Notes de premsa
Donació al CIMIR dels arxius fotogràfics de cinc fotoperiodistes
fotoperiodistes de reconegut prestigi del nostre país han fet donació al Centre de la Imatge Mas Iglesias de Reus dels seus arxius fotogràfics acumulats durant els seus anys de vida professional. Es tracta de cinc fons de gran valor patrimonial i periodístic, que són un testimoni excepcional de la vida social, cultural i política de Catalunya dels darrers gairebé 40 anys. Els cinc professionals del fotoperiodisme que han volgut llegar els seus fons al CIMIR són Miquel Anglarill, Jordi Belver, Agustí Carbonell, Guillermina Puig i Salvador Sansuán.
La donació dels fons s’ha produït després de l’acord a què tots cinc han arribat amb la regidoria de Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Reus, amb la qual aquest dijous, 15 de març formalitzen la donació al Centre de la Imatge Mas Iglesias (pl. de Ramon Amigó, 1, Parc de Mas Iglesias). Amb aquesta cessió, el CIMIR veurà enriquit de manera molt important el seu apartat de fotoperiodisme i reforçarà el seu posicionament com a centre de referència en la preservació, documentació i difusió de la fotografia al nostre país.
Els cinc fotoperiodistes que ara incorporen els seus fons al CIMIR tenien obra inclosa en l’exposició Fotoperiodisme a Catalunya (1976-2000), produïda per La Virreina Exposicions, que es va poder veure al CIMIR entre el 5 de febrer i el 22 de març de 2009. Tots ells han iniciat una nova etapa vital després de finalitzar la seva activitat com a fotoperiodistes professionals a diferents mitjans i han decidit dipositar els treballs acumulats durant la seva trajectòria al CIMIR.
Els autors són:
Miquel Anglarill Lozano
(Cerdanyola, 1958). Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va començar al diari Avui el 1984 i, després d’una breu estada a El Noticiero Universal durant l’última etapa d’aquest diari, va tornar a l’Avui. Als anys vuitanta va publicar col·laboracions a la revista Solo Moto, dels germans Algersuari. Amb Robert Ramos i Ferran Sendra va fer l’exposició Backstage sobre el món de l’espectacle. Ha guanyat diversos premis en concursos de fotografia.
Jordi Belver
(Barcelona, 1950). Després d’estudiar disseny gràfic i fotografia, es va llicenciar en Història de l’Art a la Universitat de Barcelona. Va començar treballant com a grafista per a agències de publicitat i posteriorment ha alternat el disseny amb la fotografia, especialitats en què va obtenir el premi Laus de la ADG-FAD. Des de 1978 es dedica plenament a la fotografia i des de 1989 treballa a La Vanguardia. Ha presentat set exposicions individuals i és autor de llibres de fotografia, entre els quals destaca Alfares i alfareros de España (Edicions del Serbal, Barcelona, 1988), La nova arquitectura de Barcelona: el Port Vell (Auroritat Portuària de Barcelona, 1996) i La Pedrera, cosmos de Gaudí (Fundació Caixa Catalunya, Barcelona, 1992).
Agustí Carbonell
(Barcelona, 1951). Col·laborador de Destino i Sábado Gráfico (1972-1979), de Mundo Diario, Sport i Dicen (1980-83). Cap de fotografia de l’edició barcelonina de El País des de la seva creació el 1982, amb un breu parèntesi a La Vanguardia el 1987.
Guillermina Puig
(Sedó, Segarra, 1952). Estudis a l’EMAV. Comença a publicar fotografies a la premsa el 1977. Col·laboracions a L’Avenç, Saber i altres publicacions. El 1978 s’incorpora a l’equip de fotoperiodistes dels llibres amb fotos d’actualitat que publica anualment Edicions 62 Catalunya dia a dia, en què es manté fins al 1990. Col·laboracions als diaris Catalunya Exprés (1979-80) i La Vanguardia (1981-84). El 1984 entra a formar part de la nòmina fixa de fotoperiodistes de La Vanguardia, el 1989 assumeix el càrrec de cap de la secció de fotografia d’aquest diari i el 2000 el de redactora cap. Ha participat en exposicions col·lectives i n’ha fet una d’individual sobre l’Institut Pere Mata a Reus (1997) i al Palau Meca de Barcelona (1998), així com una altra, La vitrina del fotògraf, al Palau Robert de Barcelona (2003). Ha estat jurat del premi FotoPres i d’altres premis de fotoperiodisme.
Salvador Sansuán
(Saragossa, 1950). Estudis a l’EMAV de Barcelona. Comença a treballar a la Gaceta Ilustrada el 1975 seguint els passos de Xavier Miserachs, Julio Ubiña i Colita, i s’hi manté fins al tancament de la revista el 1984, moment en què entra a formar part de la redacció gràfica de La Vanguardia. El 2002 esdevé cap del departament de fotografia d’aquest diari. Ha col·laborat també a Presència, Història i Vida i Paris Match. Ha participat en llibres col·lectius, i amb Guillermina Puig va publicar un llibre el 1997 sobre l’institut psiquiàtric Pere Mata de Reus. Amb les fotos d’aquest llibre es van fer exposicions a Reus i a Barcelona. També ha exposat a la Vitrina del Fotògraf del Palau Robert i en d’altres espais amb Pepe Encinas i Jaume Mor. Guanyador del segon i tercer premis d’instantànies FotoPres els anys 1985 i 1990, i també del premi Vila de Gràcia de fotografia.