Notes de premsa

Destacades defensores dels drets humans presenten les seves experiències a Reus

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 24/04/2023
Cartell Ciutats Defensores dels Drets Humans 2023

El projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans torna a Reus els dues 25 i 26 d'abril amb la gira de primavera, en la que és la 13a edició del projecte. Reus hi participa a través del departament de Solidaritat i Cooperació Internacional des de l'any 2018.

Ciutats Defensores dels Drets Humans és un projecte coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat i amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global. Amb aquest projecte es pretén contribuir activament a la transformació social i a la justícia global a través de la defensa i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals mitjançant l’educació per al desenvolupament, especialment entre els joves i la incidència política, fomentant una ciutadania crítica i compromesa. Volem donar veu i apropar les realitats de les persones defensores que lluiten cada dia per contribuir a un món més equitatiu, sostenible i democràtic.
 
En aquesta ocasió els centres participants a Reus són el Col·legi Sant Josep i l'institut Escola Pi del Burgar amb els alumnes de 3er i 4rt d'ESO. El programa és el següent:
  • Dimarts 25 d'abril, Col·legi Sant Josep (Raval de Robuster, 30): La defensora Ryma Sheermohammadi (activista i divulgadora cultural iraniana) ofereix la xerrada "Activisme i cultura per defensar els drets i les llibertats". Hi haurà dues sessions, de 9:00 a 10:00h amb alumnes de 3r d'ESO, i de 10:30 a 11:30h amb alumnes de 4rt d'ESO. Posteriorment dinarà amb entitats al Restaurant La Simona (Plaça de les Peixateries Velles, 1) 
  • Dimecres 26 d'abril, Institut Escola Pi del Burgar (Carrer Josep Vidal Llecha, 1): La defensora Wendy Quintero (periodista, feminista i activista nicaragüenca) ofereix la xerrada "Drets humans i llibertat d'expressió a Nicaragua". Hi haurà dues sessions, de 9:30 a 11:00, amb alumnes de 4rt d'ESO i de 11:30 a 13:00 amb alumnes de 3r d'ESO. Posteriorment dinarà amb entitats al Restaurant Xapatti (Carrer de Sant Elies, 15)

Les dues defensores partricipants en aquesta edició són:

  • Ryma Sheermohammadi, activista iraniana. Els pares de Ryma Sheermohammadi són iranians, però ella va néixer a l'Aràbia Saudita. Fa 30 anys que ella i la seva família es van instal·lar a Espanya, on Sheermohammadi ha desenvolupat la seva carrera com a traductora i intèrpret. Tot i que no ha arribat a viure al país d'origen dels seus pares, l'activista sí que hi ha viatjat en diverses ocasions. "Abans de la revolució hi anàvem [a l'Iran] dos o tres cops a l'any, però després de la presa de poder dels aiatol·làs, només hi he pogut tornar una vegada", explica. El que la uneix al seu país, a banda dels llaços familiars, és la seva feina com a traductora. Sheermohammadi tradueix del i cap al persa i treballa en projectes europeus que tenen com a eix l'activisme iranià. A principis de la dècada dels anys noranta va estar vivint a la República Txeca, on va tenir l'oportunitat de conèixer i treballar amb activistes iranians instal·lats allà. "Jo era molt jove, però a poc a poc vaig anar consolidant els meus interessos i la meva trajectòria com a activista". El 2004 va començar a treballar amb Shirin Ebadi, una advocada i defensora dels drets humans iraniana que el 2003 va rebre el Premi Nobel de la Pau. Ebadi és la primera dona iraniana i musulmana a rebre aquest premi i destaca per la seva lluita en defensa dels drets de les dones i la infància. Des de Barcelona,  Ryma Sheermohammadi fa temps que treballa per la defensa dels drets de les dones iranianes, per expandir la seva veu i per enfortir els llaços de lluita col·lectiva a favor de la llibertat.
  • Wendy Mercedes Quintero, és periodista i activista del Col·lectiu de Drets Humans Nicaragua Mai Més, fundat des de l’exili per advocats i defensors que van pertànyer al Centre Nicaragüenc de Drets Humans (CENIDH), organització que, des de 1990, promociona i protegeix els drets humans a Nicaragua. Arran de l’esclat social que va deixar 355 morts el 2018, el Govern va incrementar la repressió contra els actors socials i va il·legalitzar l’activitat, fins a febrer de 2023, de 3.245 organitzacions, inclòs el CENIDH, i la majoria d’activistes van haver d’exiliar-se, entre elles Wendy Quintero. Wendy Quintero és de Lleó, on va néixer el poeta Rubén Darío i on es va fundar la primera universitat de Nicaragua. A 20 minuts del Pacífic, és una regió conservadora, catòlica, però també socialista i sandinista. Una terra de contrastos, diu, en la qual “conviuen el modern i el tradicional”. “Vaig néixer en una família senzilla i molt catòlica. Em va marcar el col·legi catòlic en el qual vaig estudiar, l’Asunción de Lleó, en el qual incidien moltíssim en la justícia social, a batallar pels nostres drets”, recorda, sobre una època marcada per aquests sacerdots d’esquerra, els de la teologia de l’alliberament, que es van oposar a dictadors i es van guanyar el respecte del poble. En l’àmbit personal, relata una infància marcada pel conflicte que, de 1980 a 1990, va seguir a la caiguda de la dictadura dels Somoza. “Va ser una època molt difícil. Fèiem fila per a rebre aliments cada 15 dies, com passa a Cuba”, exemplifica. De la seva família, no oblida al seu oncle, al qual amagaven perquè no se l’emportessin al Servei Militar Patriòtic, que era obligatori, ni a la seva àvia, donya Mercedes, que intercanviava sabó, oli i ous per altres aliments indispensables. El 2018, per denunciar els crims de la segona etapa de Daniel Ortega, Quintero va haver d’exiliarse a Costa Rica. Va estar tres anys separada de la seva filla, també obligada a deixar la seva vida, les amistats i la universitat, i ara, unides, afronten molts dels traumes que acompanyen a les persones que fugen de la repressió. “Aquest tipus de patiment no es veu, però és una angoixa que et marca”, reconeix. No obstant això, encara té forces per a lluitar.
Cartell Ciutats Defensores dels Drets Humans 2023

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.