Bartrina i Fortuny, és mantenir el compromís amb aquest programa inclusiu d'àmbit nacional, per tal de poder continuar facilitant l'accés a la seva programació a les persones en situació de vulnerabilitat.
A través d'aquest programa, el Teatre Bartrina i el Teatre Fortuny es comprometen a oferir, com a mínim, un 2% de les localitats de bona ubicació i fàcil accés de la seva programació a grups sense recursos i amb dificultats d'integració social al preu de 3 euros.
En el cas en què el promotor de l'espectacle no siguin els mateixos teatres, s'informa del programa Apropa Cultura al promotor, convidant-lo a participar i facilitar també localitats a 3 euros.
En general, la disposició a la sala d'aquestes localitats és en grups de màxim 10 persones, amb l'objectiu de promoure la inclusió.
Aquests dos equipaments culturals tenen també l'opció de triar si volen oferir una altra quantitat de localitats a grups socials i de la salut que, tot i que els seus membres no estan en risc d'exclusió social, la cultura els pot aportar beneficis considerables al seu benestar. Per aquests grups es podran reservar localitats a preu reduït: mínim amb un descompte del 50% sobre el preu de venda al públic (PVP).
Els dos teatres també estan adherits a la targeta acreditativa de la discapacitat pel que fa a la venda d'entrades al públic individual, que reconeix el dret a descomptes per titulars de la targeta i pel seu acompanyant quan s'acredita la seva necessitat.
També faciliten l'accés als dos teatres als usuaris de cadires de rodes.
A més, el teatre Bartrina informa de les places d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda més properes.
Pel que fa als espectacles educatius programats al teatre Bartrina en horari escolar, també ofereixen places Apropa.
Cada temporada, Apropa Cultura centra els esforços a donar visibilitat a un conjunt de persones en situació de vulnerabilitat. Des de l'octubre de 2022 fins a l'octubre de 2023, s'aproparà a les persones en situació de sense llar. Per això, a Reus, el Centre Social El Roser s'ha adherit a aquest programa.
Apropa Cultura més ara més a prop
Enguany, per primera vegada, Apropa Cultura compta amb un servei de mediació a la demarcació de Tarragona per tal de promoure la seva activitat entre els equipaments i les entitats arrelades en aquesta zona.
Apropa Cultura és una iniciativa de lleure cultural inclusiu per a les entitats socials. Es tracta d'una finestra única de reserves d'espectacles culturals pel sector social, per facilitar la tasca dels professionals en el moment de fer la tria, selecció, reserva d'espectacles i preparació de la sortida.
Aquest programa va ser promogut en un inici per l'Auditori de Barcelona i després es van adherir importants equipaments culturals de Barcelona, com el Teatre Nacional de Catalunya o el Teatre Lliure. En l'actualitat, també inclou la programació de visites i activitats als museus i sales d'exposicions gràcies al suport de la Fundació “la Caixa”.
En l'actualitat, Apropa Cultura és la unió d'esforços de més de 160 equipaments culturals (teatres, auditoris, festivals, museus i espais singulars) a 45 municipis d'arreu de Catalunya. Per això, compta amb el suport de diverses institucions públiques com la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona. A més, el programa rep el suport del Consorci Transversal Xarxa d'Activitats Culturals facilitant la incorporació de nous equipaments culturals de Catalunya adherits a la Xarxa.
Pel que fa als beneficiaris del programa, 2.800 centres socials de Catalunya estan registrats al programa i poden gaudir d'una oferta cultural molt diversa que inclou música, teatre, dansa i circ.