Notes de premsa
Coia Valls presenta el seu darrer llibre a la Biblioteca Xavier Amorós
Aquest dijous dia 11 de novembre a les 19:30 h es farà a la Biblioteca Central Xavier Amorós, la presentació del darrer llibre de Coia Valls, "Pantera", una novel·la juvenil editada per Ànimallibres. Coia Valls és l’»Autora de Capçalera» de la Biblioteca Central Xavier Amorós des de l’any 2015, un projecte del Servei de Biblioteques de la Generalitat que pretenia vincular els autors amb les biblioteques del seu territori. De llavors ençà, la Biblioteca Central ha estat sovint l’escenari on s’han presentat diversos dels seus llibres a Reus.
L’acte, com acostuma a fer l’autora nascuda a Reus, està pensat en dues parts diferenciades. En la primera, la periodista i escriptora Mònica Sòcias farà la presentació de l’obra i en la segona, entre l’actriu Lila Urbano i el músic Conrad Setó n’escenificaran alguns fragments.
"Pantera" és un viatge. El viatge de l’Enma Ambrose, una estudiant salmantina. Un viatge al cor de l’Àfrica i, també, a la recerca del seu jo més autèntic. Va més enllà de l’aventura i l’intriga, del mite. Però és tot això.
L’Enma és una universitària de primer d'antropologia que té uns poders fora del comú. Després de la tragèdia de la mort dels seus pares se sent confosa i busca comprendre, entendre, perquè ho necessita (les persones ho necessitem), per atorgar consol i calma al sofriment i per assolir un objectiu de vida.
De fet, aquesta novel·la no està tan allunyada del que busquen les persones amb les nostres fortaleses i febleses (potser no tan extraordinàries) amb la nostra naturalesa canviant i amb la por de perdre el control dels nostres impulsos i desitjos més inconscients.
Hi ha molts temes que travessen la novel·la: les dificultats per apropar-nos a les altres persones des de la intimitat, pas de l'adolescència a l'edat adulta. Període complicat i difícil, i última baula per poder passar de ser un nen o nena dependent a una persona adulta sana i independent, la importància de les aparences, de guardar les formes, del que diran... de les inseguretats i pors.
Des de la lectura, també se’ns convida a reflexionar al voltant de l’equilibri. Poder reconciliar contrastos irreconciliables. “La vella ambivalència entre el que és domesticat i accessible i el que és salvatge i inassolible”.
Es tracta d’un llibre d'aventures que aspira a actualitzar el mite literari de la dona pantera i explorar el personatge des del respecte als seus antecedents literaris i cinematogràfics.