Notes de premsa
Dues exposicions al CIMIR: «100 anys de Lluís Raluy» i «El llibre d’artista»
ntre de la Imatge Mas Iglesias inaugura aquest dimarts 10 de maig dues exposiscions simultànies, que es podran visitar fins el 5 de juny.
100 anys de Lluís Raluy, cianotípies de Marc Padrell Ametllé.
L'onze de febrer 1911 neix Lluís Raluy Iglesias en el sí d’una família catalano-aragonesa. Per un d'aquests rars jocs del destí, neix a França, a Carcassona. Des de la seva infantesa se sent atret pel circ, aquest món màgic i meravellós el fascina. Anys més tard, Lluís Raluy va veure realitzat el seu somni: es va convertir en un artista de circ. Entre els anys 30 i 60 va actuar en els millors circs i teatres del món i en els anys 70, la família Raluy ja tenia el seu propi circ amb Lluís al capdavant assolint així un altre dels seus somnis. Aquesta exposició vol ser un petit homenatge als somnis, als somnis d’una persona que sense diners però amb una gran passió pel món del circ ha vist aixecar i baixar la carpa del seu circ durant 40 anys. I per altra banda, al fotògraf, que també ha realitzat el seu somni de retre un petit però sentit homenatge al món del circ.
L’exposició 100 anys de Lluís Raluy, cianotípies de Marc Padrell Ametllé és un recorregut pel llegat de Lluís Raluy i vol ésser una mirada a l’actual Circ Raluy on encara avui s’hi crea un aiguabarreig entre els sentiments, les emocions, la màgia i la mística.
«El llibre d’artista, una opció alternativa»
El llibre d’artista trenca definitivament amb el concepte tradicional de llibre il·lustrat, basat fonamentalment en la combinació de text i imatge que escriptors i pintors venien realitzant des de la meitat del segle XIX. Aquest nou concepte de llibre, que neix per la voluntat de l’artista com una obra d’art, com un objecte d’art on es donen cita l’espai i el temps, s’arrela definitivament a principis dels anys setanta, amb l’explosió i maduració de l’art conceptual. Així, el llibre es converteix en un conductor per les idees i d’aquí neix la noció del llibre com a idea.
Això vol dir que un llibre d’artista no és el mateix que un llibre il·lustrat, realitzat amb tècniques espectaculars, com una coberta extravagant, amb relleus o formes inhabituals, sinó tota una altra cosa; en definitiva, “el llibre d’artista no és un llibre d’art”, és un llibre com a idea.
El CIMIR acull la mostra que ha estat presentada a la VI edició de Passanant Foto amb els llibres d'artista dels següents fotògrafs: David Besora, Josep Bou, Luis Castelo, Donna Ferrato, Maria Gregori, Anna Isan, Faustí Llucià, Conchi Martínez, Cori Pedrola, Albert Puntí, Juan Baraja i Gonzalo Romero.