Notes de premsa

El CIMIR aplega en una exposició els traballs sorgits dels darrers tallers experimentals

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Divendres, 21/12/2007

ntre de la Imatge Mas Iglésias ha obert al públic l’exposició Experiències de taller, que recull els treballs resultants dels darrers tallers experimentals que s’han organitzat al Centre. Es tracta de les obres que els alumnes van fer durant el Taller de Fotografia Històrica dirigit per Xosé Gago Pesqueira i el Taller de Col·lodió Humit dirigit per Quinn Jakobson. Tots dos tallers es van fer a principis de desembre.

Ara que gairebé ja fa un any de la inauguració, el CIMIR ha encetat una nova línia de treball , amb les experiències realitzades en dos tallers especialitzats en fotografia. Una de les principals funcions del CIMIR és difondre el patrimoni de la imatge, però no tant sols donar a conèixer les obres si no també la tècnica i l’evolució dels procediments al llarg de la història.
S’anomena “fotografia històrica” el conjunt dels tècniques fotogràfiques que han existit des dels inicis de la fotografia fins als anys 40 o 50 del segle XX, que va ser quan es va estandarditzar l’ús de la gelatina de plata, que és el sistema que encara avui s’utilitza en fotografia, tant per als negatius com per als positius.
Aquests tallers ens han permès conèixer unes tècniques amb gran vàlua artística i didàctica , i a l’hora un apropament a l’esperit i el tarannà dels fotògrafs pioners.

El Taller de fotografia històrica
Impartit pel fotògraf gallec Xosé Gago Pesqueira, va ser obert al públic i va tenir gran èxit d’assistència. Va mostrar als participants les possibilitats creatives que ofereixen tècniques tant primitives de fer còpies fotogràfiques sobre paper com son: el paper salat, el paper llum de gas , el paper citrat….. Un total de quinze assistents van compartir durant tres dies les experiències als laboratoris del CIMIR, en unes jornades eminentment pràctiques que van donar uns bons resultats.
La tècnica del paper salat és un procés de tiratge i d’ennegriment per contacte, és a dir, la imatge es forma damunt un paper sense intervenció de revelador. S’obtenen diverses coloracions gràcies als viratges i la utilització de papers d’art permet crear diferents efectes. El suport el fabrica el mateix autor.

El Taller de col·lodió humit
Una altra experiència que s’ha dut a terme ha estat l’experimentació de la tècnica del col·lodió humit. Es va comptar amb l’experiència del prestigiós fotògraf americà Quinn Jakobson que ens va mostrar tots els secrets d’aquesta antiga tècnica, poc coneguda a Europa, on actualment són pocs els professionals que la coneixen. Ha estat el primer taller realitzat a tot l’estat espanyol sobre aquesta tècnica .
Cap a mitjan segle XIX Fredrick Scott Archer, escultor i fotògraf anglès, va experimentar amb el col·lodió, amb l’esperança de poder obtenir un negatiu fotogràfic sobre vidre, que permetés reproduir la imatge sobre paper tantes vegades com es volgués.
El col·lodió és una substància espessa que es prepara dissolent cel·lulosa nítrica en una barreja d’alcohol i èter. Amb aquesta barreja s’emulsiona la placa de vidre, que una vegada sensibilitzada amb sals de plata s’exposa a la llum, abans que s’assequi el col·lodió. D’aquí ve el nom de col·lodió humit que defineix el procés inventat per Archer. Després es duia al placa al laboratori i es revelava i es fixava. El procés del col·lodió oferia també la possibilitat d’obtenir positius sobre vidre (ambrotips) i sobre metall (ferrotips). Cap al 1880 apareix la gelatina de plata, un sistema més còmode i segur, que va fer que s’anés abandonant la tècnica del col.lodió humit, encara que no va aconseguir mai igualar la gran qualitat del sistema inventat per Archer.

EXPOSICIÓ: Experiències de taller
DURADA: Del 20 de desembre al 25 de febrer
LLOC: Centre de la Imatge Mas Iglésias (c/ Jaume Vidal i Alcover, 6. Parc de Mas Iglésias, Reus). 977 010 665.
HORARI: De dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h. Diumenges i festius, d’11 a 14 h. Nadal, Sant Esteve i Cap d’any, tancat.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.