Notes de premsa
Consells i tallers del programa de Gestió Alimentària per aprendre a aprofitar al màxim el menjar
La regidoria Benestar Social de l’Ajuntament de Reus ha organitzat 25 sessions de formació per als beneficiaris i els voluntaris del programa de Gestió alimentària de recuperació d’aliments frescos des del desembre de l’any 2012. Actualment ja hi ha programades 10 sessions més aquest 2014. L’objectiu d’aquests tallers de cuina és que tant les persones que reben com les que donen els aliments sàpiguen com conservar-los, manipular-los i cuinar-los, per treure el màxim profit dels productes distribuïts per aquest programa.
L’organització dels tallers va a cura del Pla Local Inclusió Social (PLIS), amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, amb l’objectiu general d’evitar el malbaratament alimentari. Els tallers van dirigits al personal voluntari dels centres distribuïdors (voluntaris de les entitats de la Xarxa de distribució d’aliments de Reus) i famílies beneficiàries dels aliments. El contingut dels taller repassa l’elaboració de receptes per l’aprofitament del menjar, la conservació i manipulació dels aliments frescos de curta durada, passant per la dieta saludable i equilibrada.
Desenvolupament dels tallers de cuina
La dietista Mònica Chico imparteix el taller de cuina que consisteix en l’elaboració pràctica de receptes amb les dietes més adequades segons les edats dels membres de la família assistents i donant molta importància a l’aprofitament dels aliments que els hi arriben del programa i la manipulació que han de fer perquè no se’ls hi facin malbé i els puguin conservar millor. Aquest taller es fa en tres sessions de dues hores cada una amb grups d’entre 12 i 15 persones. Fins ara, el primer dia del taller els assistents participaven en una xerrada sobre el tema impartida per l’inspector de l’Agència de Salut Pública de Catalunya Àngel Royo. Ara aquesta explicació la fa la mateixa nutricionista a partir del material de formació editat.
Aquests tallers de cuina es realitzen de manera específica a cadascuna de les entitats de la Xarxa de distribució d’aliments de Reus que participen en la distribució dels aliments frescos, per tal que els voluntaris que els donen i els beneficiaris que els reben prenguin consciència de la necessitat d’aprofitar-los al màxim.
Aquests tallers i el nou material de formació reforça la tasca d’orientació que fan els voluntaris com a persones referents dels destinataris dels aliments.
«Quadern de consells i receptes de cuina per aprofitar el menjar»
Per tal de reforçar la formació que s’imparteix a través d’aquests tallers, el Pla Local d’Inclusió Social (PLIS) de l’Àrea de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus ha elaborat i editat un material que consisteix en el “Quadern de consells i receptes de cuina per aprofitar el menjar“ i un mural quer recull part d’aquest material. La importància d’aquest material resideix en el fet que es presenta de manera molt visual i clara, per tal de fer-ho comprensible als destinataris.
Aquest quadern consisteix en 21 fitxes de consells per la bona conservació i manipulació dels aliments i 7 receptes de cuina, supervisats per Àngel Royo, tècnic de l’Equip Territorial de Salut Pública Baix Camp Priorat, i Mònica Chica, dietista i nutricionista.
El malbaratament alimentari
La lluita contra el malbaratament alimentari inspira el programa de Gestió alimentària de Reus, liderat per l’Àrea de Benestar Social amb la implicació directa de la Fundació Banc dels Aliments, el Taller Baix Camp, l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la de Residus i el suport de moltes altres administracions, empreses i entitats.
La Comissió Europea ha declarat el 2014, Any Europeu de lluita contra el Malbaratament Alimentari.