Notes de premsa
Bona acollida en els primers mesos de funcionament del Mas Pintat
ntre d’Atenció a la Infància i a les Famílies Mas Pintat ha fet balanç dels primers mesos de funcionament del servei amb una bona acollida i valoració per part dels usuaris. Els contiguts, l’assessorament per part dels professionals i la relació amb altres famílies són els aspectes més valorats pels usuaris. La inscripció per a les activitats del pròxim curs es podrà fer a partir del mes d’octubre.
El Programa Transversal d’Infància i Famílies de l’Ajuntament de Reus va posar en marxa el 5 de maig el Mas Pintat. Durant els primers mesos de funcionament, el Mas Pintat ha atès un total de 189 consultes ja siguin presencials o via telefònica, 34 per rebre informació del propi servei, 89 per actuacions pròpies com la inscripció als diferents espais, i una quinzena de consultes relacionades amb altres serveis de l’Ajuntament com l’escolarització, les llars d’infants o les prestacions econòmiques per tenir fills a càrrec.
Pel que fa a les accions formatives, un total de 55 famílies han participat en els diferents Espais amb els que s’agrupen les activitats organitzades per facilitar intercanvis entre grups, per compartir dubtes i per establir diàlegs entre usuaris i professionals. Han estat serveis flexibles en temps, espais, edats, i activitats, i ajustats a les necessitats familiars. Els espais oberts han estat:
- L’Espai nadó. Es tracta d’un espai d’acollida de trobada i d’intercanvi que permet compartir l’experiència personal amb altres mares i pares, juntament amb els fills i filles i amb la presència d’una professional de suport. Va dirigit a famílies amb infants dels 2 als 12 mesos. Durant aquests dos mesos s’han organitzat dos grups amb un total de 14 famílies participants.
- Espai de joc. Els infants poden jugar lliurament compartint jocs i joguines amb altres nens i nenes, acompanyats d’un adult familiar i amb el suport d’una professional. El joc pot ser dirigit o lliure. Va dirigit a famílies amb infants d’1 a 3 anys. S’han organitzat dos grups amb la participació de 16 famílies
- Espai familiar: En aquest espai els infants poden descobrir i experimentar amb diferents materials i jocs en companya d’altres infants, mentre les famílies participants poden reflexionar i compartir experiències i progressos en la criança dels fills i filles. L’espai s’obre a famílies amb infants d’1 a 3 anys. Hi han participat 2 grups amb 16 famílies.
- Tallers de diverses temàtiques. Periòdicament, a través d’una programació estable, s’ofereixen tallers monogràfics de temàtiques relacionades amb el moment evolutiu dels infants i adolescents. Una professional dirigeix aquestes sessions obertes a infants de 3 a més de 12 anys. S’ha organitzat un grup composat per 9 famílies.
L’assistència de les famílies participants ha estat pràcticament del 100%. Els aspectes més ben valorats per les famílies usuàries del servei han estat tant pel que han après (els continguts) com la possibilitat de compartir activitats amb els fills, així com haver conegut altres famílies amb qui contrastar opinions, problemàtiques. Igualment, es valora l’orientació i l’assessorament rebut, així com disposar d’un lloc on els fills distruten i es relacionen amb altres nens.
Altres activitats
Durant aquest primers mesos de funcionament, el Mas Pintat ha organitzat altres activitats, ja siguin pròpies o en col·laboració amb la Generalitat:
- El Casal Petit ha estat el primer casal destinat a infants de 1 a 3 anys i ha comptat amb 17 famílies inscrites. Dóna cobertura a les famílies que treballen durant l’estiu i que no tenien plaça d’escola bressol durant el curs 07-08, així com a la resta de famílies un cop han tancat les llars d’infants També és un recurs per les famílies que tot i tenir cura directament dels seus infants necessiten d’un servei pont per adaptar-se a l’educació formal, és a dir, un lloc on els nens i nenes tenen el primer contacte amb persones adultes i en un espai diferent al de casa.
- Dia Internacional de les Famílies. L’Ajuntament i la Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de la Ciutadania del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat van celebrar el Dia Internacional de les Famílies establert el dia 15 de maig per les Nacions Unides des del 1994. Aquest any el tema de la jornada ha estat la diversitat familiar sota el lema «I la teva família com és?», una reflexió dels tipus diferents de famílies que actualment existeixen.
- Trobades amb les AMPA i altres associacions de familiars. Com acte paral·lel al del Dia Internacional de les Famílies es va organitzar unes trobades amb les AMPA per tal de conèixer, com associacions familiars que són, els serveis que s’hi ofereix. El dia 21 de maig es va fer amb les AMPA de les escoles d’educació primària, i el dia 28 amb d’educació secundària i escoles concertades.
- La Ludomòbil. Els dies 13, 14 i 15 de juny al Palau de Fires i Congressos es va instal·lar la Ludomòbil de la Direcció General d’Acció Cívica de la Secretaria d’Acció Ciutadana de la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració del Programa Transversal d’Infància i Famílies de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Reus. Unes 600 famílies van passar per la ludotecadurant els tres dies que va durar l’activitat.