Notes de premsa

Cal Massó serà de nou l'epicentre dels Paradigmes 2025

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dimarts, 8/04/2025
Presentació Paradigmes 2025
Cartell Paradigmes 2025

Cal Massó serà, una vegada més, l’epicentre del cicle d’art contemporani Paradigmes, que enguany arriba a la quarta edició amb les dissidències com a temàtica central. Des de l’abril fins al desembre, cinc creadors del territori interpretaran aquesta qüestió des del seu punt de vista i des de la disciplina artística en la qual es desenvolupen. Totes les accions del cicle són gratuïtes i obertes a la ciutadania.

Paradigmes, que enguany compta amb una imatge gràfica creada per la dissenyadora i publicitària Paula Solanellas, començarà amb tres accions artístiques que conformen el tríptic Mata el monstre, a càrrec de Clytemnestra & Assoc. La primera d’elles serà Les 4 respostes i l’abocador i es durà a terme el 10, 11 i 12 d’abril de 19:00 a 22:30 h. Es tracta d’una instal·lació performativa que vol propiciar l’expressió anònima del que inquieta o pertorba. Durant tres estadis es proposa assumir allò monstruós en un mateix fins a la purga final damunt la pell de l’home abocador. Cada 10' una persona accedirà a l'espai individualment per gaudir de l'experiència. Cal inscriure-s’hi prèviament a través del web inscripcions.reus.cat i triar l’hora concreta d’entrada.

El 8, 9 i 10 de maig, a les 19:00 h, tindrà lloc Les ombres i la mutació, una conferència performativa en què l’artista i el seu avatar ens aproparan als símptomes i als diferents estadis del procés de mutació a monstre. L’acció que tancarà el tríptic Mata el monstre serà Els testimonis i la cadira buida, el 5, 6 i 7 de juny, un espai obert per abocar tot allò que inquieta o pertorba en altres. Una experiència col·lectiva que indagarà sobre els atributs de la monstruositat dins el quotidià. L’artista convida el públic a compartir l’experiència en viu o, en cas de voler restar a l’anonimat, es pot enviar el testimoni per escrit, nota de veu o vídeo a  [email protected] abans del 12 de maig.

El cicle Paradigmes continuarà després de l’estiu amb una nova acció el 18, 19 i 20 de setembre, a càrrec dels reusencs Pau Serramià i Blanca San Miguel, que combinaran l’escultura i la dansa. Serramià, graduat en Art Gràfic per l'Escola Joso de Barcelona, s'inicia el 2020 en l'escultura a través de la tècnica de la terracota. En experimentar amb l'argila, descobreix un ampli ventall de possibilitats tècniques que, juntament amb alguns quadres pintats a l'oli, li permeten construir un univers propi inspirat en l'art gòtic i l'art popular català. 

Ha realitzat diverses exposicions individuals i ha participat en fires i mostres col·lectives al Camp de Tarragona, Barcelona, Madrid i Tòquio, on l'any 2023 rep el premi a millor escultor de la “Tokyo Tower Art Fair”. Paral·lelament, ha experimentat amb la performance, com la que presentada al Convent de les Arts dins la sessió 28 de “Parlem Contemporani?”, en què va crear una instal·lació escultòrica amb fang cru. Actualment segueix investigant tècniques pictòriques i escultòriques, tot explorant connexions amb disciplines com la dansa i l’animació.

Blanca San Miguel de las Heras inicia la seva formació en dansa clàssica i contemporània a la seva ciutat natal. Al llarg de la seva trajectòria, col·labora amb diverses companyies joves i aprofundeix en el seu interès per la dansa contemporània, el teatre físic i la performance.

Cursa el Grau Superior de Coreografia i Interpretació de l’Institut del Teatre, del qual es gradua l’any 2024. La seva experiència inclou actuacions en videoclips, performances i curtmetratges. Actualment, centra el seu interès en la pedagogia de la dansa, la creació coreogràfica de peces pròpies i la col·laboració amb artistes d’altres disciplines.

El 9, 10 i 11 d’octubre serà el torn de l’artista d’Amposta Ortésia Cabrera, que utilitza l’art com a eina per ordenar desigualtats des de la voluntat de sublimar-ne bellesa. La seva obra inclou pintures textos i relacions des d’un cos que defineix com a set voltes rebel (dona, trans, rural, catalana, de classe treballadora, neurodivergent, supervivent d’abusos sexuals en l’infància).

El seu treball ha estat exposat al MACBA (2024), Arts Santa Mònica (2023), al Mèdol Centre d’Arts Contemporànies (2022), Sant Andreu Contemporani (2021), Institut Valencià d’Art Modern – IVAM (2021), a Sala d’Art Jove (2018) o al Centre d’Art Lo Pati (2017), entre d’altres. Ha estat guardonada amb el Premi Art Jove de Patrimoni (2018) i el Premi Miquel Casablancas de Mediació (2021).

La reusenca Núria Subietas continuarà el 13, 14 i 15 de novembre. Subietas va cursar disseny de moda, tall i confecció, especialitzant-se en moda infantil. L'any 1999 va obrir la seva primera botiga a Reus amb una marca pròpia de moda ètica i sostenible, poc temps després va crear una marca d'alta costura d'abast internacional que portava el seu nom. Ha dissenyat  vestuari per a teatre i marionetes, també per a escultures. Per a ella l'art i la moda sempre han anat agafats de la mà i, en l'actualitat, està experimentant amb l'art i les seves múltiples formes, barrejant el tèxtil amb altres disciplines artístiques que també l'apassionen com la fotografia, gravat i ceràmica. A través de les seves manifestacions artístiques busca transmetre un missatge de consciència i canvi.

Sònia Toneu serà l’encarregada de cloure el cicle Paradigmes el 18, 19 i 20 de desembre. Toneu actualment viu i treballa a Aiguaviva, el Montmell. La seva investigació artística se centra en l'abstracció, a través de la pintura, la instal·lació i els mitjans digitals, com a forma de transmetre percepcions sensorials de la seva pròpia realitat. Va cursar el Grau Superior d’Arts Visuals i Disseny a l’Escola Massana de Barcelona i s’ha format en Història de l'Art, Disseny Gràfic i Art Digital.

Des dels inicis de la seva pràctica artística ha fusionat mitjans tradicionals i digitals de manera natural. És una apassionada de la riquesa visual i dels contrastos que poden aportar l’entrecreuament dels processos pictòrics, gràfics i digitals.

Presentació Paradigmes 2025
Cartell Paradigmes 2025
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.