Notes de premsa
Constituïda la Fundació del Centre Tecnològic en Nutrició i Salut (CTNS)
rectora general d’ACC1Ó Cidem/Copca, Carme Botifoll, el rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau i l’alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, han presidit avui la constitució de la Fundació del Centre Tecnològic en Nutrició i Salut (CTNS), que estarà format per divuit patrons, dels quals quatre són públics i 14, representants d’empreses de salut i nutrició.
El CTNS es trobarà ubicat dins del Centre en R+D+i en Nutrició i Salut del campus de Bellissens. Provisionalment iniciarà la seva activitat en instal·lacions de la Universitat Rovira i Virgili a Reus mentre no hi hagi el nou edifici que s’està construint al Tecnoparc. Actualment l’equipament comença a prendre forma, ja s’ha realitzat el projecte bàsic d’infraestructures, s’ha executat l’adequació dels terrenys i la preparació dels fonaments. En aquests moments s’està ultimant el projecte executiu per tal de començar l’edificació de la seva estructura en breu.
El Centre Tecnològic en Nutrició i Salut disposarà de laboratoris dotats amb els darrers avenços tecnològics i amb les infraestructures necessàries per a acomplir amb els exigents estàndards europeus que regulen la posada en el mercat de productes alimentaris amb propietats beneficioses per a la salut, més coneguts com a aliments funcionals. Sovint, els reclams publicitaris d’aquests productes resulten ambigus i s’escapen de la comprensió del consumidor. Per a posar-hi remei, la Unió Europea ha publicat el Reglament (CE) nº 1924/2006 indicant que les declaracions nutricionals que afecten a la salut han de ser aprovades per les autoritats sanitàries en base a evidències científiques contrastades.
El CTNS desenvoluparà aquests estudis de demostració de la eficàcia dels aliments funcionals. Per això, el centre comptarà amb laboratoris d’anàlisi de la qualitat dels aliments i laboratoris de biologia molecular especialitzats en estudis in vitro i in vivo. Els resultats positius dels anteriors estudis es confirmaran amb una unitat especialitzada en estudis d’intervenció nutricionals en humans que és on recau gran part de l’èxit en la validació d’un nou aliment funcional.
Amb tot això, el CTNS pretén cobrir tota la cadena de valor de validació de la eficàcia dels aliments funcionals segons aquests estàndards europeus, proporcionant a les empreses del sector alimentari una eina imprescindible per a entrar en nous mercats i internacionalitzar els seus productes.
Un referent en innovació alimentària
L’equipament busca esdevenir un referent en el sector que potenciï la capacitat innovadora de les empreses de la indústria de nutrició humana i animal i que permeti amb la millor tecnologia científica disponible, validar la seguretat i eficàcia dels aliments funcionals i poder comunicar els seus efectes beneficiosos de manera més entenedora pels consumidors i oferir als ciutadans una informació fiable per una millor elecció dels aliments que configuren la seva dieta.
El patronat del CTNS arrenca amb 4 patrons públics, ACC1Ó CIDEM/COPCA, la Universitat Rovira i Virgili, l’IRTA i l’Ajuntament de Reus i 14 empreses del sector de l’alimentació i la salut, que constitueixen referents empresarials del territori. Aquestes empreses aportaran la seva experiència, visió empresarial i esperit innovador a l’activitat del CTNS i són Andrés Pintaluba, SP Veterinaria, Virginias, La Morella Nuts, Tecnoparc Reus, Joan Escoda, Unió Agrària Cooperativa, Industrial Técnica Pecuaria, Tecnologia & Vitaminas, Shirota Functional Foods, Big Drum, la Cambra Arrossera del Montsià, Laboratorios Vidal i Borges.
El president del patronat serà l’empresari Andrés Pintaluba, el vicepresident, el rector de la URV, Francesc Xavier Grau i el director general, Lluís Arola.
El Centre Tecnològic ha de constituir un element vertebrador de les empreses que operen en els àmbits alimentaris i nutricionals (tant humana com animal) generant dinàmiques de clúster.
Els centres més rellevants que a nivell internacional es dediquen a la recerca i la validació d’aliments funcionals són el Institute of Food Research a Norwich (Regne Unit) i el Richardson Center for Functional Foods and Nutraceuticals de la University of Manitoba (Canada), entre d’altres. La diferencia del CTNS amb aquests centres, és que incorpora un ventall més ampli de serveis des de la identificació dels ingredients amb propietats beneficioses per a la salut, passant la incorporació d’aquests ingredients en un aliment tradicional, fins a la verificació de que el consum d’aquest producte és beneficiós per l’èsser humà.