Notes de premsa
Balanç anual dels Plans Comunitaris dels barris Sant Josep Obrer i Gaudí
arris Sant Josep Obrer i Gaudí han fet balanç del funcionament dels plans de desenvolupament comunitari del curs 2008-2009 amb les reunions dels respectius consells rectors, els principals òrgans de decisió d’aquests plans que busquen la corresponsabilització dels veïns en la gestió dels recursos de les administracions públiques.
Els dos plans comunitaris ha comportat aquest any una inversió de 296.506,07 euros per part de l’Ajuntament de Reus. La xifra inclou la despesa en recursos i personal necessaris per desenvolupar els programes i projectes de les diferents regidories i serveis municipals. Del treball conjunt entre veïns i administració se’n deriven actuacions de major calat, amb inversions no comptabilitzades en aquest pressupost, com són la construcció del pont sota la via del tren que dóna accés al barri Sant Josep Obrer, la rehabilitació d’escales dels pisos d’ADIGSA al Mas Pellicer, la rehabilitació dels blocs Bofill al barri Gaudí o la construcció del poliesportiu lleuger al CEIP Ciutat de Reus, entre altres.
Al pressupost destinat per l’Ajuntament s’hi ha de sumar l’aportació de la Generalitat de Catalunya, que aquest any ha estat de 35.850 euros.
Unes 1.500 persones participen com a usuàries d’alguns dels programes i activitats dels plans comunitaris dels barris Gaudí i Sant Josep Obrer, mentre que uns 220 veïns hi co laboren de manera activa com a membres d’un dels grups de treball o comissió tècnica, o donant la seva opinió sobre els projectes i els programes desenvolupats. El pla comunitari compta, a més, amb la participació d’una vintena d’entitats ciutadanes dels dos barris.
Els plans comunitaris, en marxa a Reus des de fa 9 anys, són eines per fomentar la implicació i la participació de la ciutadania i la xarxa associativa en la gestió dels recursos de les administracions públiques en un àmbit de treball concret. Els consells rectors són els òrgans de decisió en els quals les institucions, entitats i ciutadans que participen i fan possible el pla comunitari, es troben per formalitzar els acords que han d’ajudar a millorar la qualitat de vida al barri. La reunió del consell rector del pla del barri Gaudí es va celebrar el passat 17 de novembre, mentre que l’1 de desembre es va reunir el del Sant Josep Obrer.
El resum dels balanços anuals dels dos plans comunitaris és el següent:
BARRI SANT JOSEP OBRER
Grup de treball d’Urbanisme
Aquest grup de treball ha continuat treballant en la mateixa línia que altres anys, ha participat en els diferents passejos realitzats per tal d’elaborar una guia d’aspectes a millorar del barri conjuntament amb els responsables municipals de les àrees de Via Pública, Medi Ambient i Participació i Ciutadania, així com el Delegat d’ADIGSA. S’ha continuat aprofundint en el protocol de comunicació entre el barri i les administracions implicades.
Grup de treball de Infants, joves i educació
Al barri existeixen diferents serveis i institucions que donen resposta a les necessitats d’infants i joves, tot i que ja existeix al barri un bon nivell de coordinació i col·laboració entre els diferents serveis, aquest grup de treball continua sent un bona ocasió per refermar col·laboracions i trobar noves oportunitats de treball conjunt. S’ha prioritzat el treball sobre la oferta de programes i projectes que tenen a veure amb l’oci infantil i juvenil com un espai privilegiat per treballar els hàbits i habilitats socials que ajudin als joves a continuar els estudis o els permeti incorporar-se al mon laboral.
Grup de treball d’Immigració
El grup veu important treballar en tres direccions: Informació i formació adreçada a les persones que treballen en els diferents serveis adreçats a persones immigrants; activitats adreçades a immigrants per tal de facilitar la seva adaptació al país; treballar per dotar els referents naturals de la comunitat immigrant d’eines útils per reforçar el seu paper de líders. Es considera important incorporar persones nouvingudes al treball del grup per tal de tenir en compte les seves visions.
Grup de treball de Convivència i Salut
Aquest grup ha seguit treballant en la problemàtica generada al voltant de la venda i consum de drogues. Respecte als venedors, preocupa la seva actitud incívica i prepotent. El grup valora molt important la presència policial i les reunions de treball amb responsables dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana. Respecte dels consumidors, es proposa treballar en la neteja dels espais de consum i la recollida de xeringues usades. També s’ha treballat amb el col·lectiu de persones en risc cardiovascular, i amb una oferta d’activitats de lleure adreçades a persones adultes, especialment dones, en el sentit que milloren les relacions veïnals i ajuden a evitar l’aparició de quadres depressius, dolors, malestar difós...
BARRI GAUDÍ
El pla comunitari del barri Gaudí té una organització en grups de treball diferent que al barri Sant Josep Obrer. Els grups s’estableixen en funció dels següents projectes:
Butlletí «Vivim! El barri Gaudí»
El fet de presentar en cada número un servei del barri, fa que la revista vagi sent més coneguda, ja que els usuaris i professionals del servei presentat s’interessen per ella. S’està convertint en un mitjà identificatiu per a la gent del barri, encara que cal establir vincles per implicar-la més.
Esplai El Drac
El nombre de participants d’aquest any ha estat menor que el de l’any passat. S’ha detectat que els infants poden ser tutelats pels seus avis i àvies, enlloc de portar-los al Casal. En conseqüència, es cancel·la el projecte.
Sala d’ordinadors d’accés públic
S’han detectat irregularitats en l’ús lliure de la sala, degut a un ús inadequat. S’incidirà en la difusió del servei vers tot el veïnat del Barri Gaudí, amb tallers orientats al coneixement d’Internet i gestió del correu electrònic.
Dinamització del lleure i participació dels joves
De cara al curs vinent es continuaran les activitats programades (Jocs on-line, activitats multiesportives, conta-contes al CEIP Ciutat de Reus, taller i exhibició de hip-hop) a més d’altres iniciatives que puguin sorgir.
Fem barri
La programació d’activitats consolida un treball en xarxa entre entitats i serveis per fer una programació conjunta. Pel que fa als projectes referents a convivència i civisme, aquests han tingut una bona acollida per part del veïnat que tot i ser conscients que el resultat és a llarg termini.
Dinamització esportiva
El grup ha iniciat un treball conjunt amb l’Ajuntament, entitats del barri, el Club Esportiu Gaudí, Pla Educatiu d’Entorn i Pla Local Inclusió Social, per desenvolupar un projecte d’utilització de l’esport, inicialment el futbol, com a mitjà per desenvolupar conductes socioeducatives favorables entre infants i joves que els ajudin al correcte desenvolupament personal i a la integració social.
Passeig pel barri
Aquest projecte fomenta la corresponsabilitat entre els veïns i els òrgans competents de l’administració pel que fa al manteniment, accessibilitat, mobiliari urbà, senyalització, etc. Es detecta la necessitat que els participants passin de l’assistència a la participació activa i articulació de propostes de millora urbanístiques.