Notes de premsa
Balanç anual dels Plans Comunitaris dels barris Sant Josep Obrer i Gaudí
arris Gaudí i Sant Josep Obrer han fet balanç del funcionament dels plans de desenvolupament comunitari aquest 2008 amb les reunions dels consells rectors (el principal òrgan de decisió del pla) els passats dies 12 i 18 de novembre, respectivament. Els plans comunitaris, en marxa a Reus des de fa 8 anys, són eines per fomentar la implicació i la participació de la ciutadania i la xarxa associativa en la gestió dels recursos de les administracions públiques en un àmbit de treball concret.
Els consells rectors són els òrgans de decisió en els quals les institucions, entitats i ciutadans que participen i fan possible el pla comunitari, es troben per formalitzar els acords que han d’ajudar a millorar la qualitat de vida al barri. L’activitat que els dos plans comunitaris han tingut aquest 2008 ha representat una inversió municipal de 239.200 euros i la dedicació de més d’una quarantena de tècnics, entre monitors, educadors socials i mediadors, entre altres. A aquesta xifra s’hi afegeix l’aportació de la Generalitat de Catalunya d’111.000 euros i la de la xarxa associativa implicada en els projectes, de 12.440 euros.
Unes 1.300 persones participen activament com a usuaris d’algun dels programes i activitats organitzades en els dos plans de desenvolupament comunitari. Unes 170 persones participen activament en els grups de treball i els òrgans de decisió dels plans. Una vintena d’associacions ciutadanes s’impliquen en aquesta eina de corresponsabilitat de l’acció de les administracions als barris, juntament amb diferents departaments de l’Ajuntament de Reus i la Generalitat de Catalunya.
El resum dels balanços anuals dels dos plans comunitaris dels barris Sant Josep Obrer i Gaudí és el següent:
BARRI SANT JOSEP OBRER
Unes 400 persones participen activament del pla comunitari del barri Sant Josep Obrer com a usuaris d’algun programa o activitat. El conjunt de persones que participen ho fan, però, en diferents graus d’implicació. Unes 200 s’hi impliquen donant la seva opinió. Els espais de decisió compten amb la participació d’unes 70 persones. El treball participatiu que es desenvolupa al barri Sant Josep Obrer a través del pla de desenvolupament comunitari s’organitza en quatre grups de treball: Urbanisme, Convivència i Salut, Immigració, i Infància, Joves i Educació:
Grup de treball d’Urbanisme
Aquest grup de treball ha aprofundit aquest curs en el protocol de comunicació entre els veïns del barri i les administracions implicades en el pla comunitari: elaborar una guia d’aspectes a millorar del barri, traspàs a les regidories responsables de l’execució de l’obra, retorn de la calendarització d’execució al barri i, finalment, execució de les obres. Igualment, també s’ha pogut treballar més a fons la participació dels veïns del barri. Un exemple d’aquesta participació ha estat la implicació del grup en el projecte de remodelació de la plaça de Salvador Allende, una experiència molt ben acollida pels membres del grup de treball i les entitats de la zona, ja que el grup a tingut veu en l’elaboració del projecte i en el seguiment de les obres.
Grup de treball de Convivència i Salut
El treball d’aquest grup ha insistit en la problemàtica generada al voltant de la venta i consum de drogues. Respecte els venedors de drogues, el grup valora com a molt important la presència policial i en aquest sentit s’espera el desplegament del cos dels Mossos d’Esquadra ajudi a aportar solucions. Mentre que pel que fa als consumidors i la problemàtica de brutícia i falta d’higiene que generen, el grup proposa treballar en la neteja dels espais de consum i la recollida de xeringues usades. Així mateix s’ha començat a treballar en un projecte pilot de crear un espai de consum assistit.
Altres temes de salut en els que el grup vol incidir són els de la prevenció de les conductes de risc d’adolescents i joves referents al consum de drogues i també les relacions sexuals sense protecció. En aquest sentit es vol treballar fent tallers de prevenció en les activitats ja existents al barri adreçats a joves i adolescents. Finalment, es continuarà treballant en una oferta d’activitats de lleure adreçades a persones adultes, especialment dones, ja que milloren les relacions veïnals. Aquest treball és un dels que creen més capital social al barri, sobretot pel que fa al procés de socialització entre els diversos grups socials.
Grups de treball d’Immigració
Els els darrers anys s’ha detectat un augment del número d’immigrants al barri que, llevat de casos puntuals, tenen facilitats per integrar-se. No s’han generat importants actituds de rebuig i, fins i tot, en l’àmbit escolar es fa una valoració positiva de la seva integració. El grup de treball planteja actuar ara en dues direccions: Informar i formar les persones que treballen en els diferents serveis adreçats als immigrants; i Activitats adreçades a immigrants per tal de facilitar la seva adaptació (coneixement de la llengua, participació en activitats comunitàries...)
Grup de treball d’Infants, Joves i Educació
Al barri existeixen diferents serveis i institucions que donen resposta a les necessitats d’infants i joves, el treball del grup s’ha centrat en veure quins dels projectes que es duen a terme precisen de la implicació i col·laboració de tots per millorar-los o ampliar-los. Ja existeix al barri un bon nivell de coordinació i col·laboració entre els diferents serveis. Tanmateix, aquest grup es referma com un espai on refermar col·laboracions i trobar noves oportunitats de treball conjunt.
En el darrer any, s’ha prioritzat el treball sobre la oferta de programes i projectes que tenen a veure amb l’oci infantil i juvenil com un espai privilegiat per treballar els hàbits i habilitats socials que ajudin als joves a continuar els estudis o els permeti incorporar-se al món laboral. Així mateix el grup vol iniciar un treball específic al voltant de grups d’infants i joves que utilitzen el carrer com espai d’oci, trobada i joc, donat que s’han detectat situacions d’ús indegut dels elements públics, baralles, falta de respecte a les persones...
BARRI GAUDÍ
El pla comunitari del barri Gaudí té una organització en grups de treball diferent que al barri Sant Josep Obrer. Els grups s’estableixen en funció dels següents projectes: Butlletí «Viure! al barri Gaudí», Esplai El Drac, Exposició «El barri Gaudí en construcció», Sala d’ordinadors d’accés públic, Joves, Fem Barri, Esport i Passeig pel Barri. Gairebé 900 persones participen en alguna de les activitats que es desenvolupen a l’entorn del pla, 264 dels quals ho fan de manera permanent. Unes 70 persones col·laboren de manera activa en els grups de treball.
Butlletí «Viure! Al barri Gaudí»
Els objectius d’aquest grup són publicar un mitjà de comunicació per a tot el veïnat, afavorir el sentiment de pertinença al barri i incentivar la participació. El fet de presentar en cada número un servei del barri, fa que la revista sigui més coneguda ja que els usuaris i professionals del servei presentat s’interessen per la publicació, segons el darrer balanç del consell rector.
Esplai El DRAC
Aquest últim exercici s’ha detecta un alt grau de satisfacció de les famílies dels nens que participen a l’esplai, sobretot pel tipus d’activitats. L’objectiu del servei és oferir un espai educatiu i lúdic que proposi una alternativa activa en el lleure; i donar sortida a les motivacions joves interessats en assumir responsabilitats com a monitors i monitores. En aquest sentit, s’ha format un equip de monitors estable, fet que contribueix a l’estabilització del projecte.
«El Barri Gaudí en Construcció»
La mostra s’ha utilitzat com a eina pedagògica per l’IES Gaudí i s’ha exposat a la seu del col·legi d’arquitectes i al Centre Cívic Mestral amb l’objectiu de difondre el barri a la resta de la ciutat. De cara el curs vinent, es treballarà en la recopilació de material sobre el desenvolupament de les obres de rehabilitació dels Blocs Bofill i els canvis d’aspecte del barri, per tal de muntar una segona exposició que reflecteixi la transformació del barri.
Sala d’ordinadors d’accés públic
Aquest grup de treball promou l’accés a les noves tecnologies a la gent que no en disposa com a pròpies. Del conjunt d’activitats programades, són més ben valorats i acceptats els tallers dirigits que l’ús lliure de les instal·lacions.
Dinamització del Lleure i participació dels Joves
El grup ha valorat molt positivament el creixement del projecte, tant a nivell d’activitats com de participants, això ha estat gràcies a l’entrada d’activitats conjuntes amb el Pla Local d’immigració. L’objectiu d’aquest projecte és el de fomentar la implicació dels joves en el disseny d´activitats lúdiques, donar-los suport en les seves iniciatives, i implicar-los en el pla comunitari.
«Fem barri»
Conscienciar els veïns sobre la importància del civisme per millorar les relacions; fomentar l’ús adequat de l’espai públic; sensibilitzar sobre el respecte i la tolerància per millorar les relacions entre el veïnat; incentivar la relació entre els veïns amb actes lúdics i participatius; i donar suport a les iniciatives de les entitats i serveis del barri, són els objectius d’aquest grup de treball. La feina feta en els darrer anys ha consolidat un treball en xarxa que permet fer una programació conjunta. Els projectes referents a convivència i civisme han tingut una bona acollida per part del veïnat que tot i ser conscients que el resultat es a llarg termini.
Esport
La dinamització de les entitats i serveis del barri ha permès que ja es facin autònomament activitats esportives. En aquest aspecte, per tant, no cal que el pla comunitari generi més activitats, sinó que es creu convenient un treball en xarxa que asseguri l’activitat esportiva aquest com una eina de cohesió social.
«Passeig pel barri»
El grup de treball considera necessària la continuació i implicació de més veïns en aquest projecte que fomenta la corresponsabilitat entre els veïns i les administracions pel que fa al manteniment, accessibilitat, mobiliari urbà, senyalització, etc.
NOVETATS 2009
Pel 2009 s’iniciaran projectes novedosos adreçats als infants i els joves, així com per millorar la convivència veïnal tan als espais públics com a les comunitats de propietaris:
Joves
Projecte adreçat al col·lectiu e joves que han abandonat el sistema educatiu formal. Per això es creu la necessitat de reconduir aquest joves al sistema laboral o intentar reintroduïr-los en el sistema educatiu formal. L’objectiu és que aquests joves assoleixin capacitats bàsiques que els facilitin la seva inserció laboral realitzant diferents tallers professionals, formació per l’ocupació i/o el retorn al sistema educatiu formal.
Casal d’estiu per a infants i Joves
Fins ara, al barri Sant Josep Obrer només es realitza un Casal al barri ofert per la Fundació Josep Pont i Gol (i comprèn les edats de 6 a 14 anys). Aquest casal no cobreix tota la demanda. Un nou Casal d’Estiu donarà més demanda I obrirà el ventall d’usuaris del 4 anys 16 anys.
Projecte de suport a les juntes administradores
El projecte impulsarà accions socio-educatives per respondre als problemes de convivència, habilitat i incivisme a les escales i espais comunitaris dels blocs de protecció oficial del carrer Mas Pellicer del barri Sant Josep Obrer. L’objectiu és responsabilitzar els veïns de les seves obligacions com a llogaters o propietaris dels immobles i zones comunitàries compartides.
Salut i Esport
El nou projecte ampliarà l’oferta d’activitats dirigides a dones amb problemes d’obesitat per tal de fomentar hàbits alimentaris i la pràctica d’exercici físic adequats per a reduir pes i millorar la salut.
Convivència en espais públics
Projecte destinat a infants i joves de totes les edats que juguen pels carrers i places del barri i que no participen de forma continuada de cap activitat extraescolar; amb l’objectiu de desenvolupar conductes i valors socialitzador i cohesionadors
Inserció escolar
Projecte destinat a donar suport educatiu als infants per tal que puguin seguir els estudis, a través de la intervenció amb les famílies per tal que siguin elles les encarregades de vetllar per la escolarització dels infants.