Notes de premsa

El comerç guanya pes com a pol d’atracció turística

Envia per emailEnvia     ImprimirImprimeix     Comparteix : Twitter

Dilluns, 9/07/2012

merç i les botigues de Reus guanyen atractiu com a reclam turístic, a ulls dels reusencs. Així es desprèn del Baròmetre de Percepció Ciutadana sobre aspectes econòmics de la ciutat de Reus de 2011, elaborat pel gabinet d’investigació sociològica i de mercats, CERES, per encàrrec de l’Ajuntament de Reus.

Segons els reusencs, el principal atractiu de Reus per als visitants continua sent el Modernisme (46%) com en els anteriors baròmetres, però les botigues i el comerç passen a aparèixer com el segon pol d’atracció turística (34%) amb sis punts més que en l’anterior onada. Els segueixen el Gaudí Centre, que esmenten el 18% dels enquestats. A més distància, se situen el nucli antic o centre històric (15%), els museus o els teatres (10%) i la Casa Navàs (9%).

En relació a l’anterior Baròmetre, incrementa la valoració del Modernisme, del comerç i del centre històric. Cal destacar que els enquestats fan referència espontàniament als Museus i als Teatres, atractius que no havien esmentat en les primeres onades.

Els valors comercials
En general, la ciutadania valora satisfactòriament cada un dels aspectes relacionats amb el comerç de la ciutat. La qualitat del comerç, els horaris comercials i la possibilitat de trobar allò que busques, estan entre els aspectes més ben valorats i en l’altre costat de la balança se situen les botigues exclusives, els preus i l’aparcament.

Ara bé, justament l’aparcament i els preus són els dos aspectes que han experimentat una progressió més positiva des que es va començar a realitzar el Baròmetre, mentre que la resta de valors s’han mantingut molt estables. No hi ha cap factor que suspengui i els aspectes més valorats en relació al comerç són la quantitat i la varietat en l’oferta.

L’oci nocturn, a l’alça
Quant a la valoració de l’oferta d’oci de la ciutat, les botigues, els restaurants i els teatres es posicionen com els tres més ben valorats per als reusencs. En els darrers anys, l’oci nocturn ha estat l’aspecte que més ha millorat. Per contra, baixa la valoració tant dels centres comercials com dels cinemes.

L’Ajuntament, el principal suport per iniciar un negoci
En un context econòmic desfavorable, la ciutadania reusenca veu l’Ajuntament de Reus, directament o a través de REDESSA, com el primer lloc on anar-hi per trobar ajut a l’hora d’emprendre un negoci.

Preguntats sobre els serveis públics o privats que podrien ajudar a emprendre un negoci, el 18% dels enquestats apunten a les entitats financeres, el 12% a l’Ajuntament, el 8% a REDESSA, un 8% a altres administracions, i en menor mesura, a la Cambra de Comerç, la Generalitat, empresaris i gremis i altres fonts de finançament.

Entre les principals dificultats esmentades per crear una empresa apareix l’econòmica, ja sigui per manca de liquidesa per a la inversió inicial o pels elevats interessos (31%). En segon terme, s’esmenta la manca de finançament (18%) i, en tercer lloc, tot allò que fa referència als temes burocràtics (tràmits, permisos, llicències...).

Ara bé, si es pregunta específicament pel paper de l’administració, gairebé la totalitat dels reusencs i reusenques enquestats que han pensat a crear una empresa o bé ja l’han creada consideren que l’administració podria donar més suports als emprenedors. Entre aquests, un 27% creu que facilitar els tràmits, els permisos i les gestions ajudaria a que els emprenedors fundessin noves empreses. Els aspectes econòmics (18%), l’assessorament (17%) i el finançament (15%) són altres factors que destaquen i en menor mesura, la reducció d’impostos (11%) o les ajudes i subvencions (9%).

Mostra
L’enquesta es va realitzar entre el 4 i el 10 de novembre de 2011 sobre una mostra de 408 individus, entre tota la població d’entre 18 i 79 anys resident i empadronada a Reus, amb un marge d’error del 4,5%.

D'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les vostres dades seran incorporades a un fitxer informatitzat per al seu tractament i per facilitar la comunicació i/o per a la gestió específica de la seva sol·licitud. El responsable del fitxer és l'Ajuntament de Reus, qui garanteix la confidencialitat en el tractament de les dades de caràcter personal que es recullen, així com la implementació de les mesures d'ordre tècnic i organitzatiu que garanteixin la seguretat d'aquestes. A més l'Ajuntament es compromet a no cedir-les a tercers sense consentiment explícit de l'usuari excepte quan sigui necessari per a dur a terme la gestió que se sol·liciti o quan la llei així ho obligui. Podeu dirigir-vos a l'Oficina d'Atenció Ciutadana per exercir els vostres drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals.