Notes de premsa

"Ciutats Defensores dels Drets Humans" presenta un defensor dels maputxes i una defensora de les dones indígenes mexicanes a estudiants de Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 6/10/2023
Ciutat Defensores dels Drets Humans 2023

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global, torna a Reus els dies 10 i 11 d'octubre amb la gira de tardor de la 13a edició. L'objectiu és contribuir de manera activa a la transformació social i a la justícia global a través de la defensa i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals mitjançant l'educació per al desenvolupament, sobretot entre les persones més joves, i la incidència política, fomentant una ciutadania crítica i compromesa. Es tracta de donar veu i apropar les realitats de les persones defensores que lluiten cada dia per contribuir a un món més equitatiu, sostenible i democràtic. Des de l'any 2018, Reus hi participa a través de l'àmbit de Solidaritat i Cooperació de la Regidoria de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de Reus.

En aquesta ocasió els centres participants a Reus són l'Institut d'Horticultura i Jardineria i l'Institut Salvador Vilaseca. El programa previst és el següent:

  • El dimarts 10 d'octubre, 120 alumnes de formació professional (FP) de l'Institut d'Horticultura i Jardineria assistiran, repartits en dues sessions seguides, a la xerrada "El testimoni de la lluita per la recuperació de terres ancestrals i la protecció de l'entorn natural" que impartirà el defensor dels drets humans Jorge Weke (https://ciutatsdretshumans.cat/defensor/jorge-weke/).

  • El dimecres 11 d'octubre, cinc grups de 4t d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) de l'Institut Salvador Vilaseca assistiran a la xerrada "Drets de les dones, de les persones migrants i refugiades" que impartirà la defensora de drets humans Diana Damián (https://ciutatsdretshumans.cat/defensor/diana-damian-palencia/).

Jorge Weke
Jorge Weke és el "werken", o portaveu, del Parlament Maputxe Koz Koz, organització que lluita per la recuperació de terres ancestrals i la protecció dels entorns naturals de Wallmapu, nom de la terra maputxe dividida per les fronteres de Xile i Argentina. Constituïda l'any 2007, quan es commemora el centenari del moviment sociopolític del Parlament Maputxe Koz Koz, aquesta organització promou la participació assembleària, l'autogestió i el desenvolupament sostenible de la regió de Panguipulli, on actua, encara que dona suport a les lluites legítimes d'altres moviments maputxe de Wallmapu.

Diana Damián
Diana Damián és originària de la ciutat de Cristóbal Obregón Villaflores a Chiapas. Té una llicenciatura en Psicologia Educativa i un màster en Educació intercultural per la Universitat Veracruzana. És especialista en gènere, interculturalitat i migracions. Ha estat part del consell consultiu de l'ONU Dones Mèxic i guanyadora de la beca "Ashoka". És defensora dels drets humans de les dones, delsp obles indígenes, de les persones en les migracions des de fa més de trenta-cinc anys. Fundadora i directora general de l'organització "Formació i Capacitació" (FOCA), ha participat en lluites pageses, de defensa dels territoris, sindicals, feministes, de dones, entre altres. És la fundadora i coordinadora de la Xarxa mesoamericana dona salut i migració (RMMSyM), xarxa que articula lluitadores socials de Mèxic, Guatemala, Hondures i El Salvador que busquen garantir l'exercici ple dels drets de les dones i persones en les migracions. Ha desenvolupat un ampli treball de recerca, amb publicacions com "El corredor Huehuetenango-Comitán. Una cartografia de les dones en les migracions", "Chiapas, una mirada enrere" o "Violència feminicida a Chiapas. Raons visibles i ocultes de les nostres lluites, resistències i rebel·lies". Ha dirigit, a més, el documental "Passos cecs" que aborda el fenomen de la migració femenina en la davantera Sud de Mèxic.

Ciutat Defensores dels Drets Humans 2023
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.