Notes de premsa

Comença el període de votacions dels pressupostos participatius

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dijous, 22/02/2018
Imatge de la presentació de la fase de votació dels Pressupostos participatius a càrrec de Montserrat Flores

Del 26 de febrer al 18 de març es porta a terme el procés de votació ciutadana per seleccionar els projectes que es podran fer realitat gràcies a la partida de 750.000 euros prevista en el programa d’inversions dels Pressupostos participatius de Reus. Qualsevol persona que hagi fet 16 anys i empadronada a Reus pot votar fins a 6 propostes de les 43 seleccionades, amb un màxim de 4 vots per a Grans Projectes i un màxim de 2 vots per a Petits projectes. Els dissabtes 3 i 10 de març de 10:00 a 12:00 es farà un acte de presentació pública de totes les propostes finalistes a la sala d’actes de l’Antic Hospital de Sant Joan, on cada persona autora d’una proposta seleccionada i que ho desitgi, podrà presentar-la i demanar el vot.

Tal i com ha recordat la regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, del conjunt de propostes que van ser presentades per la ciutadania, un total de 43 projectes acomplien les bases dels Pressupostos participatius i són els que la ciutadania pot votar a partir d’aquest dilluns 26 de febrer per decidir quins seran els projectes que s’executaran a la ciutat. Les 6 primeres propostes més votades de la categoria Petits projectes i les 3 primeres de la categoria Grans projectes tindran assegurada la seva execució. La realització de les següents propostes anirà en funció del crèdit restant fins arribar al total del pressupost assignat.

La ciutadania, decisiva
Qualsevol persona empadronada a Reus que tingui 16 anys o més (això suposa un cens de 85.293 persones) pot votar a través del portal participa.reus.cat. Aquesta plataforma permet la votació des de qualsevol dispositiu, ja sigui un ordinador, una tauleta o un telèfon mòbil.

La regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, Montserrat Flores, ha fet una crida a tota la ciutadania a participar per decidir amb el seu vot les propostes que consideri més necessàries per a la ciutat. La regidora ha subratllat la importància de la participació de la ciutadania en les decisions col·lectives, com a ciutadania activa en l’exercici de la democràcia participativa.

En aquest sentit, s’ha volgut aproximar la possibilitat d’exercir el vot al conjunt de la ciutat, i per aquest motiu, a més de poder accedir personalment al portal participa.reus.cat, s’han previst també espais de votació a diferents equipaments i edificis municipals que tindran el suport d’una persona que facilitarà el procés d’emissió de vot.

Espais per facilitar el vot
Per a les persones que desitgin participar en el procés de manera presencial, s’han previst un seguit d’espais informatius sobre les opcions finalistes que inclouran punts de votació amb el suport d’una persona dinamitzadora, que donarà suport a les persones interessades a votar i informarà de qualsevol dubte que pugui sorgir i pot aportar detalls sobre els projectes que es poden votar.

Els Centres Cívics, les Biblioteques Municipals, els Mercats de Reus, l’Antic Hospital, l’actual Hospital de Sant Joan, l’Oficina d’Atenció Ciutadana i el Casal de Joves són els llocs on des del 26 de febrer i fins al 18 de març es podrà trobar un espai informatiu permanent sobre el procés participatiu i on, a més, en dates concretes es podrà exercir el vot.

Dates i llocs de votació presencial
Les dates i llocs de votació previstos són els següents:

  • Del 26 de febrer al 18 de març hi haurà punts de votació equipats amb ordinadors i wifi als centres cívics, el Casal de Joves, les biblioteques municipals, l’Oficina d’Atenció Ciutadana i l’Antic Hospital.
  • Mercat Central i Mercat del Carrilet, en horari d’obertura, els dies 2, 3, 9, 10, 16 i 17 de març
  • Hospital de Sant Joan els dies 26 i 28 de febrer, 2, 12, 14 i 16 de març de 9:00 a 13:00 h

Àmbits
Els 43 projectes finalistes es poden consultar a través del portal participa.reus.cat, així com també en els espais físics informatius, i abasten àmbits tan variats com la via pública, l’enllumenat, els esports, el medi ambient, la salut, la cultura, els parcs i jardins o la ciutadania en general.

De fet, entre les propostes presentades, predominen les actuacions de millora urbanística en diversos àmbits, com és l’arranjament de voreres i carrers, la millora de camins, l’actuació en parcs i espais verds, la millora de la il·luminació en determinats espais o l’adequació dels accessos a dues escoles.

D’altres, posen l’èmfasi en les actuacions per millorar la seguretat i facilitar la convivència, com per exemple la il·luminació de passos de vianants o el tancament de determinats parcs per evitar les molèsties durant la nit. D’altres proposen intervenció en equipaments com La Palma o l’Skatepark.

Petits projectes
En la categoria de Petits projectes hi entren aquelles propostes de fins a 50.000 euros, de les quals cada ciutadà/na en podrà votar un màxim de 4. En aquesta categoria han quedat finalistes 27 projectes.

Grans projectes
Pel que fa a Grans Projectes, en aquesta categoria s’hi troben les propostes que tenen un pressupost d’entre 50.001 i 150.000 euros i cada persona podrà votar-ne 2 com a màxim. Dins aquest grup hi ha 15 projectes.

Imatge de la presentació de la fase de votació dels Pressupostos participatius a càrrec de Montserrat Flores

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.