Notes de premsa
Cinc escoles de la ciutat inauguren circuits orientació per promoure l’activitat física en família
Les escoles Cèlia Artiga, Montsant, La Vitxeta, Mowgli i Ganxets de Reus estrenen circuits d’orientació a Reus per tal de promoure l’activitat física i la implicació de les famílies en l’educació dels infants. Es tracta del segon grup de circuits de la ciutat, ja que el 2021 es va estrenar el primer circuit a les escoles Doctor Alberich i Casas, Misericòrdia i General Prim. Aquesta iniciativa està promoguda per la Regidoria d’Educació i Ciutadania i la regidoria de Salut i Esports i Reus Esport i Lleure S.A; la col·laboració del Consell Esportiu del Baix Camp i el finançament del Pla Educatiu d’Enton del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a través dels Plans de Millora d’Oportunitats Educatives.
En total s’ha dissenyat tres circuits petits, dos dels quals en conformen un de gran, d’aproximadament 8 quilòmetres. Un circuit per a l’escola Cèlia Artiga; un compartit per l’escola la Vitxeta i Montsant amb punt de sortida de la Vitxeta i un tercer circuit compartit per l’escola Mowgli i Ganxets amb sortida del Jardí Agrar, a prop de l’escola Mowgli. Tots tres conformen el recorregut de 8 km que passa pels quatre centres educatius. Els circuits tenen diversos nivells d’exigència, com és el circuit d’iniciació per als petits o adults que comencen, fins als circuits més complicats. Aquests es podran realitzar en ordre lliure i quan més vingui de gust, ja sigui en família, amb amics o individualment.
Els circuits permanents d’orientació són una senyalització permanent d’una part del territori, representat en un mapa i amb un seguit de fites o controls que segueixen la distribució d'un traçat prefixat. L’activitat consisteix en recórrer aquests circuits passant per cadascun dels punts de control establerts en el mapa marcats amb unes estaques, cadascuna d’elles amb un número i un codi QR. Els usuaris i usuàries mitjançant un smartphone o tauleta es poden llegir els codis QR que es troben a cadascuna de les fites del circuit, marcades amb unes estaques en punts característics i de fàcil accés.
En la definició de les rutes han participat de forma activa les comunitats educatives de escoles implicades, obrint un procés de recollida de propostes sobre quins creien que eren els punts d’interès de la zona on es podien posar els controls. A partir d’aquestes propostes es van desenvolupar els circuits i s’ha fet el disseny dels mapes corresponents, a més d’adaptar l’aplicatiu per posar-lo a l’abast de tothom.
Aquesta activitat té l’objectiu de formar part de les activitats educatives de lleure actiu i de coneixement del patrimoni natural i arquitectònic per a tota la ciutadania
Des del punt de vista esportiu, l’orientació és un esport integral i complet en cos i ment, per això els circuïts d’orientació es consideren una activitat molt completa, que poden practicar tots els membres de la família. A més a més, són un recurs que estimula el poder de concentració, la presa ràpida de decisions i la imaginació, ja que cal interpretar la informació que ofereix el mapa i contrastar-la amb la realitat que veiem a l’entorn, per saber on estem i cap on hem d’anar.
Per fer els circuits cal descarregar-se al mòbil el mapa en format digital i una app anomenada Iorienting per anar marcant els punts de control i registrar els resultats i anar llegint els QR’s.