Notes de premsa
El CNL de l’Àrea de Reus organitza o participa en activitats diverses amb motiu de Sant Jordi
Per celebrar Sant Jordi, aquest any 2022 el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) impulsa prop d’un centenar de propostes com exposicions del programa Voluntariat per la Llengua ("Quan parles fas màgia"), concursos, lectura de poemes, sessions de conversa per destacar els autors literaris de l'any... També difon a les xarxes socials un gif relacionat amb la llista de cançons en català "Històries i costums" publicada al perfil corporatiu de Spotify.
Aquestes activitats de Sant Jordi es poden consultar l'agenda del CPNL. Totes les iniciatives es difondran a les xarxes amb l'etiqueta #SantJordiCPNL.
Com sempre, el CPNL també col·labora amb entitats, organitzacions i administracions, i hi treballa en xarxa per establir vincles i connexions amb el teixit sociocultural i econòmic del país.
Així, en el cas del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus el dijous 21 es van lliurar els premis del 3r Concurs de Booktubers, organitzat per Canal Reus TV i impulsat per la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Reus en què el CNL ha participat com a membre del jurat, un certamen que té com a objectiu promoure la lectura, l’ús oral del català i les TIC entre els joves de 3r i 4t d’ESO de la ciutat.
El mateix dia de Sant Jordi, a la parada d’Òmnium Priorat a Falset s’exposaran els cartells de la campanya de sensibilització “Parla’m en català” cedits pel Servei Comarcal de Català del Priorat i hi haurà material del programa Voluntariat per la llengua per arribar a nous voluntaris o aprenents.
Algunes d’aquestes activitats estan relacionades amb l’Any Ferrater. I és que dissabte mateix, al programa especial que Canal Reus TV emetrà en directe des de la plaça del Mercadal, alguns alumnes dels cursos de català llegiran el poema “Si puc”, del poeta reusenc, en diverses llengües: armeni, àrab, espanyol, italià i polonès.
També en relació amb Ferrater, per Sant Jordi s’ha publicat un nou exemplar de “Llegir per parlar, llegir per aprendre”. Aquest material de la Secretaria de Política Lingüística té per objectiu reforçar l’aprenentatge i l’ús de la llengua a través de la lectura. En aquest darrer número es proposa treballar uns fragments del poema “In memoriam”, en el qual el poeta reusenc descriu la vida que transcorre durant la guerra, amb un to narratiu i alegre que contrasta amb l’obscuritat d’alguns dels fets que explica. El material està disponible a la xarxa (https://llengua.gencat.cat/ca/serveis/informacio_i_difusio/publicacions_en_linia/llegir_per_parlar/). Amb aquest material s’organitzaran tres sessions de conversa per a parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua. Una serà al Centre Cultura de Cambrils, seu del Servei local de Català, el dilluns 25 a les 19.15 h, i les altres seran a Reus el dimarts 26, la primera a les 11.30 h i la segona a les 17.30. A les sessions de Reus, que es duran a terme al Mas Vilanova, seu del CNL, hi participaran membres de l'Associació Gosar Poder.
També a Cambrils el dimarts 26 a la tarda els alumnes del Servei Local de Català visitaran el refugi antiaeri construït l'any 1938 per tal de protegir la població dels bombardejos de la Guerra Civil. Aquesta és una altra de les activitats que el Museu d’Història de Cambrils ofereix a l’alumnat dels cursos de català, com la visita al nucli antic cambrilenc que van fer al febrer o la visita al Museu Molí de les Tres Eres que faran al maig.
Aquest mes d’abril i fins al 3 de maig, es podrà veure l’exposició "Quan parles fas màgia" a Redessa Tecno (Fira de Reus). A través de la metàfora de la màgia, aquesta mostra destaca la capacitat del programa Voluntariat per la llengua per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen. La Regidoria de Cultura i Política Lingüística i el CNL portaran al llarg de tot l’any aquesta exposició en diferents espais de la ciutat.
Finalment, el dia 30 d’abril a les 11 h es farà una activitat del programa Quedem? d'Òmnium Baix Camp que consistirà en un breu repàs històric del Mas Vilanova, presentació de l'activitat del Centre de Normalització Lingüística i cloenda amb l’actuació de la coral Canta amb el cor.