Notes de premsa
Cicle d'activitats en commemoració de la fi de la Guerra Civil
Amb motiu de la commemoració del vuitantè aniversari de la fi de la Guerra Civil, l'Ajuntament de Reus —Institut Municipal Reus Cultura/Museu de Reus i Arxiu— amb la col·laboració del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria/Carrutxa, han programat un seguit d'activitats que es desenvoluparan a diferents espais entre desembre de 2018 i abril de 2019, incidint en els fets del moment a la ciutat i el seu entorn o les conseqüències immediates.
Es tracta d’un programa obert, al qual es poden incorporar nous esdeveniments, i que entre els pròxims actes inclou dijous 27 de desembre a les 19:30 h una conferència de l’historiador Ezequiel Gort amb el títol “El front s’apropa a Reus: els combats al Montsant i les Muntanyes de Prades”. Cal tenir en compte, a més, que des del Museu es programen regularment visites al refugi antiaeri de la Patacada, espai de memòria i divulgació històrica.
La programació d’aquest cicle es va iniciar el dia 11 de desembre, al Centre Cívic Llevant, amb una conferència de Salvador Palomar sobre “La construcció de refugis antiaeris, un exemple d'organització popular”. El dissabte 15 de desembre es va fer una ruta comentada sobre els bombardeigs a Reus que va sortir de l'Escola Rubió i Ors i va incloure una visita al refugi de la Patacada.
Els pròxims actes previstos del cicle són els següents:
- Dijous 27 de desembre, 19.30 h, Centre Cultural El Castell. Conferència d'Ezequiel Gort, "El front s'apropa de Reus. Els combats a Montsant i les muntanyes de Prades".
- Dimarts 15 de gener, 19.30 h, Centre Cultural El Castell. Conferència de Joan Navais, "Sang, suor i llàgrimes. La repressió franquista a Reus".
- Dimarts 29 de gener, 19.30 h, Centre Cultural El Castell. "La guerra més propera". Conversa amb Toni Orensanz, coordinador de la sèrie documental Tremolors (Canal Ebre/ TAC12).
- Dimarts 12 de febrer, 19.30 h, Centre Cultural El Castell. Conferència de Jaume Massó, "Guerra, pèrdua i recuperació del patrimoni cultural".
- Dimarts 26 de febrer, 19.30, Centre Cultural El Castell. "Memòria d'una guerra". Projecció comentada del documental La batalla de la memòria de Mario Pons.
El cicle continuarà, als mesos de març i abril, amb conferències a l’Arxiu de Reus sobre:
- "Els camps de concentració. El cas de Reus"
- "Les formes de repressió quotidiana"
- Taula rodona "Noms de dones"
- Taula rodona "El maquis. La resistència armada al franquisme"
El final de la guerra a Reus i el seu entorn
El 15 de gener de 1939 les tropes franquistes van ocupar la ciutat de Reus. Els estralls de la guerra eren evidents en una població arrasada pels bombardeigs de l’aviació i la proximitat de front des de l’estiu de 1938, en què Reus era la primera ciutat gran a la rereguarda de l’Ebre i, especialment, a partir del 23 de desembre en què l’exèrcit franquista va iniciar la campanya d’ocupació de Catalunya. La Guerra Civil va acabar l’1 d’abril.