Notes de premsa
El CIMIR participa en un projecte europeu de creació i formació amb imatges d’arxiu
ntament de Reus participa a través del Centre de la Imatge Mas Iglesias en un projecte europeu de creació i formació a partir d’imatges d’arxiu. El projecte «Viver europeu de creació, educació, cooperació i difusió entre la presó i la societat» busca la col·laboració entre institucions i centres culturals europeus per fomentar l’intercanvi de material audiovisual d’arxiu i la creació de curtmetratges basats en l’edició d’imatges d’antigues.
A Catalunya, el projecte el desenvolupa l’Associació Transformas, que durant la darrera edició del Festival Memorimage va oferir al CIMIR participar com a soci del projecte en dues línies: d’una banda, la valorització del fons d’imatges d’arxiu de la fototeca i, de l’altra, l’organització d’un taller amb finalitats educatives sobre la creació de curtmetratges a partir de la relectura de material audiovisual d’arxiu.
El projecte s’estructura en tres eixos:
- El material d’arxiu com a eina de formació i educació. Es planteja la creació d’un document de bona praxi en l’educació i formació amb imatges d’arxiu que es presentarà en diverses conferències als països europeus.
- L’arxiu com a eina creativa. Desenvolupament d’un taller de creació de curtmetratges amb imatges d’arxiu als països participants.
- L’arxiu com a eina de treball. Enfocat a persones privades de llibertat i que pretén la restauració d’imatges d’arxiu amb convenis amb institucions penitenciàries.
La participació de Reus en el projecte ve donada per l’interès de l’Associació Transforma en l’arxiu audiovisual del CIMIR. Un dels objectius del projecte és la creació d’un fons internacional amb imatges de totes les entitats involucrades, el qual serà accessible a través d’Internet per tal que els participants en els tallers que es desenvoluparan en les diferents ciutats participants puguin utilitzar les imatges per a la creació dels seus curtmetratges. En aquest sentit, el projecte connecta el CIMIR amb entitats europees de prestigi en la recuperació i conservació del patrimoni cinematogràfic i dóna presència internacional a la tasca de recuperació del patrimoni cinematogràfic i fotogràfic que desenvolupa el centre de la imatge.
Els resultats d’aquestes creacions dels alumnes del taller es presentaran a diferents espais europeus, entre els quals hi ha Marsella, amb motiu de la Capital Europea de la Cultura 2013, i el Festival Memorimage de Reus. Es promocionen així la ciutat i el festival en l’àmbit de la difusió del patrimoni cinematogràfic.
La participació de l’Ajuntament en aquest projecte ja ha aconseguit els primers resultats, amb l’atorgament a l’Institut Municipal de Museus d’una subvenció europea del programa Grundtvig de 17.000 euros per al desenvolupament d’aquest projecte.
El projecte va sorgir originalment a França, impulsat per Lieux Fictifs, per crear un diàleg entre la presó i la societat, en base a curtmetratges editats a partir d’imatges d’arxiu. La nova proposa, que compta ja amb la participació del CIMIR, es denomina «Arxius: una eina d’educació, de creació i ocupació» i compta amb les següents entitats involucrades: Lieux Fictifs (productora de cinema de França), l’INA, de França; l’ESTIA, d’Itàlia; el Departament de Cultura de la Regió de Llombardia, d’Itàlia; la Westerdals Scool of Communication, de Noruega; i Transforma, de Catalunya.