Notes de premsa
El CIMIR exposa la mirada del fotògraf Juan Manuel Díaz Burgos sobre el desig i la seducció
ntre de la Imatge Mas Iglesias de Reus (CIMIR) obre aquest divendres 18 d’abril a les 20:15 h, una exposició de fotografies sobre el desig i la seducció sota la mirada del prestigiós fotògraf Juan Manuel Díaz Burgos. La mostra, titulada «Deseo», es podrà visitar fins el 8 de juny. La inauguració comptarà amb la presència de l’artista.
Juan Manuel Díaz Burgos és un dels fotògrafs espanyols de reportatge documental més importants de la darrera dècada. Ha viatjat pe nombrosos països com Santo Domingo, Perú, Jamaica o Costa Rica, entre altres, però Cuba i Santo Domingo han estat els llocs claus en la seva relació amb Amèrica Llatina. És aquí on ha pres imatges carregades de realisme i en els que, simplement, busca la força de la gent.
Juan Manuel Díaz Burgos ens presenta una col·lecció formada per fotografies en blanc i negre recuperades de projectes anteriors i que comparteixen una temàtica comú, el desig i la seducció. El treball fotogràfic de Díaz Burgos, segons diu Alejandro Castellote en el text del catàleg editat amb motiu de la mostra, «es mou en aquest terreny de sorramoll, navegant entre els estereotips caribenys de la promiscuïtat i de l’absència de pudor, i alimentant l’esperit narcisista que resulta del gust per mirar i ser vist. Són imatges robades. Algunes vegades, el fotògraf manté la mirada fins que el ritual de la seducció es completa i, només algunes vegades, es complau de mostrar la seva presència incloent la mirada de complicitat dels fotografiats».
La mostra està formada per més de 80 fotografies de diferents tamanys i la il·lustra un llibre-catàleg amb imatges de les obres, poemes de Cristina Morano i els textos d’Alejandro Castellote i Antonio Arco. Les imatges que mostra disten molt de ser les típiques fotos trivials i anecdòtiques dels turistes occidentals. En elles hi reflexa el seu interès per les vides de les persones més quotidianes i menys rellevants, la seva admiració pels valors ètics de les seves cultures, tot i que sense transmetre en la seva obra cap tret de denúncia. Majoritàriament, els seus personatges apareixen aliens al fotògraf, només pretén captar moments.
Sobre l’exposició, el propi autor explica que des del seu primer viatge a l’Havana, el 1991, va començar a fotografiar escenes que, sense saber-ho, es van convertir més tard en l’escència del treball que presenta, “encara que el meu primer objectiu estava centrat en la realització d’un reportatge al voltant dels espais més emblemàtics de l’Havana, sota la meva mirada el que va quedar reflectit van ser els sentiments i les vivències d’uns homes i dones que habiten una ciutat encantadora i màgica, solidària i propera a tots els que la visiten i a tots els que provenen de les seves arrels”, diu Díaz Burgos.