Notes de premsa

El CIMIR commemora aquest dimarts el Dia Mundial del Patrimoni Àudiovisual

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 26/10/2015
Cartell de les activitats al CIMIR

El Centre de la Imatge Mas Iglesias commemora aquest dimarts, 27 d'octubre, el Dia Mundial del Patrimoni Àudiovisual donant a conèixer l’activitat que realitza aquest equipament dedicat a la recuperació, conservació, catalogació i difusió del patrimoni visual. El centre portarà a terme diverses activitats al llarg de tot el dia.

A partir de les 17:00 i fins a les 19:00 h es podrà visitar una petita mostra d'objectes de patrimoni àudiovisual i en el mateix horari es projectaran fragments de pel·lícules del fons de la Cinemateca Antoni Martra Badia.

A les 19:00 h es realitzarà una recepció als donants, cedents, col·laboradors i amics del CIMIR, en un acte que vol servir com a agraïment als seus esforços i generositat.

Finalment, a les 19:30 h es projectarà una selecció de pel·lícules dels fons Coca Pey i Romeu Figuerola, recentment incorporats a la Cinemateca. Es tracta de dos importants fons que recullen la producció dels cineastes amateurs Eugeni Coca Pallejà i Josep Romeu Clofen.

El fons Coca Pey
Eugeni Coca Pallejà (Reus, 1912-1982), empresari i comerciant d'olis, s'inicià des de molt jove en el món de la cinematografia amateur. Amb 20 anys enregistra l’escultor Modest Gené treballant una escultura al seu taller.

Regidor en l’època de l’alcalde Joan Bertran. També és membre de la Reial Congregació de la Puríssima Sang, Guardador de la Tronada representant l’apòstol Sant Pau I membre de la germandat de Frares de Poblet.

Home de costums tradicionals, es casa amb Josepa Pey Auqué, amb qui tindrà quatre fills. Amb la seva dona, a més de compartir matrimoni, també comparteix l’afició per la cinematografia. Josepa Pey, enregistra també esdeveniments de Reus i moments familiars. Josepa, però, es dedica més a la postproducció. Identifica, talla, empalma, neteja i arranja les filmacions seves i del seu marit.

Un cop acabada aquesta postproducció, la família es reuneix sovint al voltant d’un vell projector, instal·len com a pantalla un teló blanc i a sobre d’aquesta pantalla al cap d’uns moments apareixen els fets i situacions familiars o documentals enregistrats prèviament.

La seva producció abraça el període entre els anys 1930 fins al 1970 i és un fidel testimoni de la vida familiar i social de l’època. Narra moltes vivències i escenes familiars al mas, batejos, casaments...

Però de la seva obra també se'n pot destacar una part més documental on Eugeni Coca enregistra alguns esdeveniments que passen a la ciutat de Reus.

El fons cinematogràfic consta de 29 llaunes de pel·lícules en format subestàndard de 9,5 mm. El format de cinema 9,5 mm. va ser ideat pels germans Pathé l’any 1922 com a part del sistema Pathé Baby. Inicialment va ser ideat com un format de cinema per poder veure pel·lícules comercials a casa, encara que aviat van començar a fabricar també càmeres perquè l'afeccionat filmés les seves pròpies imatges.

El sistema 9,5 mm. consisteix en una pel·lícula d'aquesta amplària, però les perforacions d'arrossegament estan situades al centre, entre fotograma i fotograma, i no en el marge. Això permet que l'àrea del fotograma tingui una considerable grandària ja que no hi ha marges laterals, sent molt més proper al 16 mm. que als de 8 mm. Per tant, amb una qualitat mes elevada. És doncs una important incorporació per part del Centre de la Imatge.

El fons Romeu Figuerola
Josep Romeu Clofen (Reus, 1916-2002), sastre I professional de la moda i la confecció, va ser un dels cineastes vinculats al Reus Deportiu. Era un gran aficionat a la fotografia, l'excursionisme i el cinema. L'afició a la fotografia el portà al cinema, encara que des de la seva etapa escolar ja va quedar impressionat pel món del cinema amb les projeccions que els pares del Col·legi La Salle, on estudiava, realitzaven per il·lustrar les classes i entretenir els seus alumnes.

En el seu periple com a cineasta amateur a principis dels anys 1940 s’inicia en el format 9,5 mm, per passar al 8 mm en els anys 50 i al Super 8 mm al final de la seva etapa amateur, al a dècada dels 1970.

Sempre es va considerar un cineasta familiar que rodava petits temes de reportatges i documentals per al seu gaudí i el de la seva família. L'amistat personal cap a alguns dels membres del Reus Deportiu el va impulsar a presentar els seus films als concursos entre 1942 i 1980. La primera aparició en aquests concursos de cinema amateur del Reus Deportiu es produeix el 1959, quan participa al 1er Concurs Provincial.

Josep Romeu mai es va sentir cineasta amateur, però si un gran aficionat al cinema que no tenia temps ni possibilitats de realitzar un gran cinema. Ell sempre va afirmar que no passava de ser un cineasta familiar, però muntava i creava films empès per amistat o per veure's embolicat en un món que va admirar des de petit.

Cartell de les activitats al CIMIR
Fitxers relacionats:

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.