Notes de premsa
Comença la rehabilitació del Mas Vilanova, que l’Ajuntament cedirà als veïns i al Centre de Normalització Lingüística
habilitació integral del Mas Vilanova, al passeig de Misericòrdia, permetrà disposar d’un nou equipament que l’Ajuntament cedirà al Centre de Normalització Lingüística de Reus i a l’Associació de Veïns del Mas Vilanova. L’empresa adjudicatària és Gulinves, que executarà l’obra en 8 mesos per 511.133 euros. L’obra, inclosa en el Fons Estatal d’Inversió Local, donarà feina a 27 persones, 20 de les quals,provinents de l’atur.
L’Ajuntament de Reus dóna continuïtat a la seva política de recuperació dels masos històrics de la ciutat per destinar-los a ús públic, ja sigui a través de serveis propis o gestionats per altres institucions. La rehabilitació integral del Mas Vilanova, que una vegada recuperat disposarà d’una superfície de vora 750 m2, permetrà dotar d’un nou equipament l’entorn del passeig Misericòrdia i donar resposta a una vella reivindicació dels veïns del barri.
Nova seu per al CNL
El Consorci per a la Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, creat l’any 1990 i amb seu a Reus, comprèn les comarques del Baix Camp i del Priorat. Actualment la seu principal està ubicada al primer pis del núm. 26, del carrer de l’Amargura i és insuficient per poder atendre les necessitats actuals.
La voluntat de l’Ajuntament consisteix en convertir el Mas Vilanova, amb accés des de el passeig de Misericòrdia o des de el carrer del Pare Manyanet, en la nova seu del CNL i de l’associació de veïns per diverses raons bàsicament de caràcter funcional i de compatibilitat amb les activitats de l’entorn del nou emplaçament.
El Mas Vilanova, forma part del Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Historicoartístic i Natural de Reus. És un edifici de propietat municipal amb valor patrimonial, qualificat com a equipament, però sense ús i pendent de rehabilitació.
La construcció té cert valor com edifici i la seva presència manté la memòria històrica d’una de les masies importants de la ciutat d’altra època. La rehabilitació i ampliació consisteix en una intervenció a fons, tant d’interiors com d’exteriors, per adaptar els seus espais al nou ús.
Característiques de la intervenció
La rehabilitació manté intacte l’aspecte exterior i tots els seus elements, respectant al màxim la composició estructural i d’espais de l’interior. El Mas Vilanova disposarà de 744 m2, una vegada feta la intervenció.
Les plantes baixa i primera són les que allotgen les aules i tot l’espai que es pot considerar com d’ús públic o de l’alumnat. La planta segona i les torratxes són d’ús intern del personal del CNL. Totes les plantes, es comuniquen a traves d’un nucli vertical d’accés que s’ha fet de nou, amb escala i ascensor, donada la impossibilitat de comunicació amb l’escala existent que nomes comunicava amb bones condicions la planta baixa amb la primera.
S’aprofiten els sota coberta per arxius i altres usos del personal intern i s’habilita una segona planta de caràcter marcadament funcional a la crugia central, per suportar maquinària d’instal·lacions en la coberta i permetre que el nucli vertical d’accés serveixi amb optimitat en aquest nivell.
Les obres de rehabilitació contemplen el compliment de normatives vigents pel que fa a accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, seguretat o instal·lacions.
El Mas Vilanova comptarà amb recepció/sala d’espera, 3 aules amb capacitat per a 30 persones, 1 aula d’informàtica (autoaprenentatge) amb capacitat per a 20 ordinadors, 1 sala de reunions, 1 sala per a tutories, 1 arxiu, quatre despatxos i una sala de professors (o quatre despatxos més per a professors), vestíbul d’accés, passadissos, serveis, neteja, escales, ascensor, serveis...